Ανοδικά έκλεισαν τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής  εκπλήρωσης του πετρελαίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη την Τετάρτη, ανακάμπτοντας ένα μικρό μέρος από τις βαριές απώλειες των τελευταίων ημερών, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να επιτρέψουν πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Η ήπια άνοδος μάλιστα, που ήρθε μόλις στο τέλος της ημέρας, σημειώθηκε την ώρα που οι προμήθειες αργού στις ΗΠΑ ανέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και οι έμποροι συνέχισαν να σταθμίζουν τους κινδύνους για τη ζήτηση ενέργειας.

1

Από την άλλη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα άνω του 8% καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις αυξάνουν την πιθανότητα αύξησης της ζήτησης για το εμπόρευμα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του αργού τύπου West Texas Intermediate  σημείωσε άνοδο 46 σεντς ή 0,5%, στα 96,30 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου πρόσθεσε μόλις 8 σεντς, ή σχεδόν 0,1%, στα 99,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Την Τρίτη , τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου WTI και Brent διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Πίσω στο Nymex, η βενζίνη Αυγούστου υποχώρησε σχεδόν 1% στα 3,2337 δολάρια το γαλόνι, το πετρέλαιο θέρμανσης Αυγούστου αυξήθηκε σχεδόν 0,1% στα 3,6659 δολάρια το γαλόνι, ενώ το φυσικό αέριο Αυγούστου  εκτινάχθηκε 8,5% στα 6,689 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ως μέρος της εβδομαδιαίας έκθεσης για την προμήθεια πετρελαίου των ΗΠΑ, αποκάλυψαν σημαντική πτώση στη ζήτηση βενζίνης στον απόηχο του Σαββατοκύριακου των εορτών της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Η συνολική προσφορά βενζίνης για κινητήρες, ένας δείκτης της ζήτησης, μειώθηκε κατά 8% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε μέσο όρο 8,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με την EIA.  Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση της ζήτησης είχε τιμολογηθεί από την αγορά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Την ίδια ώρα οι φόβοι για ύφεση και το ενδεχόμενο ανανέωσης των περιορισμών για τον COVID στην Κίνα ενισχύουν την ανησυχία στην αγορά. Ειδικότερα μάλιστα μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούνιο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τη FED σε μια ακόμα πιο επιθετική κίνηση, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ανοίγει τον δρόμο για μια αύξηση επιτοκίων ακόμα και 100 μονάδων βάσης. Εκτιμήσεις οι οποίες οδήγησαν, μάλιστα, σε νέα άνοδο του δολαρίου, το οποίο ξεπέρασε την Τετάρτη σε αξία το ευρώ για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι η χειρότερη κρίση ανεφοδιασμού πετρελαίου των τελευταίων δεκαετιών δείχνει προσωρινά σημάδια χαλάρωσης, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβαρύνει τη ζήτηση αργού, ενώ οι κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην παραγωγή από το αναμενόμενο.

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι μείωσε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση για το 2022 κατά 240.000 βαρέλια την ημέρα στα 99,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στη μηνιαία έκθεσή του. Η ζήτηση το 2023 θα είναι επίσης 280.000 βαρέλια ημερησίως μικρότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις στα 101,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης μπορεί να μην έχουν τελειώσει και ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν «πολύ, πολύ δύσκολο» χειμώνα καθώς αντιμετωπίζει τις περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.