Για πληθωρισμό διαρκείας προειδοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.gr. Υπεραμύνεται των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σημειώνει ωστόσο ότι ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι στους επόμενους μήνες, όπως θα υπάρχει πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη θα υπάρχει και στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να περιμένει, καθώς είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανεξάρτητη Αρχή.

Συμπληρώνει ότι οι όποιες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας θα γίνουν μετά την έκδοση του πορίσματος. «Αναλόγως αυτών των πορισμάτων θα κινηθούμε. Θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και θα πάρουμε και τις ανάλογες πολιτικές μας αποφάσεις» επισημαίνει.

Σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά σημειώνει ότι όσοι και να γίνουν δεν είναι αρκετοί υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι οι περισσότεροι όλων των εποχών ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τώρα σε αντίθεση με το παρελθόν μπαίνουν πρόστιμα που εισπράττονται και όχι «για τα μάτια του κόσμου».

Την ίδια ώρα εκφράζει την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ την τελευταία τριετία. Εκτιμά ότι το νέο ΕΠΑΝΕΚ ύψους 4 δις. ευρώ θα απορροφηθεί εμπροσθοβαρώς το ταχύτερο στα
επόμενα δύο με τρία χρόνια.

«Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σημειώνει ο υπουργός αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Αναφέρεται στον «Λευκό Τειρεσία» Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ μέσω των οποίων, όπως τονίζει δόθηκαν χρήματα στις επιχειρήσεις που ποτέ δεν θα τα έπαιρναν ως δάνειο και συστήνει τη συγχώνευση των επιχειρήσεων ώστε να κάνουν χρήση των προνομίων για πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι σε δύο χρόνια το βιομηχανικό τοπίο στην Ελλάδα θα είναι τελείως διαφορετικό ενώ για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη βιομηχανία και τις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα σημειώνει ότι η φθηνή ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών μπορεί να γίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο των επιχειρήσεων όσο και της χώρας.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καταγράφει εκρηκτική αύξηση των καταγγελιών για τον ενεργειακό αλλά και τον τραπεζικό τομέα. Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για να ληφθούν αποφάσεις χρειάζεται χρόνος, αλλά χρόνος δεν υπάρχει γιατί το πρόβλημα είναι σήμερα. Τι κάνει η κυβέρνηση για αυτό;

«Η Kυβέρνηση έχει θεσπίσει πλαφόν κέρδους σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, κάνει ελέγχους και επιβάλει πρόστιμα. Δεν μπορεί να παρέμβει στις ανεξάρτητες έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τα τελικά τους πορίσματα.

Αναλόγως αυτών των πορισμάτων θα κινηθούμε. Θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και θα πάρουμε και τις ανάλογες πολιτικές μας αποφάσεις. Θέλω πάντως να υπενθυμίσω ότι τα μεγαλύτερα πρόστιμα στις τράπεζες έχουν μπει επί των ημερών της δικής μου υπουργικής θητείας.

Τα τρία αυτά χρόνια έχουμε βάλει περίπου 10 φορές μεγαλύτερα πρόστιμα στις τράπεζες από την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ.

Το λέω για αυτούς που θέλουν να αυτοπροβάλλονται δήθεν πολέμιοι του καπιταλισμού και των τραπεζιτών, οι οποίοι ήταν οι καλύτεροί τους φίλοι. Αντιθέτως εμείς κάνουμε τη δουλειά μας προστατεύοντας τον καταναλωτή.»

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ παραμένει προβληματική παρά τα εργαλεία, που έχουν πλέον στη διάθεσή τους μέσω διαφόρων φορέων όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Υπάρχουν στον σχεδιασμό σας μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν αμεσότερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και να αρθούν τα όποια εμπόδια;

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη φτιάξει το δικό της καινούριο σύστημα του «Λευκού Τειρεσία» για να μπορεί να καταγράφει το πιστοληπτικό προφίλ της εκάστοτε μικρομεσαίας επιχειρήσεως, ώστε να τη βοηθάμε στο να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Είναι εθνικός στόχος να αποκτήσουν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και είναι ένας στόχος τον οποίο έχουμε ήδη υπηρετήσει με τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και εγκεκριμένα δάνεια που βγάλαμε.

Δόθηκαν χρήματα στις επιχειρήσεις που ποτέ δεν θα τα έπαιρναν μόνοι τους ως δάνειο, αλλά ακόμα δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πιστεύω ότι όσες επιχειρήσεις κάνουν και χρήση του νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη συγχώνευση και των προνομίων που αυτός δίνει, θα μπορέσουν ακόμα ευκολότερα να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.»

Παρά την εντυπωσιακή τροχιά που διαγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές σε μια εξαιρετική δύσκολη διεθνή συγκυρία, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται. Ποιες είναι οι δομικές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

«Το εμπορικό έλλειμα διευρύνεται για δύο λόγους.

Πρώτον, όσο αυξάνονται οι εξαγωγές, αντιστοίχως αυξάνονται και οι εισαγωγές, καθώς οι πρώτες ύλες όλες είναι εισαγόμενες.

Δεύτερον, διότι αυξάνεται πάρα πολύ το κόστος των ορυκτών καυσίμων, άρα αυξάνεται και το εμπορικό μας έλλειμα.

Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού μας ελλείματος είναι τα ορυκτά καύσιμα.

Ο δομικός τρόπος να το ξεπεράσουμε είναι να πάμε γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι θα έχουμε μικρότερη ανάγκη από ορυκτά καύσιμα και άρα θα πέσει γρήγορα και δραστικά το εμπορικό μας έλλειμα.»

Τι κάνετε για να επιτευχθεί ο στόχος του 15% της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ;

«Έχουμε ήδη φτιάξει το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας με όλη την αγορά συμμετέχουσα. Έχουμε καταλήξει στο πλάνο που πρέπει να ακολουθήσουμε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων μερών.

Η Pricewaterhouse Coopers παρέδωσε όλη τη μελέτη και τα βήματα με τα milestones που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και ήδη αυτό έχει μπει σε εφαρμογή. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια από σήμερα το βιομηχανικό τοπίο στην Ελλάδα θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Σημειώστε όμως ότι στα τρία χρόνια που είμαι Υπουργός Βιομηχανίας σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη βιομηχανική μας παραγωγή. Τον Ιούλιο του 2022 είχαμε το υψηλότερό μας ρεκόρ όλων των εποχών. Άρα, κάτι κάνουμε στη βιομηχανία.»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη βιομηχανία είναι το ενεργειακό. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι μόνο για την τρέχουσα κρίση;

«Μόνο η δραστικά μεγάλη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία μας. Σήμερα η ενέργεια αποτελεί ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Εάν δε αξιοποιήσουμε την πολύ φθηνή πια παραγόμενη ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο και σταματήσουμε να αντιδρούμε σε κάθε ωραίο που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, η ενέργεια θα γίνει ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και αυτός πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος.»

Οι πολίτες βιώνουν μια κατάσταση καθημερινών αυξήσεων στα σούπερμάρκετ και οι έλεγχοι όσοι και αν γίνονται δεν είναι επαρκείς. Σχεδιάζετε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις;

«Οι έλεγχοι που κάνουμε είναι ασταμάτητοι και οι περισσότεροι όλων των εποχών. Η υπηρεσία που διενεργεί του ελέγχους, η ΔΙΜΕΑ, ιδρύθηκε επί των ημερών μου. Δεν υπήρχε καν υπηρεσία ελέγχων στο παρελθόν. Δηλαδή, μέχρι το 2020, το Υπουργείο Ανάπτυξης στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να κάνει ελέγχους στην αγορά. Άρα, το να κατηγορούμαστε εμείς για το αν είναι επαρκείς οι έλεγχοι είναι και λίγο υποκριτικό.

Και έλεγχοι γίνονται και είναι και πάρα πολλοί. Όμως υπάρχουν και ανθρώπινα όρια.

Για να μπει ένα πρόστιμο σε μία επιχείρηση δεν φτάνει να μπει κάποιος και να γράψει μία παράβαση. Αυτή η παράβαση πρέπει να τεκμηριωθεί, να δοθεί χρόνος στην επιχείρηση να απολογηθεί όπως προβλέπει το σύνταγμα και να γραφτεί ένα πρόστιμο που δεν θα είναι μαχητό στα δικαστήρια, ειδάλλως το πρόστιμο θα μπαίνει μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Εμείς όχι μόνο βάζουμε πρόστιμα, αλλά τα εισπράττουμε κιόλας. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά.

Υπενθυμίζω έχουμε βάλει το μεγαλύτερο πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ύψους 670.000 ευρώ, το οποίο πληρώθηκε στο ελληνικό δημόσιο στο ακέραιο. Άρα, έλεγχοι γίνονται.

Μπορείς μόνο με τους ελέγχους να αντιμετωπίσεις τον πληθωρισμό; Όχι, είναι η απάντηση.

Ο πληθωρισμός δεν είναι αποτέλεσμα εγχώριο. Δεν είναι αποτέλεσμα στρέβλωσης της δικιάς μας αγοράς.

Είναι αποτέλεσμα εισαγόμενο. Άρα, να ξέρει ο κόσμος ότι τους επόμενους μήνες όπως θα υπάρχει πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη έτσι θα υπάρχει και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος

Στην αγορά έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες από τα κεφάλαια που θα διατεθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, πόσα κεφάλαια θα «πέσουν» στην οικονομία έως το τέλος του 2022 και την επόμενη χρονιά; Πόσες επιχειρήσεις εκτιμάτε ότι θα ωφεληθούν και πόσες θέσεις απασχόλησης;

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τις επιδόσεις μας γενικά στο ΕΣΠΑ αυτήν την τριετία.

Παραλάβαμε την Ελλάδα στη 19 η θέση σε απορρόφηση και είμαστε σταθερά στην 1 η θέση.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΠΑ που η Ελλάδα παίρνει για πρώτη φορά έγκριση του νέου ΕΣΠΑ από όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και είμαστε και η μόνη χώρα από τις 27 που θα ξοδέψει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ 21-’27 μέσα στο 2022.

Αυτό από μόνο του πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό.

Χιλιάδες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τα προγράμματά μας και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού και για τη δημιουργία ηλιακών πάνελ για παραγωγή ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και όλων των άλλων προγραμμάτων που θα βγάλουμε σταδιακά και που πραγματικά θα δώσουν ανάσα στην μικρομεσαία επιχείρηση.

Στόχος μας είναι όλο το νέο ΕΠΑΝΕΚ ύψους περίπου 4 δις ευρώ να απορροφηθεί εμπροσθοβαρώς το ταχύτερο στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.»

Διαβάστε επίσης

Μπόστιτς: «Η Fed μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας»

Samos Pass: Ξεκινά την Δευτέρα 26/09 η τέταρτη φάση του προγράμματος

ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου