• ΑΓΟΡΕΣ

    Ισχυρά κέρδη στη Wall Street, παρακολουθώντας το εκλογικό θρίλερ – Άλμα 3,85% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Nasdaq


    Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με αγωνία το εκλογικό θρίλερ, στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

    Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης έδειχνε να χάνει το παιχνίδι, κατάφερε να εξασφαλίσει την πολιτεία του Γουισκόνσιν και να είναι πολύ κοντά στη νίκη και στη έτερη πολιτεία του «μπλε τοίχους», το Μίσιγκαν, που το 2016 είχαν δώσει τη μεγάλη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ. Αν καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμά του στο Μίσιγκαν και τη Νεβάδα, τότε θα ανακηρυχθεί αυτός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας νοθεία. Μάλιστα ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν και να επαναληφθεί στο Γουισκόνσιν.

    Και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία την μάχη για την προεδρία, η οποία παραμένει αμφίρροπη μέχρι την τελευταία στιγμή, προβληματισμό για το μέλλον έρχεται να προκαλέσει η εξέλιξη της μάχης για τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται ικανοί να διατηρήσουν την εξουσία τους, ωστόσο στη μάχη για τη Γερουσία τα πράγματα γέρνουν πλέον προς την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ειδικά μετά τη νίκη τους στο Μέιν. Με τις έδρες που απομένουν να βρίσκονται σε πολιτείες που ελέγχουν παραδοσιακά, το αποτέλεσμα δείχνει ένα Κογκρέσο που θα παραμείνει χωρισμένο στα δύο.

    Ειδικά δε σε περίπτωση εκλογής του Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο, και με τον Τραμπ να αμφισβητεί έντονα την πιθανή νίκη του αντιπάλου του, ένα Κογκρέσο με τα δύο σώματα με επικεφαλής διαφορετικά σώματα προμηνύει μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλη την πιθανότητα ακυβερνησίας. Η κατάσταση  κινδυνεύει να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη ως προς το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο συζητείται επί μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν η υγειονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη χειροτερεύει με δραματικούς ρυθμούς και η μια κυβέρνηση μετά την άλλη οδηγείται σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

    Σε αυτό το κλίμα ωστόσο, οι επενδυτές στρέφονται προς τις μετοχές των τεχνολογικών μετοχές εταιρειών που έχουν αποδείξει πως επηρεάζονται λιγότερο από τα περιοριστικά μέτρα και την έλλειψη κρατικής στήριξης. Ιδιαίτερη στήριξη πάντως βρήκαν και μετοχές του κλάδου των παροχών υπηρεσιών υγείας.

    Έτσι ο Nasdaq έκλεισε την Τετάρτη στις 11.590,78 μονάδες με άνοδο 3,85%, με τις τεχνολογικές μετοχές να παρασύρουν και τον Dow Jones στις 27.847,66 μονάδες, με άνοδο 1,34%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.443,44 μονάδες με άνοδο 2,20%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της UnitedHealth (10,33%), ενώ ακολούθησαν αυτές των Salesforce.com (5,74%) και Microsoft (4,82%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Caterpillar (-7,43%) ενώ ακολούθησε αυτή της Dow (-4,68%). Συνολικά, 14 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και 16 μετοχές έκλεισαν με πτώση



    ΣΧΟΛΙΑ