Η άποψη της J.P. Morgan και του Marko Kοlanovic είναι ξεκάθαρη ότι η διόρθωση στις μετοχές έχει πιθανότατα περαιτέρω δρόμο μπροστά της.

«Με το 40% περίπου των αμερικανικών εταιρειών (με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς) να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τους αυτή την εβδομάδα, η πορεία των τιμών μπορεί να εξαρτηθεί από τα κέρδη και θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα. Πέρα από αυτό, ωστόσο, πιστεύουμε ότι η πτώση έχει ακόμη περισσότερο δρόμο μπροστά της.

1

Παραμένουμε ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο εφησυχασμό στις αποτιμήσεις των μετοχών, τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ υψηλός, την περαιτέρω ανατιμολόγηση της Fed και την προοπτική των κερδών όπου η υποτιθέμενη επιτάχυνση φέτος μπορεί να καταλήξει να είναι πολύ αισιόδοξη», εξηγεί ο Kolanovic.

H JPM εκτιμά ότι η τρέχουσα κατάσταση και τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς μοιάζουν όλο και περισσότερο με αυτά του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού και οι γερακίσιες αναθεωρήσεις της Fed οδήγησαν σε διόρθωση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, αλλά η τοποθέτηση των επενδυτών εμφανίζεται τώρα πιο αυξημένη.

Η αμερικανική τράπεζα τοποθετεί τον στόχο του δείκτη S&P 500 πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Wall Street στις 4.200 μονάδες με το περιθώριο πτώσης να ξεπερνά το 15%.

Για την Ευρώπη, ο δείκτης MSCI Eurozone αναμένεται να κινηθεί επίσης πτωτικά με 12% περίπου πτώση.

Οι αναδυόμενες αγορές θα κινηθούν ανοδικά το ίδιο διάστημα 5%. Το πετρέλαιο brent θα κυμανθεί γύρω από τα 84 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός θα διαμορφωθεί χαμηλότερα το επόμενο διάστημα από τα 2.400 δολάρια στα 2.250 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο.

«Τα ομόλογα σταθεροποιήθηκαν κάπως την περασμένη εβδομάδα εν μέσω κάποιας ζήτησης ασφαλούς καταφυγίου στις γεωπολιτικές εντάσεις.

Αν και οι ενδιάμεσες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι φθηνές, είναι πιθανό να χρειαστούν πολύ πιο ήπια ποσοστά πληθωρισμού και ποσοστά στην αγοράς εργασίας για να τιμολογήσουν οι αγορές μια πιο φιλική (dovish) πορεία της Fed, καθιστώντας λιγότερο ελκυστικές τις θέσεις στα ομόλογα.

Στο ευρώ, τα επιτόκια είδαν κάποια κάλυψη, ενώ τα σχόλια της ΕΚΤ έστειλαν σαφώς το μήνυμα ότι εκτός κάποιου σημαντικού σοκ, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια πολιτικής τον Ιούνιο, οπότε διατηρούμε τις εκτιμήσεις μας για την καμπύλη των επιτοκίων», εκτιμά ο οίκος.

Παρά τη μεταβολή των επιτοκίων, τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ έφτασαν σε νέο χαμηλό μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC), αλλά στη συνέχεια διευρύνθηκαν και έμειναν αμετάβλητα, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστικά τα επίπεδα απόδοσης, γεγονός που περιορίζει τη μεταβλητότητα των spreads.

Τα ευρωπαϊκά spreads των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έχουν τελικά σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος τιμών.

«Το ισχυρό δολάριο δεν είναι πρόβλημα των ΗΠΑ και αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη μεγέθη. Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο “αποποιήθηκε” την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και πιστεύουμε ότι υπάρχει εφησυχασμός όσον αφορά τη γεωπολιτική και πάλι μετά την υποχώρηση του πετρελαίου.

Η άνοδος των τιμών των βασικών και πολύτιμων μετάλλων έχει περαιτέρω περιθώρια για το 2024, καθώς η γεωπολιτική παραμένει ένας μπαλαντέρ με ανοδική τάση. Τα αποτελέσματα της τελευταίας μας έρευνας έδειξαν:

(1) Η έκθεση σε μετοχές είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο,

(2) το 35% των επενδυτών σχεδίαζε να αυξήσει την έκθεση του στις μετοχές και το 64% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων, βραχυπρόθεσμα,

(3) ο μέσος επενδυτής προσβλέπει ότι η Fed θα προβεί σε μια μείωση φέτος,

(4) κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το πετρέλαιο Brent θα κορυφωθεί στα $103 ανά βαρέλι φέτος,

(5) το 68% αναμένει περισσότερη αμερικανική ανάπτυξη κατά το υπόλοιπο του έτους και,

(6) οι ερωτηθέντες ήταν διχασμένοι, αλλά περισσότεροι αναμένουν ότι μάλλον το Bitcoin θα πουληθεί και λιγότεροι ότι θα κάνει ράλι μετά από το γεγονός του Halving που έλαβε χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

Shell-TotalEnergies: Συζητήσεις για την απόκτηση μεριδίου στο νέο εργοστάσιο LNG της Adnoc

Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,26%, στα 1,0684 δολάρια