ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αμερικανική JP Morgan, μετά την επικράτηση του Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, προχωρά σε ανακατατάξεις στις επιλογές της στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).
Ο οίκος προχωρά σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών μετοχών, συνολικά, με τη σύσταση πλέον υπεραπόδοσης (overweight) από ουδέτερη (neutral) πριν με βάση την πρόσφατη υποαπόδοση της αγοράς και των ισχυρών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.
«Συνολικά είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα και αλλάζουμε την προτίμησή μας επιλέγοντας την Πειραιώς αντί για τη Eurobank.
Αναβαθμίζουμε την Ελλάδα από ουδέτερη σύσταση σε σύσταση υπεραπόδοσης λόγω της νέας κανονικότητας, της αξιοπρεπούς/καλύτερης από την Ευρωζώνη ανάπτυξης του ΑΕΠ και των προσφάτως ‘καθαρισμένων’ ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών που μετατρέπονται σε αυξανόμενες επιστροφές κεφαλαίου από τις τράπεζες.
Αν υποθέσουμε ότι το consensus του Bloomberg είναι σωστό, το 2025 θα είναι το τέταρτο έτος στη σειρά με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% στην Ελλάδα. Mε δεδομένο του πώς βγήκε η Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC), είμαστε έκπληκτοι.
To ελληνικό ΑΕΠ του 2025 θα πρέπει να είναι πάνω από 20% υψηλότερο από το χαμηλό του 2020 σε πραγματικούς όρους.
Σε ονομαστικούς όρους μειώθηκε κατά 25% από το 2007 έως το 2016, τη μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής παραγωγής για οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ εκτός πολέμου.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων είναι τώρα 40 μ.β. εντός της Ιταλίας και νωρίτερα φέτος διαπραγματεύονται εντός της Γαλλίας.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σχέση με τους μέσους όρους στην Ευρώπη, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου στην κεφαλαιακή απόδοση των τραπεζών και την περαιτέρω πρόοδο στην έκδοση του DTC», εξηγεί ο οίκος.
«Επιπλέον, είμαστε overweight στην Ελλάδα και underweight στην Πολωνία, καθώς η Ελλάδα έχει λιγότερη έκθεση στον ευρωπαϊκό μεταποιητικό τομέα και στα θέματα του παγκόσμιου εμπορίου και μικρότερη έκθεση στην Ουκρανία/θέματα ασφαλείας.
Αναφορικά, λοιπόν, με την Ελλάδα, στη στρατηγική για τη ζώνη CEEMEA, έχουμε στηριχθεί στα μερίσματα ως «ασφάλεια» σε δύσκολους καιρούς. Τα μετρητά είναι ο «βασιλιάς».
Η αντίδραση στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν πάντα ότι τα κέρδη σημαίνουν ελάχιστα, δεδομένων των αδύναμων ισολογισμών και των μηδενικών μερισμάτων.
Οι αναλυτές γίνονται όλο και πιο σίγουροι για τα μερίσματα και οι εταιρείες αυξάνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τους δείκτες διανομής.
Κάθε μία από τις μεγάλες τέσσερις τράπεζες είναι σε ένα ελάχιστο μέρισμα 8% βάσει των προβλέψεων μας για το 2025 και αυτό είναι πριν τις αλλαγές στις εκτιμήσεις μας, μετά το καλύτερο γ’ τρίμηνο από τις περισσότερες από τις τράπεζες.
Τέλος, τα παθητικά κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών (GEMs) έχουν μέτριες συμμετοχές στην Ελλάδα, με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει άνοδος στις εισροές», καταλήγει ο οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα Πειραιώς: Ευμετάβλητες συνθήκες για την οικονομία και το εμπόριο διαμορφώνει η εκλογή Τραμπ
Τράπεζα Κύπρου: Ανθεκτικότητα στα έσοδα και κέρδη €401 εκατ. στο 9μηνο – Μέρισμα 50% από φέτος
Bayer: Mειώνει τις προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη – Βουτιά της μετοχής έως 11%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση