Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Συνεντεύξεις

Θοδωρής Λιβάνιος στο mononews: Διαγωνισμοί εξπρές για προσλήψεις στο Δημόσιο – Mεγάλη αλλαγή με την εντοπιότητα

Θοδωρής Λιβάνιος, υπουργός Εσωτερικών

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εξπρές προσλήψεις στο δημόσιο μέσω του νέου ΑΣΕΠ περιγράφει με τη συνέντευξη του στο Mononews ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Με τις νέες αλλαγές το υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει την εντοπιότητα και όπως υποστηρίζει ο Θοδωρής Λιβάνιος ο στόχος είναι διπλός: «Θέλουμε και να δώσουμε έμπρακτα κίνητρα στους κατοίκους, ιδίως των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, να παραμείνουν στον τόπο τους, αλλά, ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό να αμβλύνουμε το πρόβλημα της στέγης, το οποίο παρατηρείται ιδίως σε τουριστικές περιοχές» τονίζει ο ίδιος.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται στην επιστολική ψήφο και την επέκτασή της και στις εθνικες εκλογές τονίζοντας πως απαιτουνται 200 ψηφοι στη Βουλή και όπως επισημαίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να τοποθετηθούν υπεύθυνα.

Την ίδια ώρα όμως το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε και στον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων ενώ αυστηροποίηση τις κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης.

Τέλος ο Θοδωρής Λιβάνιος προαναγγέλει πρωτοβουλία που έχει να κάνει με τα διάσπαρτα νομοθετικά κείμενα που αφορούν την αυτοδιοίκηση.

«Η αυτοδιοίκηση αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του κράτους και η ομαλή λειτουργία της είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ρυθμιστούν θέματα από τον τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, το σύστημα διακυβέρνησης, τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων έως την οικονομική διαχείριση και, ασφαλώς, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών κάνοντας ουσιαστικά λόγο για το νέο Κώδικα για την Αυτοδιοίκηση.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ και στις προσλήψεις στο δημόσιο; Οι διαδικασίες πρόσληψης πλέον θα είναι εξπρές;

Ξεκίνησε ήδη στις επιτροπές η επεξεργασία του νομοσχεδίου που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ. Επιχειρούμε να γίνονται οι διαγωνισμοί γρηγορότερα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αξιοκρατία.

Με μια σειρά διατάξεων, αναμορφώνουμε όλα τα στάδια ενός διαγωνισμού και ενισχύουμε τα εχέγγυα διαφάνειας του: Από την προετοιμασία της προκήρυξης και την συλλογή των αιτημάτων των φορέων, την υποβολή και αξιολόγηση των αιτήσεων έως τον χρόνο που απαιτεί ο διορισμός των επιτυχόντων στον διαγωνισμό. Υλοποιούμε σταδιακά το όραμα μας για ένα πιο ποιοτικό, πιο αποτελεσματικό, πιο προσβάσιμο Δημόσιο.

 

Η εντοπιότητα θα δίνει περισσότερα μόρια στους υποψήφιους;

Η ενίσχυση της εντοπιότητας είναι από τις σημαντικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου. Οι κάτοικοι όλων των ορεινών και νησιωτικών δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμού, θα μπορούν να λάβουν 40 επιπλέον μόρια όταν αιτούνται θέσεις εργασίας που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου τους. Επιπλέον, κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους θα μπορούν να λαμβάνουν 20 μόρια για τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας.

Ο στόχος μας είναι διπλός. Θέλουμε και να δώσουμε έμπρακτα κίνητρα στους κατοίκους, ιδίως των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, να παραμείνουν στον τόπο τους, αλλά, ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό να αμβλύνουμε το πρόβλημα της στέγης, το οποίο παρατηρείται ιδίως σε τουριστικές περιοχές.

 

Θα επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές όπως για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου;

Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς. Για να ισχύσει θα χρειαστεί τουλάχιστον 200 βουλευτές να ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση. Επομένως, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ψηφοφόρους που κατοικούν στο εξωτερικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Θοδωρής Λιβάνιος

Με το τελευταίο νομοσχέδιο προωθήσατε περισσότερες δόσεις για οφειλές προς τους δήμους ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή στις προσαυξήσεις. Ποιους αφορά;

Με τον νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη από την Βουλή, εισάγεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις, για οφειλές που θα βεβαιωθούν ως 31 Οκτωβρίου 2024. Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, θεσπίζεται, επιπλέον, απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και, αφετέρου, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ αγγίζει σήμερα τα 3,6 δις ευρώ.

 

Τι αλλάζει στα πρόστιμα όσον αφορά στην κατάληψη των κοινόχρηστων χωρών; Μάλιστα ετοιμάζεται από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πλατφόρμα για καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο.

Για πρώτη φορά τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Επιπλέον, σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά οδεύσεις τυφλών ή ελεύθερη ζώνη σε πεζόδρομο, για τα οποία σήμερα προβλέπεται αυστηρότερο πρόστιμο, και αυτό διπλασιάζεται σε σχέση με το ισχύον. Η βιώσιμη μετακίνηση, ιδίως εντός των πόλεών μας, είναι απόλυτη προτεραιότητα και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, ειδικά προς τα άτομα με αναπηρία.

 

Πάντως μέσα στο 2025 προγραμματίζετε να φέρετε τον νέο Κώδικα για την Αυτοδιοίκηση. Τι θα περιλαμβάνει;

Το νομοθετικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης είναι διάσπαρτο σε πάνω από 1000 νομοθετικά κείμενα. Σκοπεύουμε όχι μόνο να συλλέξουμε όλη αυτή την ύλη, αλλά να την επικαιροποιήσουμε και να καταρτίσουμε έναν νόμο, ο οποίος θα απαντήσει στις προσταγές των καιρών. Η αυτοδιοίκηση αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του κράτους και η ομαλή λειτουργία της είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ρυθμιστούν θέματα από τον τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, το σύστημα διακυβέρνησης, τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων έως την οικονομική διαχείριση και, ασφαλώς, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Αρχή για το Ξέπλυμα: Δεσμεύτηκε η περιουσία των εμπλεκομένων εφοριακών και λογιστών στην υπόθεση διαφθοράς της Κέρκυρας
Σκλαβενίτης: Μπόνους 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο
Αποκλειστικό: Ο Γιώργος Πιτσιλής για άλλα 5 χρόνια στην ΑΑΔΕ – Ορίζονται και τρεις υποδιοικητές