Η JP Morgan εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές, οι ενέργειες αξιολόγησης για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης θα είναι περιορισμένες το 2023, με πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 και η Ιταλία να είναι πιθανό να σημειώσει αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης.

«Οι κίνδυνοι των ενεργειών αξιολόγησης παραμένουν ισορροπημένοι: κίνδυνοι αναβάθμισης θα μπορούσαν να προέλθουν από καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και επίσης χάρη στις υποστηρικτικές πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ. Οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονα από το αναμενόμενα μακροοικονομικά σοκ ή απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους. Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων για χώρες με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η ομάδα Global Rates Strategy και ο Fabio Bassi.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα είναι στις 27 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου από τη Fitch Ratings, στις 13 Μαρτίου από τη DBRS, στις 17 Μαρτίου από τον οίκο Moody’s και στις 21 Απριλίου από τον οίκο της S&P.

Η JP Morgan εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads περιορίστηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα και έχουν μικρή υπεραπόδοση έναντι της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει στην έκθεση για τις προοπτικές για το 2023, η αμερικανική τράπεζα παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα (GGBs) και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά ή και ελαφρώς με στενότερα spreads από την Ιταλία έως το τέλος του 2023. Κατά τη διάρκεια του έτους και πιο βραχυπρόθεσμα, παραμένει τακτικά ουδέτερη για τα ομόλογα της Ελλάδας, καθώς βλέπει αξιοπρεπείς πιθανότητες η Ελλάδα να δρομολογήσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς 10ετούς διάρκειας μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα διατηρούσε ενδεχομένως τα 10ετή ομόλογα υπό πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η πλειονότητα των κοινοπρακτικών συμφωνιών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, και τον Ιανουάριο ειδικότερα.

Μέχρι στιγμής, στο χώρο των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, έχουν βγει στην αγορά το 2023 με εκδόσεις η Αυστρία (10ετές, 5 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (20ετές πράσινο ομόλογο, 3,5 δισ. ευρώ) και η Πορτογαλία (15ετές, 3 δισ. ευρώ).

Δυνητικά την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε 10ετές από το Βέλγιο με υψηλή πιθανότητα, 10ετές από την Ελλάδα με υψηλή πιθανότητα, 20ετές ή 30ετές από την Ιταλία με υψηλή πιθανότητα, 10ετές ομόλογο από την Ισπανία με μεσαία πιθανότητα, 10ετές από τη Φινλανδία με μεσαία πιθανότητα και τέλος 30ετές ομόλογο από τη Γαλλία, αλλά με χαμηλή πιθανότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ιλιγγιώδη κέρδη 1 τρισ. δολαρίων σε δέκα χρόνια για τους έξι τραπεζικούς κολοσσούς