ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το αίτημα της αντιπολιτεύσεως για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα κυρίου Ζήση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, δηλαδή να απολογηθούν, στη Βουλή για δικαστική απόφαση, είναι η μεγαλύτερη παραβίαση του Συντάγματος που έχει επιχειρηθεί στην Ελλάδα από το 1974 υποστηρίζει με τη συνέντευξη του στο mononews ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών.
Σημειώνει πως «η νομοθετική εξουσία, δηλαδή η Βουλή, δεν μπορεί να υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας. Όπως αντίστροφα η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να υπεισέρχεται στις αποφάσεις της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας».
Και προσθέτει «το ότι τα κόμματα της Βουλής επιχειρούν κατάλυση του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος δι΄ αυτού του τρόπου, επειδή η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε μία απόφαση που δεν τους αρέσει, εμένα με ξεπερνά».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρεται και στον Παύλο Πολάκη και το αν μπορεί να επιστρέψει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή του λόγω της επίθεσης σε στενή συνεργάτιδα του.
Ο Παύλος Πολάκης θα επιστρέψει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα αυτό είναι αφελής και μεταξύ μας, τον κύριο Κασσελάκη δεν τον θεωρώ αφελή υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα όσον αφορά το θέμα με τους ιατρούς και τα κενά που είχαν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ξεκάθαρος. «Στεναχωρήσαμε ανθρώπους; Ναι. Είχαμε αυτή την πρόθεση; Όχι. Η πρόθεσή μας ήταν να βρούμε λύση για τα νοσοκομεία. Χαίρομαι που τελικά όλη η πολιτική αυτή απέδωσε και δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί η σχετική νομοθετική μας πρωτοβουλία».
Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μιλάει και για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά και την παρέμβαση των ΗΠΑ που ζητούν από τη γείτονα να σεβαστεί τη συμφωνία.
«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει εξόφθαλμα τη συμφωνία και κανένας δεν μπορεί να τους κάνει απολύτως τίποτα. Κοινώς ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Κοτζιάς μας φόρτωσαν μία πολύ κακή συμφωνία. Η Κυβέρνηση θα κάνει όσα περισσότερα μπορεί βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Το πόρισμα του Αρείου Πάγου που αρχειοθέτησε την υπόθεση των υποκλοπών έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί η Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη και του αντεισαγγελέα κ. Ζήση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή για τις δικαστικές τους αποφάσεις, αλλά και για τη διαβίβαση του τελικού τους πορίσματος που αφορά τις υποκλοπές; Τι φοβάται;
Το αίτημα της αντιπολιτεύσεως για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα κυρίου Ζήση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, δηλαδή να απολογηθούν, στη Βουλή για δικαστική απόφαση, είναι η μεγαλύτερη παραβίαση του Συντάγματος που έχει επιχειρηθεί στην Ελλάδα από το 1974.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας οι δικαστικές αποφάσεις είναι ανέλεγκτες και ο μόνος που μπορεί να κρίνει μία δικαστική απόφαση είναι η ίδια η δικαιοσύνη σε ανώτερο βαθμό. Φαντάζεστε η Βουλή να αρχίσει από σήμερα να καλεί τους δικαστές γιατί δεν τους αρέσει η Α ή η Β απόφαση; Τότε η εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής θα μπορούσε να εκδίδει και δικαστικές αποφάσεις. Η δημοκρατία μας θα έχει πρακτικά τελειώσει.
Η δημοκρατία μας εδράζεται στο αξίωμα του Μοντεσκιέ που το είχε αντιγράψει από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλους, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών. H νομοθετική εξουσία, δηλαδή η Βουλή, δεν μπορεί να υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας. Όπως αντίστροφα η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να υπεισέρχεται στις αποφάσεις της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.
Το ότι τα κόμματα της Βουλής επιχειρούν κατάλυση του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος δι΄ αυτού του τρόπου, επειδή η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε μία απόφαση που δεν τους αρέσει, εμένα με ξεπερνά.
Πρέπει να σας πω ότι το ίδιο είχαν κάνει όταν ο οικονομικός εισαγγελέας αρχειοθέτησε εμένα για την υπόθεση της Novartis. Σας θυμίζω ότι επειδή δεν τους άρεσε η απόφαση αρχαιοθετήσεως πήγανε συλλογικά ως ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την κυρία Γεροβασίλη στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος φαντάζομαι τους εξήγησε ότι αυτό που έκαναν ήταν ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος.
Κοινώς, καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή καμία κοινοβουλευτική μειοψηφία δεν μπορεί να καλεί για εξηγήσεις τους εισαγγελείς και τους δικαστές για τις αποφάσεις τους. Μπορούν να τους καλούν για να τους ρωτούν πως λειτουργούν τα δικαστήρια, αν χρειάζονται περισσότερους γραμματείς, αν έχουν άποψη περί μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά επί δικαστικών αποφάσεων απαγορεύεται.
Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική με τον Στέφανο Κασσελάκη μάλιστα μεταξύ άλλων να ρωτάει ποιος χρησιμοποίησε το Predator ενώ αναρωτιέται αν έχετε κυβέρνηση ή υπουργικό συμβούλιο κατασκόπων; Τι απαντάτε;
Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το σκάνδαλο των υποκλοπών οι πρώτες μου δημόσιες δηλώσεις ήταν ίδιες με αυτές που θα σας κάνω τώρα.
Όποιο δημόσιο πρόσωπο ή όποιος έχων την οποιαδήποτε μορφή εξουσίας ή φήμης πιστεύει ότι αποκλείεται να του παρακολουθούν το κινητό τηλέφωνο κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, είναι αφελής.
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Όταν πήγαινα ως Υπουργός Ανάπτυξης σε ξένα κράτη ή σε Πρεσβείες, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αφήνω τα κινητά μου έξω από το δωμάτιο. Αυτό το έκαναν όλοι, όχι μόνο εγώ.
Για ποιο λόγο το κάνεις αυτό; Γιατί υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να παρακολουθεί το τηλέφωνό σου. Είναι αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι ζούμε σε ένα πλανήτη που κανείς δεν παρακολουθεί κανέναν, διότι η τεχνολογία των smartphones έχει κάνει πλέον την παρακολούθηση του κινητού μας τηλεφώνου «παιχνιδάκι» για τους ειδικούς.
Άρα, το ότι κάποια ιδιωτικά συμφέροντα στην Ελλάδα ήθελαν να παρακολουθούν π.χ. το δικό μου κινητό τηλέφωνο, όχι δεν μου κάνει εντύπωση, το θεωρούσα από την αρχή δεδομένο.
Από τη στιγμή που απεδείχθη ότι δεν υπήρχε καμία κρατική παρέμβαση σε όλη αυτή την ιστορία, θα αφήσουμε τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να βρει ποια ιδιωτικά συμφέροντα χρησιμοποιήσανε ποια ιδιωτική εταιρεία.
Αυτό πράγματι έχει ενδιαφέρον και θα ήθελα κι εγώ να το μάθω για τη δική μου περίπτωση, εφόσον πράγματι παρακολουθούμουν. Όμως δεν είναι πια πολιτικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα ιδιωτικών συμφερόντων.
Ο Παυλος Πολάκης επέμεινε στην επίθεση που έκανε σε συνεργάτιδα σας στη Βουλή που είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λετε; Μπορεί μετά απο αυτό να επιστρέψει ξανά στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν κάποιοι;
Ο Παύλος Πολάκης θα επιστρέψει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα αυτό είναι αφελής και μεταξύ μας, τον κύριο Κασσελάκη δεν τον θεωρώ αφελή.
Ο κύριος Πολάκης έχει στήσει τέλεια το αφήγημά του: τα κακά συμφέροντα που τον πολεμούν, οι διαδικτυακοί του φίλοι που τον προστατεύουν, ο αρχηγός που φοβάται να τον διαγράψει και το κόμμα που φοβάται να τον απομονώσει.
Άρα, ο ισχυρός στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ο Κασσελάκης, ο ισχυρός στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Πολάκης και στο τέλος, ο ισχυρός επικρατεί. Εύχομαι στον κύριο Κασσελάκη καλή τύχη.
Τελικά βρέθηκε λύση με τα κενά των ιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές; Θα υπάρχουν κυρώσεις πλέον για όσους ιδιώτες γιατρούς δεν συνδράμουν το ΕΣΥ;
Τους εφτά αυτούς μήνες που έχω αναλάβει ξανά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχω λάβει πολλές δύσκολες αποφάσεις και κατά κανόνα αντιδημοφιλείς.
Πάντα πίστευα ότι στην πολιτική όταν αποφασίζεις να αναλάβεις ένα αξίωμα πρέπει να αναλαμβάνεις και τις ευθύνες που αυτό το συνοδεύουν. Ο Υπουργός δεν είναι για να κάνει δημόσιες σχέσεις, ο Υπουργός είναι για να λύνει προβλήματα.
Στην προκειμένη περίπτωση επί πολλά χρόνια, τα επαρχιακά νοσοκομεία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δεν λειτουργούσαν ή λειτουργούσαν εξαιρετικά προβληματικά, γιατί δεν είχαν αρκετούς γιατρούς για εφημερίες. Φέτος, για πρώτη φορά αυτό δεν συμβαίνει διότι πήραμε την πρωτοβουλία που όλοι γνωρίζετε.
Στεναχωρήσαμε ανθρώπους; Ναι. Είχαμε αυτή την πρόθεση; Όχι. Η πρόθεσή μας ήταν να βρούμε λύση για τα νοσοκομεία. Χαίρομαι που τελικά όλη η πολιτική αυτή απέδωσε και δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί η σχετική νομοθετική μας πρωτοβουλία.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν μέσα στην εβδομάδα από τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών. Αν η ηγεσία της γειτονος συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο σκέτο Μακεδονία η κυβέρνηση θα βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας;
Από την αρχή είχα πολεμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχα κατέβει στα συλλαλητήρια και είχα προσπαθήσει να πείσω τους συναδέλφους Βουλευτές της τότε συγκυβέρνησης να μην την ψηφίσουν.
Δυστυχώς, η Συμφωνία αυτή ψηφίστηκε. Την ίδια μέρα που ψηφίστηκε έκανα μια ανάρτηση στο Twitter, τονίζοντας πόσο κακή είναι αυτή η συμφωνία και πως δεσμεύει τις επόμενες Ελληνικές κυβερνήσεις σε μία επικίνδυνη πορεία.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ότι δεν είχε προβλέψει κανέναν μηχανισμό ποινών και κυρώσεων προς το μέρος εκείνο που θα την παραβίαζε.
Τι αποδεικνύεται τώρα; Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει εξόφθαλμα τη συμφωνία και κανένας δεν μπορεί να τους κάνει απολύτως τίποτα. Κοινώς ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Κοτζιάς μας φόρτωσαν μία πολύ κακή συμφωνία.
Η Κυβέρνηση θα κάνει όσα περισσότερα μπορεί βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Lenny Kravitz: Ο κορυφαίος rock star στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου The Dolli με θέα την Ακρόπολη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους