ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών στη φετινή χρονιά άγγιξαν νέα υψηλά επίπεδα συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών», επισημαίνει ο Sean Darby, Global Equity Strategist της αμερικανικής Jefferies.
«Συνολικά, ενώ η αγορά μετοχών κατακλύζεται από τις θετικές αναθεωρήσεις κερδών, έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα και ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να είναι αρκετά ανισόρροποι. Παρόλα, αυτά, διατηρούμε την αξιολόγηση ‘Bullish’ για την Ελλάδα», εξηγεί ο Darby.
H ισχυρή ονομαστική έκρηξη το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση, ύφεση δηλαδή την επόμενη χρονιά, καθώς αυξάνονται και άλλες ανισορροπίες, όπως ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός (12%) και μια βαθιά διαφορά στο TARGET 2 (σ.σ. είναι η κύρια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την επεξεργασία πληρωμών μεγάλων ποσών και χρησιμοποιείται τόσο από κεντρικές τράπεζες όσο και από εμπορικές τράπεζες για την επεξεργασία πληρωμών σε ευρώ σε συνεχή χρόνο).
Παραμένουμε αισιόδοξοι όμως αφού το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί σε υψηλά ποσοστά, καθώς η οικονομία “άνοιξε” με καθυστέρηση στον τουρισμό. Η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή άνοδο στις αναθεωρήσεις των κερδών και των πωλήσεων για το 2023. Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.
«Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται ρόδινοι με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτ. 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή σταθερή (Αύγουστος, 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πάνω από την τάση (Αύγ., 75,9%).
Ωστόσο, ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Οκτ., 49,7) υποδηλώνει την επερχόμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση.
Η απασχόληση διολίσθησε περαιτέρω εν μέσω της απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων υπολοίπων των εργασιών», συνεχίζει η Jefferies.
Από την άλλη, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει ο οίκος και έχει πράγματι επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της και στην πρόσφατη επισκόπηση του ΔΝΤ (Ιούνιος), το ταμείο τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, και την αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη πληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, γεγονός που τερματίζει τη μετα-χρηματοδοτική αξιολόγηση.
Πράγματι, το ΔΝΤ επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες προκλήσεις για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας.
Όσον αφορά το μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκαλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Όπως τονίσαμε, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με “καθαρή” ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν το μήνα.
Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και για τα έκτακτα κέρδη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κονδύλια για μείωση των ενεργειακών φόρων, μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και στήριξη των επιχειρήσεων, μέτρα αξίας περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, πηγή: Bruegel).
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την Ευρώπη ότι η ύφεση είναι στην… πόρτα της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα