Η τραπεζική κρίση, το πετρελαϊκό σοκ και η πτώση του δείκτη ISM για το επιχειρηματικό κλίμα και τις προμήθειες δεν είναι καλό για τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, εξηγεί ο Marko Kolanovic, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικός για τις αγορές και πιστεύει ότι θα πρέπει διορθώσουν.

Στη στρατηγική των περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού που υπογράφει εξηγεί ότι η σημαντική παγκόσμια τραπεζική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, το πετρέλαιο σημείωσε ράλι σχεδόν 20%, κυρίως ως αποτέλεσμα του σοκ της προσφοράς που ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Τα στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών ISM στις ΗΠΑ φάνηκαν αδύναμα. Η Fed δεν έδειξε καμία πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάζουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και τις αμερικανικές μετοχές να ανακάμπτουν τις πρόσφατες απώλειες.

1

«Για έναν ορθολογικό επενδυτή, πιστεύουμε ότι αυτό δεν έχει νόημα και ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισροές τις τελευταίες δύο εβδομάδες προήλθαν από συστηματικούς επενδυτές, short squeeze και από την πτώση του VIX. Οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων δεν αποτελεί ένδειξη ότι η FED πρόκειται να φέρει «δώρα» για τις τεχνολογικές μετοχές, κατά την άποψή μας, αλλά μάλλον ένα σημάδι ότι η ύφεση και η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί. Αναμένουμε μια αντιστροφή του κλίματος κινδύνου και της αγοράς να δοκιμάσει εκ νέου το χαμηλό του περασμένου έτους κατά τους επόμενους μήνες. Τα πιστωτικά spreads των ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα σε “no man’s land”, δηλαδή πολύ δύσκολο να βγάλουν πωλητές αλλά και πολύ σφιχτά για να βρεθούν αγοραστές για να δεσμεύσουν κεφάλαια», εκτιμά ο Kolanovic.

«Βλέπουμε ευκαιρίες στα υβριδικά μη χρηματοπιστωτικά προϊόντα των ΗΠΑ και στα υψηλότερα ποιότητας ασφαλιστικά ομόλογα και ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Στην Ευρώπη, επιλέγουμε αυξημένες θέσεις σε investment grade εταιρικά βρετανικά ομόλογα έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών (OW GBP IG έναντι EUR IG), ως αντιστάθισμα στις διαφορές των spreads που εκτοξεύτηκαν κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης των βρετανικών κρατικών ομολόγων», συνεχίζει ο Kolanovic.

«Παρά το θόρυβο, μια ύφεση στο επόμενο δωδεκάμηνο θα πρέπει να αποτελεί το βασικό σενάριο. Οι δυναμικές του κύκλου έχουν εμφανιστεί και κατά την άποψή μας είναι εδώ για να μείνουν, οπότε οι ιστορικές επιδόσεις στον κύκλο της ύφεσης θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των προσδοκιών των επενδυτών. Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τις μετοχές (έναντι των μετρητών/ομολογιακών τίτλων), να προτιμήσουν τα αμυντικά  περιουσιακά στοιχεία έναντι των κυκλικών και τα ποιοτικά εταιρικά ομόλογα έναντι των ομολόγων υψηλών αποδόσεων», καταλήγει ο επικεφαλής της JP Morgan.

Η άποψη των πελατών της JP Morgan

Τα αποτελέσματα της έρευνας της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι:

(1) η έκθεση σε μετοχές/το κλίμα είναι κατά μέσο όρο χαμηλή, (2) το 37% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση του σε μετοχές και το 76% να αυξήσουν τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα, (3) η πλειοψηφία πιστεύει ότι η Fed έχει συσφίξει σωστά και (54%) ότι η Fed έχει δίκιο (έναντι της αγοράς) για τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος (59%), (4) το 56% πιστεύει ότι η Ευρώπη θα είναι πιο απρόσβλητη από την τραπεζική κρίση σε σχέση με τις ΗΠΑ, (5) η πιο δημοφιλής απάντηση για την αιτία της επόμενης κρίσης στην αγορά ήταν τα εμπορικά ακίνητα (35%), το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ (20%) και η γεωπολιτική (14%).

Διαβάστε επίσης:

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Προειδοποιεί ότι στις αγορές επικρατεί ηρεμία πριν από την καταιγίδα

Ουίλσον (Morgan Stanley): Tο ράλι των μετοχών τεχνολογίας είναι υπερβολικό