Ο Μarko Kolanovics, ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάλυσης στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, ‘ξαναχτυπά’ με την αισιόδοξη, εκτός consensus, ματιά του για τις μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία με κίνδυνο.

«Παραμένω θετικός στα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο επειδή οι επενδυτές δεν είναι τοποθετημένοι σε αυτά, εξαιτίας της αρνητικής (bearish) διάθεσης των επενδυτών και της άποψής μου ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, δεδομένης της στήριξης από τους καταναλωτές των ΗΠΑ, την παγκόσμια επαναλειτουργία μετά την πανδημία και την ανάκαμψη της Κίνας», εξηγεί ο Kolanovic.

O ίδιος o αναλυτής της τράπεζας χαρακτηρίζει εαυτόν εκτός consensus με τη bullish άποψη του, καθώς η πλειονότητα από τους στρατηγικούς αναλυτές στη Wall Street είναι πλέον αρνητικοί.

«Αυτή η ‘εκτός consensus’ θετική άποψη δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε αδιακρίτως τις αγορές μετοχών. Επί του παρόντος, υπάρχει τεράστια διασπορά επιδόσεων και αποτιμήσεων και ως εκ τούτου, πολλές ευκαιρίες για υπεραπόδοση», ξεκαθαρίζει ο Kolanovic. «Παρά το απότομο sell-off, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα ανακτήσουν τις φετινές απώλειές τους και θα καταλήξουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες τη φετινή χρονιά».

«Ορισμένα τμήματα της αγοράς (αμυντικά, βασικά προϊόντα κ.λπ.) διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλές σχετικές αποτιμήσεις όλων των εποχών, ενώ άλλα τμήματα της αγοράς (π.χ. καινοτομία, ADRs Κίνας, μικρές κεφαλαιοποιήσεις, ενέργεια, βιοτεχνολογία κ.λπ.) διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλές σχετικές αποτιμήσεις όλων των εποχών. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι οι πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται σε αυτούς τους υπερπωλημένους τομείς που παρέχουν ασύμμετρη άνοδο», εξηγεί ο κορυφαίος strategist των τελευταίων ετών.

«Πολλοί αναλυτές λένε ότι “είναι μια καλή στιγμή να σκεφτούμε τις μετοχές ασφαλούς καταφυγίου για τις υφέσεις”-ενώ μια ύφεση (κατά την άποψή μας) δεν θα συμβεί, αυτές οι μετοχές που διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλές αποτιμήσεις όλων των εποχών δεν αποτελούν αντιστάθμισμα για οποιοδήποτε σενάριο. Αν υπάρξει ύφεση, οι πολλαπλασιαστές θα μειωθούν, και αν δεν υπάρξει ύφεση (που πιστεύουμε), θα υπάρξει εναλλαγή από αυτές τις μετοχές σε τμήματα της αγοράς με υψηλότερο beta και μικρότερη κεφαλαιοποίηση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην αξία», συνεχίζει ο αναλυτής της JP Morgan.

«Εξίσου σημαντικό είναι ότι αναμένουμε πως τα κίνητρα και η επαναλειτουργία της Κίνας θα παράσχουν μια ισχυρή στήριξη για τις αναδυόμενες αγορές και τον παγκόσμιο κύκλο στο δεύτερο εξάμηνο. Τα κέρδη από την Κίνα, οι μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης αντιπροσωπεύουν ένα θετικό σημείο καμπής για αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων κατά την άποψή μας», εκτιμά ο Kolanovic.

«Εμείς πιστεύουμε ότι το μοτίβο της αγοράς το Μάιο θα αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρο το έτος, υπό την έννοια ότι η αγορά πούλησε το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο. Η αγορά έχει ήδη απορροφήσει και τιμολογήσει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και τη σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς ο πληθωρισμός κορυφώθηκε ή κορυφώνεται τώρα. Οι προσωρινές και βασικές επιδράσεις θα προκαλέσουν πιθανότατα μείωση του πληθωρισμού, επιτρέποντας στη Fed να κάνει ένα διάλειμμα ενόψει των σημαντικών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», καταλήγει ο Kolanovic.