Πιέσεις δέχτηκε σήμερα ο χρυσός ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το τέλος του Προγράμματος αγοράς ομολόγων, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων εντός του Ιουλίου αλλά και του Σεπτεμβρίου, χωρίς να ξεκαθαρίσει το ύψος της δεύτερης φάσης.

«Η αλλαγή θα πρέπει να έχει μια διαβάθμιση, όχι απότομη και πάντα προσαρμοσμένη στα δεδομένα», δήλωσε η Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «αυτή η πολιτική θέλουμε να μας φέρει στον στόχο 2% για τον πληθωρισμό».

Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 1852,80 δολάρια ανά ουγγιά με απώλειες -0,2%, ενώ μέχρι στιγμής σε επίπεδο εβδομάδας το συμβόλαιο κινείται με άνοδο 0,1%.

Τέλος στα μηδενικά επιτόκια

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως η ΕΚΤ ετοιμάζει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ για την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμα μεγαλύτερη αν χρειαστεί.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε και νέα βήματα για την ομαλοποίηση της πολιτικής μας», ανέφερε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει «την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής».

«Έχουμε διαμορφώσει ένα μονοπάτι και οι συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου είναι τα πρώτα βήματα στο δρόμο για τις αυξήσεις των επιτοκίων μας», εξήγησε.

Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανάι επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν όπως είναι σήμερα ή επιδεινωθούν, τον Σεπτέμβριο περιμένουμε ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη», εξήγησε η Λαγκάρντ. «Στη συνέχεια περιμένουμε πως νέες αυξήσεις θα είναι αναγκαίες, με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τις προοπτικές του πληθωρισμού».

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η ΕΚΤ αναμένει πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να πιέζεται, λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ έκανε λόγο για ένα περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας.

«Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αιφνιδίασαν όλους τους αναλυτές. Όλα τα διεθνή ινστιτούτα έκαναν το ίδιο λάθος, να υποτιμήσουν ή να χάσουν στις προβλέψεις τους κάποιες από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό