Η JP Morgan και η Citi παραμένουν αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας επί της ουσίας στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan θεωρεί ότι οι επενδυτές πρέπει να έχουν θέσεις αγοράς (long) στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έναντι της Ιταλίας, ενώ η έτερη αμερικανική τράπεζα Citi παραμένει long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα, συνολικά.

1

«Στα τρέχοντα επίπεδα των spreads είμαστε, επομένως, τακτικά αρνητικοί, για την Ιταλία και προτιμούμε την Ισπανία ή την Ελλάδα ως επιλογές αγοράς στην περιφέρεια για άμεσο περιορισμό ή για σχετική σύσφιξη έναντι της Ιταλίας. Στην Ελλάδα, διατηρούμε θέσεις long στο 10ετές έναντι της Ιταλίας. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν μέτρια υπεραπόδοση έναντι της Ιταλίας στις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όπως συζητήθηκε και σε προηγούμενες αναλύσεις μας, διατηρήσαμε ένα ευρέως δομημένο trade με μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα και αναμένουμε ότι το spread Ελλάδας-Ιταλίας θα πλησιάσει πιο κοντά στις -50 μονάδες βάσης (έναντι των σημερινών επιπέδων γύρω στις -30/-40 μ.β.) εν αναμονή της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς πλησιάζουμε σε καίριες αναθεωρήσεις των οίκων αξιολόγησης, με τον οίκο DBRS να είναι ο επόμενος που θα αναθεωρήσει τις ελληνικές αξιολογήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε IG από τον οίκο DBRS κατά την αναθεώρησή του», εξηγεί η ομάδα επιτοκίων και ομολόγων της JP Morgan.

Η Citi εκτιμά ότι πιθανότητα της αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας από την DBRS αυτή την εβδομάδα ή και από τη Moody’s την επόμενη εβδομάδα έχει ενισχυθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές, ωστόσο, οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch το τέταρτο τρίμηνο είναι πιθανότατα το κλειδί για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων (GGBs) σε δείκτες αναφοράς ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.

Οι επόμενες αξιολογήσεις για την Ελλάδα, μετά την εποικοδομητική αξιολόγηση της χώρας από τη Moody’s την περασμένη εβδομάδα, θα επανεξεταστεί από την DBRS αυτή την Παρασκευή και από τη Moody’s την επόμενη Παρασκευή, εξηγεί η Citi.

«Πιστεύουμε ότι η υπόθεση για αναβαθμίσεις της αξιολόγησης έχει ενισχυθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές, οδηγώντας ήδη σε αναβαθμίσεις επενδυτικής βαθμίδας (IG) από τους οίκους αξιολόγησης Scope και R&I. Από τον οίκο DBRS, μια αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα θα έφερνε την Ελλάδα σε επίπεδο IG και θα οδηγούσε σε μειωμένο ‘κούρεμα’ των εξασφαλίσεων με την ΕΚΤ (η οποία λαμβάνει υπόψη την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των Moody’s, S&P, Fitch και DBRS). Ωστόσο, η ένταξη στον δείκτη ομολόγων απαιτεί αναβαθμίσεις IG από τουλάχιστον δύο οίκους αξιολόγησης μεταξύ των Moody’s, S&P και Fitch. Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι η Moody’s εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το επίπεδο IG, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη θα οδηγηθεί πιθανότατα από αναβαθμίσεις από την S&P και τη Fitch (και οι δύο μία βαθμίδα κάτω από το IG) που εξετάζουν την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. Συνολικά, παραμένουμε long στα 10ετή GGBs», καταλήγει η Citi.

Διαβάστε επίσης:

Αναμένοντας τον χρησμό της DBRS…

Μάικ Ουίλσον (Morgan Stanley): Οι επενδυτές που μπήκαν στο ράλι θα απογοητευτούν σύντομα

JP Morgan: Χωρίς δίχτυ ασφαλείας οι επενδυτές