ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Ο επίμονος πληθωρισμός, πάνω από τις ζώνες άνεσης των κεντρικών τραπεζών, αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για πρόωρη έναρξη των κύκλων χαλάρωσης στις ανεπτυγμένες αγορές είναι πιθανό να διαψευστούν.
Ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό σκηνικό αναμένεται για τις αγορές μετοχών το 2024. Η ισχνή αύξηση των κερδών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα επιβαρύνουν τις προοπτικές των μετοχών. Οι αναλυτές της J.P. Morgan εκτιμούν αύξηση των κερδών του S&P 500 κατά 2-3% και στόχο τιμής 4.200, με πτωτική τάση.
«Καθώς πλησιάζουμε στο 2024, αναμένουμε ότι τόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, όσο και η οικονομική ζήτηση θα εξασθενήσουν, καθώς οι άνεμοι για την ανάπτυξη και τις αγορές κινδύνου εξασθενούν. Συνολικά, είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά την απόδοση των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές κατά τους επόμενους 12 μήνες, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και των ακριβών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνει ο Marko Kolanovic, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές και παγκόσμιος συν-επικεφαλής έρευνας της J.P. Morgan.
«Συνολικά, δεν είμαστε θετικοί όσον αφορά την απόδοση των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες. Ο κύριος λόγος είναι ότι το σοκ των επιτοκίων (κατά τους τελευταίους 18 μήνες) θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν πρόσθετη πρόκληση, καθώς επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων, τον πληθωρισμό, το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις χρηματοοικονομικές ροές. Ταυτόχρονα, οι αποτιμήσεις των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων είναι ακριβές κατά μέσο όρο», πρόσθεσε ο Kolanovic.
Είναι δύσκολο να δούμε επιτάχυνση της οικονομίας ή ένα διαρκές ράλι κινδύνου χωρίς σημαντική μείωση των επιτοκίων και αντιστροφή της ποσοτικής σύσφιξης. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δεν μπορούν να έχουν ένα βιώσιμο ράλι σε αυτό το επίπεδο νομισματικού περιορισμού και πιθανότατα δεν θα υπάρξει αποφασιστική χαλάρωση εκτός εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ‘διορθώσουν’ (ή ο πληθωρισμός μειωθεί λόγω, για παράδειγμα, της ασθενέστερης ζήτησης, πλήττοντας έτσι τα εταιρικά κέρδη).
Αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει πρώτα να σημειωθούν κάποιες πτώσεις και μεταβλητότητα στην αγορά κατά τη διάρκεια του 2024 πριν από τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και ένα πιο βιώσιμο ράλι.
Η αποφυγή της ύφεσης έχει γίνει πλέον κοινή αντίληψη, αλλά εξετάζοντας ως σημείο αναφοράς τον σχετικά μικρό αριθμό υφέσεων στην ιστορία, τα σήματα αναστροφής της καμπύλης αποδόσεων δείχνουν ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι υψηλότερος μεταξύ 14 και 24 μηνών μετά την έναρξη της αναστροφής.
«Το 2022, ο S&P 500 διολίσθησε κοντά στο 20% στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια. Ωστόσο, οι αγορές μετοχών προχώρησαν το 2023, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους. Παρόλο που οι μετοχές παρέμειναν θετικές μέχρι σήμερα, οι προοπτικές για την αύξηση των κερδών δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο ήλπιζαν οι επενδυτές. Η συγκέντρωση μετοχών στον δείκτη S&P 500 βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, πράγμα που σημαίνει ότι η άνοδος των μετοχών φέτος οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα μετοχών τεχνολογικής υπεροχής. Αυτή η δυναμική, η οποία έχει παρατηρηθεί πριν από προηγούμενες οικονομικές επιβραδύνσεις -μαζί με το τέλος μιας περιόδου ρεκόρ τιμολογιακής δύναμης, καθώς ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα 40 ετών αρχίζει να αμβλύνεται- υποδηλώνει ότι τα εταιρικά περιθώρια κέρδους θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αντιξοότητες το 2024. Αυτή η χρονική περίοδος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του 2024 και θα πρέπει να αποτελέσει άλλη μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τους συμμετέχοντες στην αγορά», καταλήγει ο Kolanovic.
Διαβάστε επίσης:
Schroders: Η Ελλάδα στο επίκεντρο και το 2024
Novogratz: Πώς εκτόξευσε την αξία της εταιρείας του χάρη στο ναυάγιο της FTX
Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει δανεισμό ύψους 10 δισ. ευρώ μετά την αναβάθμιση