ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2024/02/240222083530_wiseman-550x237.jpg)
Όλη η αλήθεια για τον Σταϊκούρα, το ράλι των ισχυρών, όλο το παρασκήνιο με το Big deal του Μεγάλου, γιατί τρέμουν Μιχάλη και Μοάτσος, και το περιβαλλοντικό σκάνδαλο στην Τζια
Η JPMorgan και η ομάδα του Mislav Matejka εξηγούν ότι οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι μετοχές θα δουν μια αυξανόμενη συμμετοχή, ενδεχομένως να μοιάζει με κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην πρώτη διακυβέρνηση του Τραμπ.
Το 2017, οι ΗΠΑ σημείωσαν πολύ ισχυρές επιδόσεις σε απόλυτους όρους, με άνοδο 20%, ωστόσο, άλλες αγορές κινήθηκαν ακόμα ψηλότερα.
Οι αναδυόμενες αγορές ήταν η κορυφαία περιφέρεια σε απόδοση με άνοδο 35% το 2017, με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να ξεπερνούν επίσης τον αμερικανικό δείκτη S&P500, σε όρους δολαρίου.
Τα σημεία που ξεχωρίζει η JPMorgan είναι τα ακόλουθα:
– Βλέπουμε σημαντικές διαφορές σε σχέση με το σκηνικό του 2017. Πρώτο, η ανάπτυξη είχε μειωθεί απότομα τότε, με την Ευρωζώνη να ξεπερνάει πλήρως τις ΗΠΑ ακόμη και όταν οι ΗΠΑ απολάμβαναν όλα τα οφέλη από την απορρύθμιση, των φοροελαφρύνσεων και τη φιλοεπενδυτική κίνηση. Ο καταλύτης για αυτό ήταν η κινεζική τόνωση, η οποία έλαβε χώρα ήδη στις αρχές του 2016 και είχε αρκετό χρόνο για να βοηθήσει όχι μόνο την κινεζική ανάπτυξη, η οποία αυξήθηκε κατά 7% το 2017, αλλά και να λειτουργήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αλληλουχία είναι διαφορετική τώρα, και ως εκ τούτου είναι διαφορετική και η εικόνα της ανάπτυξης του 2025.
– Δεύτερο, η σύγκλιση στην ανάπτυξη πίεσε το δολάριο ΗΠΑ προς τα κάτω μέσα στο 2017, γεγονός που είναι τυπικά ανοδικό για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, για τις αναδυόμενες αγορές και για τα εμπορεύματα. Δεν είναι σαφές ότι το δολάριο θα επαναλάβει το ίδιο μοτίβο αυτή τη φορά.
– Τρίτο, είναι το εμπορικό σκηνικό. Το 2017 δεν υπήρχε εμπορική αβεβαιότητα και μόλις ξεκίνησε το 2018, το δολάριο άρχισε να ανατιμάται. Οι αψιμαχίες που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο εμπόριο δεν προκάλεσαν μεγάλη μόνιμη ζημιά, αλλά μπορούν εύκολα να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή. Το επεισόδιο του 2018 ώθησε το δασμολογικό ποσοστό των ΗΠΑ από το 0,3% στο 2,3%. Το πρόσθετο 10% για την Κίνα το μετακινεί περαιτέρω, πιθανότατα στο 3%.
– Τέλος, το σκηνικό των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί καθοριστικό από εδώ και πέρα. Η πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε με αποδόσεις στο 1,8% και με συγκρατημένα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία προσέφεραν πολλά περιθώρια για την ανατιμολόγηση του reflation trade. Τα τρέχοντα επίπεδα των αποδόσεων και των ελλειμμάτων θα μπορούσαν να είναι λιγότερο επιεική. Ο πληθωρισμός του περασμένου μήνα ήταν καλός, γεγονός που οδήγησε τις αποδόσεις χαμηλότερα, αλλά οι κίνδυνοι ακόμη ελλοχεύουν σε αυτό το μέτωπο. Τα ομόλογα παραμένουν υπεραγορασμένα αυτή τη στιγμή και οι επόμενες μετρήσεις του πληθωρισμού θα μπορούσαν να δείξουν διαφορετική αντίδραση.
– Αν η διαφορά ανάπτυξης των ΗΠΑ έναντι της Εξωτερικής Ευρώπης δεν κλείσει φέτος και ιδίως εάν οι αποδόσεις κινηθούν και πάλι υψηλότερα, είτε λόγω ισχυρής δραστηριότητας, είτε λόγω υψηλότερων εκτυπώσεων του πληθωρισμού, το δολάριο ενδέχεται να μην συμπεριφερθεί όπως το 2017. Ο βασικός κίνδυνος σε σχέση με το εμπόριο παραμένει και όλα αυτά υποδηλώνουν διαφορετική ηγεσία της αγοράς από αυτή που παρατηρήθηκε το 2017.
– Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός εξαιρετισμός ξεθωριάζει στον χώρο των τεχνολογιών. Είμαστε ουδέτεροι στον τομέα και δεν τον βλέπουμε να ηγείται πλέον. Οι προσδοκίες για τις εταιρείες Magnificent – 7 (Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta Platforms, Alphabet και Tesla) είναι πολύ υψηλές. Επαναλαμβάνουμε την υποβάθμιση των μετοχών ανάπτυξης (Growth) του περασμένου καλοκαιριού από overweight σε neutral μετά από 3 χρόνια ανοδικής πορείας. Επαναλαμβάνουμε επίσης την αλλαγή από τον κλάδο των ημιαγωγών στο λογισμικό.
Διαβάστε επίσης:
Τέλος τα νομίσματα του ενός σεντ, με εντολή Τραμπ
Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από όλον τον κόσμο
Χρυσός: Νέο ιστορικό ρεκόρ μετά την ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)