Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Τρίτη ημέρα απωλειών για τη λίρα

Απώλειες που ξεπερνούν το 1,5% σημειώνει ο δείκτης BIST 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έναντι του δολαρίου.

Η αποδυνάμωση της λίρας αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη αναχρηματοδότηση χρέους που κατέχει η Τουρκία και μία πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα καταστήσει ακόμα πιο ακριβό το roll over του χρέους σε δολάρια που έχει.

Σε σημερινή ανάλυση, η Moody’s ανέφερε ότι η Τουρκία όπως και η Αργεντινή θα βιώσουν σημαντική επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Moody’s γίνεται όλο και πιο επιφυλακτική για την προοπτική ανάπτυξης χωρών όπως η Τουρκία καθώς «έχουν σχετικά υψηλή έκθεση στην εξωτερική χρηματοδότηση και ως εκ τούτου είναι οι πιο ευάλωτες».

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται με τους υψηλότερους ρυθμούς από τότε που ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan ανέλαβε την εξουσία πριν από 15 χρόνια.

«Τα διπλά ποσοστά πληθωρισμού, η ακραία αύξηση του κόστους δανεισμού και η περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες θα περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις», ανέφερε η Moody’s.