Η Jefferies και ο Alex Demetriou επισημαίνουν το ξεκίνημα με θετικό πρόσημο φέτος για τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUMs) αυξήθηκαν κατά 9% το α’ τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 35% — και όλα αυτά πριν την πρόσφατη μεταβλητότητα λόγω των εξαγγελιών για δασμούς. Σε επίπεδο μεριδίου αγοράς (εξαιρουμένων των κεφαλαίων τρίτων), η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, κατά 80 μονάδες βάσης εκάστη από την αρχή του έτους, ενώ η Alpha Bank υστέρησε.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ενισχύθηκαν σημαντικά το α’ τρίμηνο, με άνοδο 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο, με την Eurobank και την Πειραιώς να πρωταγωνιστούν. Η θετική αυτή πορεία αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα προμηθειών για τις τράπεζες ενόψει των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

1

Κατανομή αγοράς: Η Eurobank στην κορυφή, ανεβαίνουν Πειραιώς και ΕΤΕ

Η Eurobank διατηρεί την ηγετική θέση στην αγορά διαχείρισης κεφαλαίων, με την Πειραιώς να κερδίζει έδαφος και να ξεπερνά την Alpha Bank, καταλαμβάνοντας πλέον τη δεύτερη θέση. Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει επίσης την ανοδική της πορεία, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 15%, από 14% στο τέλος του 2024 και 11% ένα χρόνο νωρίτερα. Εκτιμάται ότι η Πειραιώς έχει ήδη υπερβεί τον στόχο των 5 δισ. ευρώ σε AUM που είχε θέσει για το τέλος του 2025.

Καθαρά έσοδα: Πρωταγωνιστές οι Πειραιώς και Eurobank

Το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν καθαρές εισροές ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η Eurobank και η Πειραιώς ξεχώρισαν με καθαρές πωλήσεις 515 εκατ. και 560 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Alpha εμφάνισε τη χαμηλότερη επίδοση. Ως ποσοστό των αρχικών AUM, η Εθνική (14%) και η Πειραιώς (12%) σημείωσαν τις υψηλότερες επιδόσεις.

Η εξέλιξη των AUM — οι καθαρές εισροές ως βασικός μοχλός ανάπτυξης

Τα συνολικά AUM των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 9% στο πρώτο τρίμηνο, με Εθνική και Πειραιώς να προηγούνται (~15%). Ο βασικός μοχλός αυτής της ανόδου παραμένουν οι καθαρές εισροές, και όχι οι επιπτώσεις από μεταβολές στην αγοραία αξία. Ειδικότερα, οι καθαρές εισροές αυξήθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση και 40% σε τριμηνιαία. Σε επίπεδο κατανομής επενδύσεων, Alpha και Πειραιώς έχουν υψηλότερη έκθεση σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ενώ η Εθνική διαθέτει σημαντικό ποσοστό των AUM της σε ομολογιακά προϊόντα.

Περιθώριο ανάπτυξης στις προμήθειες — υστέρηση έναντι Ε.Ε.

Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι τα έσοδα από προμήθειες, ως ποσοστό επί των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, παραμένουν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Τα AUM αντιστοιχούν σε μόλις 10% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 40% του μέσου όρου της Νότιας Ευρώπης. Επιπλέον, το 50% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών παραμένει σε καταθέσεις και μετρητά, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 30% — στοιχείο που υποδηλώνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης: 

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Το σχέδιο για την Εθνική Ασφαλιστική, το μέρισμα και οι στόχοι για κερδοφορία

Γ. Χατζηνικολάου: Σημαντική χρονιά για την Τράπεζα Πειραιώς το 2024

Στεγαστικό: Δυσανάλογα με τους μισθούς τα ενοίκια για το 70% των Ελλήνων – Νέα μεγάλη μελέτη της Alpha Bank