ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Jefferies εξετάζει πιο προσεκτικά την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας μετά τη δήλωση του οίκου FTSE για την Ελλάδα.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι όλες οι σημερινές ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Emerging Markets All Cap επιλέξιμες για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές και αυτό θα έχει αποτέλεσμα μερικές μετοχές να αφαιρεθούν εξ ολοκλήρου από τον δείκτη. Οι μετοχές της υψηλότερης μόνο κεφαλαιοποίησης θα είναι αποδέκτες καθαρών εισροών, αν και μικρών σε όρους ημερών διαπραγμάτευσης, αλλά και ορισμένων εκροών λόγω της απομάκρυνσής τους από τις αναδυόμενες αγορές σε ακαθάριστη βάση.
Η Ελλάδα θα μετακινηθεί από μια στάθμιση 54 μονάδων βάσης (0,54%) που έχουν οι 33 τρέχουσες συμμετοχές στον δείκτη FTSE Emerging Markets All Cap σε περίπου 5,6 μονάδες βάσης (0,056%) στάθμιση 18 μετοχών στον δείκτη FTSE Developed Markets All Cap. Η Jefferies σημειώνει επίσης ότι ο FTSE βλέπει ότι η Ελλάδα πληροί σήμερα και τα 22 κριτήρια ποιότητας της αγοράς που απαιτούνται για την αναβάθμιση σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς.
Χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση της αξιολόγησης
Οι αναλυτές της Jefferies προβλέπουν ότι ο FTSE αναμένεται να “πάρει τον χρόνο του” με την αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η χώρα πληροί ήδη σχεδόν όλα τα βασικά κριτήρια, ο πιθανός καταλύτης θα είναι η αναβάθμιση της αξιολόγησης από τη Moody’s, μετά την οποία ο FTSE μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης. Η επόμενη επικαιροποίηση της ταξινόμησης της χώρας έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.
Αυτή η ενημέρωση θα είναι συνήθως μια ενδιάμεση ενημέρωση και ο FTSE θα παράσχει μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Οι αναλυτές της Jefferies συνεχίζουν ως ακολούθως: «Στο πιο ευνοϊκό σενάριο, ο FTSE θα μπορούσε να ανακοινώσει την απόφασή του να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επικαιροποίηση του Μαρτίου 2025, με την αναβάθμιση να τίθεται σε ισχύ κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου 2025.
«Οι πάροχοι δεικτών τείνουν να δίνουν περισσότερο χρόνο για αναβαθμίσεις παρά για υποβαθμίσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει επείγουσα ανάγκη πίσω από την αλλαγή και οι επενδυτές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα αγορά από ότι για την έξοδο από την τρέχουσα αγορά. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της αναβάθμισης της Πολωνίας σε αναπτυγμένη αγορά, ο FTSE ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 την απόφασή του να ενταχθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Αυτό συνεπάγεται αναβάθμιση το 2026, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο».
Η περίπτωση της MSCI είναι διαφορετική
«Τα σχόλια της MSCI σχετικά με την υποδομή της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό θετικά, εκτός από ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις δομές omnibus, τον δανεισμό μετοχών και τις ανοικτές πωλήσεις.
Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο αριθμός των εταιρειών επενδυτικής βαθμίδας που πληρούν τα κριτήρια της MSCI για τις ανεπτυγμένες αγορές. Η ρευστότητα δεν αποτελεί ζήτημα, αλλά το μέγεθος είναι. Ο αριθμός των εταιρειών που πληρούν την απαίτηση του MSCI για το μέγεθος είναι μόνο τέσσερις, με ελάχιστο όριο τις πέντε. Ο MSCI γενικά θέλει να έχει ένα «μαξιλάρι», οπότε αναμένεται να υπερβεί την ελάχιστη γραμμή για να αποτρέψει την εκ νέου υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.
Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, κάθε αλλαγή στην ταξινόμηση της χώρας τείνει να είναι διαφορετική. Πριν από μερικά χρόνια, είδαμε τον FTSE να συμπεριλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του, αλλά αυτές δεν είναι πολύ σχετικές μελέτες περιπτώσεων, καθώς προστέθηκαν από «μη ταξινομημένες». Η πιο σχετική μελέτη περίπτωσης στο παρελθόν ήταν η Πολωνία, όπου ο FTSE ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι σχεδίαζε να αναβαθμίσει την Πολωνία με ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά η αγορά υποχώρησε μόνο κατά περίπου 7% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης:
Smart City Innovators: Έξυπνες Πόλεις για ένα Βιώσιμο μέλλον
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η έκθεση Ντράγκι
- Ευρωαγορές: Βαριές απώλειες άνω του 1% μετά το sell off στη Wall Street – Κάτω από τις 20.000 μονάδες ο DAX
- Ισπανία: Η Βουλή κατήργησε τον έκτακτο φόρο του Σάντσεθ στις εταιρείες ενέργειας
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr