Ιδιαίτερα χαμηλό παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας σε τουρισμό και εστίαση, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της από την 1η Μαρτίου.

Όπως αναφέρει στο «Mononews.gr» ο γενικός διευθυντής της Epsilon HR του Ομίλου Epsilon Net Βασίλης Πρασσάς, το επίπεδο προετοιμασίας στον τουρισμό φτάνει μόλις το 15%, ενώ στο λιανεμπόριο είναι μικρότερο του 10%.

1

Παράλληλα, ο κ. Πρασσάς επισημαίνει τρεις τρόπους, ώστε να γίνεται σωστά η σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες.

Από την 1η Μαρτίου 2025 ξεκινάει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης. Πόσους εργαζόμενους αφορά και πόσο έτοιμες είναι οι επιχειρήσεις;

Η εφαρμογή αφορά σχεδόν 700.000 εργαζόμενους, αλλά η προετοιμασία των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά μικρή. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στον Όμιλο EPSILON NET, όπου εξυπηρετούμε τη συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς σε συστήματα μισθοδοσίας και ωρομέτρησης, το επίπεδο προετοιμασίας στον τουρισμό φτάνει μόλις το 15%, ενώ στο λιανεμπόριο είναι μικρότερο του 10%. Αν και καθημερινά παρατηρούμε μεγαλύτερη προσαρμογή, είναι σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθεί η προετοιμασία μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Το Υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Ποια είναι τα κύρια σημεία ανησυχίας για τους εργοδότες;

Υπάρχουν τέσσερα βασικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία:

-Ορφανό χτύπημα: Αν απουσιάζει η σήμανση έναρξης ή λήξης στο σύστημα της κάρτας, το πρόστιμο είναι 3.000€. Αυτό ισχύει είτε σε επιτόπιο έλεγχο, είτε αν καταγραφούν πάνω από τρία «ορφανά χτυπήματα» σε έναν μήνα.

-Υπερβάσεις έναρξης – λήξης ωραρίου: Σε ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε. παρατηρούνται μικρές αποκλίσεις λόγω νωρίτερης εισόδου ή καθυστερημένης εξόδου, οι οποίες χρεώνονται ως υπερεργασία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το Υπουργείο ανακοίνωσε πρόσφατα ένα «παράθυρο ανοχής» 10 λεπτών πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του ωραρίου.

-Εργασία μικρότερης διάρκειας από το δηλωμένο ωράριο: Οι ελεγκτές δεν εξετάζουν αν η απασχόληση είναι μικρότερη από το δηλωμένο ωράριο, κάτι που αφορά κυρίως εξωτερικούς υπαλλήλους όπως πωλητές ή διανομείς.

-Ποιος χτυπάει την ψηφιακή κάρτα: Η σήμανση της κάρτας είναι αποκλειστική ευθύνη του εργαζομένου και δεν επιτρέπεται να την κάνει ο εργοδότης. Υπάρχουν εφαρμογές που δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους εργοδότες, αλλά κάτι τέτοιο είναι παράνομο και επιφέρει πρόστιμο 10.500€ ανά εργαζόμενο.

 

 Πώς πρέπει να γίνεται σωστά η σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας;

Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα:

-Ο εργοδότης παρέχει στον εργαζόμενο έναν μοναδικό κωδικό (QR code) για τη σήμανση κάρτας μέσω ρολογιού, tablet ή smartphone.

-Ο εργαζόμενος χτυπάει την κάρτα του κατά την είσοδο και έξοδο από τον χώρο εργασίας και αυτές οι σημάνσεις αποστέλλονται αυτόματα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

-Η εφαρμογή καταγραφής χρόνου πρέπει να επικοινωνεί online με την εφαρμογή μισθοδοσίας για να διασφαλίζεται η σωστή αντιστοίχιση των στοιχείων.

 

Υπάρχουν κάποια εργαλεία που βοηθούν τους εργοδότες στη διαδικασία αυτή;

Ναι, δύο βασικά εργαλεία διασφαλίζουν τους εργοδότες:

-Η Απολογιστική Δήλωση Ωραρίων & Υπερωριών: Επιτρέπει στον εργοδότη να υποβάλλει τα ωράρια εκ των υστέρων, έως το τέλος του επόμενου μήνα, αποφεύγοντας κυρώσεις λόγω διαφορών μεταξύ δηλωμένων και πραγματικών ωρών εργασίας.

-Ο ρόλος της τεχνολογίας: Στον κλάδο της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, η διασύνδεση της ψηφιακής κάρτας με την εφαρμογή μισθοδοσίας έχει μειώσει τα προβλήματα και τις παραλείψεις, προστατεύοντας τους εργοδότες από λάθη.

 

Τι νέες ρυθμίσεις φέρνει το Υπουργείο Εργασίας;

Δύο σημαντικές ρυθμίσεις αναμένονται:

-Σύνδεση της Ψηφιακής Κάρτας με τον ΕΦΚΑ: Αναμένεται η πλήρης διασύνδεση των δεδομένων της Ψηφιακής Κάρτας με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) του ΕΦΚΑ.

-Κατάργηση εισφορών για υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες: Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας, αναμένεται ρύθμιση που θα καταργήσει τις εισφορές για αυτές τις κατηγορίες απασχόλησης, μειώνοντας το εργοδοτικό κόστος κατά 20% και αυξάνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 15%.

 

Αν ισχύσει αυτή η ρύθμιση, ποια θα είναι τα οφέλη για την αγορά;

Θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της αγοράς για μείωση του μισθολογικού κόστους. Παρότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 5,5%, παραμένει ένα «αγκάθι» που επιβαρύνει εργοδότες και εργαζομένους. Αν εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Παράταση υποβολής αιτήσεων έως τις 30 Ιουνίου

Κώστας Τσιάρας: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη της αγροτικής παραγωγής- Ρύθμιση για τα κόκκινα Δάνεια

Κοστέλο: Hard  Deadline το 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης – Στόχος η επιτάχυνση της σύγκλισης, κάθε ευρώ μετράει