• Οικονομία

    ΗΠΑ: Ενισχύεται το δολάριο μετά την απόπειρα δολοφονίας Ντόναλντ Τραμπ

    Δολάριο

    Δολάριο: Χαρτονόμισμα των 100


    Περιεχόμενα

    Το δολάριο κέρδιζε έδαφος και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές ενίσχυαν τα στοιχήματα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μετά από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Το δολάριο ενισχυόταν έναντι όλων των άλλων νομισμάτων της Ομάδας των 10, το μεξικάνικο πέσο υποχωρούσε και το Bitcoin έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο εβδομάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδεικνύουν αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων την ώρα που άρχιζαν οι σχετικές συναλλαγές στην Ευρώπη.

    Οι κινήσεις αντανακλούν τα στοιχήματα στην προοπτική επιστροφής του Ρεπουμπλικανού στον Λευκό Οίκο, γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα σημάνει χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική και υψηλότερους δασμούς, οι οποίοι γενικά θεωρούνται πιθανό να ωφελήσουν το δολάριο και να αποδυναμώσουν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

    Ασία

    Οι μετοχές στην Ασία υποχωρούσαν, με τις κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να επεκτείνουν τις απώλειες μετά τα στοιχεία που έδειξαν εξασθένηση της δυναμικής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι μετοχές στην Ινδία κερδίζουν έδαφος και τα futures του S&P 500 έδειχναν ανοδική κίνηση όταν ανοίξουν οι αγορές στις ΗΠΑ.

    “Με την τιμολόγηση των αγορών μιας μεγαλύτερης πιθανότητας ενός Trump 2.0, το δολάριο ΗΠΑ πιθανότατα θα έχει κάποιους ούριους ανέμους, ενώ το μεξικάνικο πέσο και το κινεζικό γουάν θα μπορούσαν να υποφέρουν”, δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στη Saxo Capital Markets. “Οι “συναλλαγές Τραμπ” θα μπορούσαν να επανέλθουν στο επίκεντρο”.

    Οι μετοχές των εταιρειών άμυνας και πυρηνικής ενέργειας της Νότιας Κορέας σημείωναν επίσης άνοδο, αντανακλώντας τις κυματιστικές επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Το Bitcoin ξεπέρασε τα 62.000 δολάρια τη Δευτέρα, με φόντο τον Τραμπ να αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τη βιομηχανία κρυπρονομισμάτων σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους.

    Φυσικά, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για εκπλήξεις, με σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ.

    Η δράση της Δευτέρας ακολουθεί επίσης εκείνη που πολλοί θεώρησαν ως οριακή εβδομάδα στη μάχη της Federal Reserve κατά του πληθωρισμού, με τις οικονομικές εκθέσεις να ενισχύουν τα στοιχήματα για δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024. Τόσο ο πρόεδρος Jerome Powell όσο και η πρόεδρος της Fed του San Francisco Mary Daly πρόκειται να μιλήσουν αργότερα εντός της Δευτέρα.

    “Όσον αφορά τις μετοχές, δεν νομίζω ότι τα γεγονότα αλλάζουν την τροχιά σε γενικό επίπεδο, αν και ορισμένες μετοχές θα ωφεληθούν από χαμηλότερους εταιρικούς φόρους και χαμηλότερες ρυθμίσεις”, δήλωσε ο Μάικλ Περβς στο Tallbacken Capital.

    Κίνα

    Η πτώση των κινεζικών μετοχών στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα αντανακλά εν μέρει “τις αυξημένες πιθανότητες δασμών 60% να επιβάλλονται στις κινεζικές εξαγωγές” μετά από μια πιθανή νίκη του Τραμπ, έγραψε σε σημείωμα ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone.

    Οι traders επικεντρώνονται επίσης στην Τρίτη Ολομέλεια, μια συνάντηση της ανώτατης ηγεσίας της Κίνας που ξεκινά τη Δευτέρα, με θέμα την πολιτική που θα ακολουθηθεί για την τόνωση της οικονομίας μετά την ανάπτυξη της οικονομίας με τον χειρότερο ρυθμό των πέντε τελευταίων τριμήνων.

    Τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδηρομεταλλεύματος και του χαλκού, σημείωναν άνοδο με βάση τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα, ενισχυμένα από τις προσδοκίες ότι η χώρα θα ανακοινώσει μέτρα τόνωσης.

    “Υποθέτω ότι τα αδύναμα στοιχεία είναι μια καλή βάση για την Τρίτη Ολομέλεια ώστε να εξετάσει πιο εποικοδομητικές πολιτικές για τη στήριξη της οικονομίας”, δήλωσε ο Vey-Sern Ling, διευθύνων σύμβουλος της Union Bancaire Privee.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της για ένα έτος, όπως και αναμενόταν.

    Διαβάστε επίσης:

    Προσυμπληρωμένες και οι νέες δηλώσεις πόθεν έσχες – Τι αλλάζει για συζύγους με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης

    25.000 ασφαλισμένοι θα πάρουν επικουρική σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών

    Νέο επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα λάβουν αυξημένο ποσό – Δεν επηρεάζονται όσοι λαμβάνουν ήδη την παροχή



    ΣΧΟΛΙΑ