Τεράστια επιτυχία για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη ζήτηση να είναι μεγάλη ενώ οι διαδικασίες των εγγραφών ολοκληρώνονται σε περίπου μια ώρα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για το νέο, 7ετές ομόλογο, με ρήτρα αειφορίας, είναι μεγάλο με τη δημόσια προσφορά να έχει υπερκαλυφθεί τουλάχιστον 2 φορές.

Ο ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  μέσω του ομολόγου επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ .

Όπως προκύπτει από το «μέτωπο» των αναδόχων της έκδοσης, το ομόλογο όπως έγραφε νωρίτερα το mononews βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, καθώς είναι το πρώτο στην ελληνική αγορά που συνδέεται με «ρήτρα αειφορίας».

Η συγκεκριμένη ρήτρα του ομολόγου, προβλέπει πως ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025. Στόχος αρκετά φιλόδοξος που για να επιτευχθεί, θα πρέπει ο Όμιλος να αυξήσει μέσα σε μία τετραετία τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ που έχει σε Ανανεώσιμες Πηγές (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW. Από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που διαθέτει σήμερα, φέρνοντας εις πέρας ένα επενδυτικό πλάνο που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση το επιτόκιο του ομολόγου (που αυτή τη στιγμή έχει εύρος απόδοσης 2,30-2,70%) θα λάβει μία σημαντική προσαύξηση, της τάξεως του 0,20%, πιθανότητα που σύμφωνα με τους αναλυτές καθιστά το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , ακόμη ελκυστικότερο, αυξάνοντας τη ζήτηση εκ μέρους των μικροεπενδυτών.

Πέρα όμως από την «ρήτρα αειφορίας», το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκεντρώνει και μία σειρά από άλλες παραμέτρους που καθοδηγούν τη ζήτηση. Και αυτοί ανάγονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του ομίλου, με διοικητικό και μετοχικό ηγέτη τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος κατέχει το 31,8%.

Στοιχεία που μεταδίδουν την αίσθηση μιας επιτυχημένης έκδοσης, η οποία βρίσκει απήχηση στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Τα ακριβή στοιχεία της ζήτησης θα προκύψουν με τη σημερινή ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, οπότε και θα καθοριστεί η τελική απόδοση το ομολόγου. Το οποίο με βάση το χρονοδιάγραμμα θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας στις 15 Δεκεμβρίου.