• ΑΓΟΡΕΣ

    Ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Τρίτη ημέρα απωλειών για τη λίρα


    Απώλειες που ξεπερνούν το 1,5% σημειώνει ο δείκτης BIST 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έναντι του δολαρίου.

    Η αποδυνάμωση της λίρας αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη αναχρηματοδότηση χρέους που κατέχει η Τουρκία και μία πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα καταστήσει ακόμα πιο ακριβό το roll over του χρέους σε δολάρια που έχει.

    Σε σημερινή ανάλυση, η Moody’s ανέφερε ότι η Τουρκία όπως και η Αργεντινή θα βιώσουν σημαντική επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

    Η Moody’s γίνεται όλο και πιο επιφυλακτική για την προοπτική ανάπτυξης χωρών όπως η Τουρκία καθώς «έχουν σχετικά υψηλή έκθεση στην εξωτερική χρηματοδότηση και ως εκ τούτου είναι οι πιο ευάλωτες».

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται με τους υψηλότερους ρυθμούς από τότε που ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan ανέλαβε την εξουσία πριν από 15 χρόνια.

    «Τα διπλά ποσοστά πληθωρισμού, η ακραία αύξηση του κόστους δανεισμού και η περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες θα περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις», ανέφερε η Moody’s.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ