ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσα φυσικά πρόσωπα είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα έχουν τη δυνατότητα να πουν τη γνώμη τους για κρατικές ή αυτοδιοικητικές υπηρεσίες με εύκολο και απλό τρόπο από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο αποκαλύπτει μέσω της συνέντευξής του στο Mononews ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε σχέση με την αξιολόγηση στις υπηρεσίες του δημοσίου.
Μάλιστα ο Θοδωρής Λιβάνιος προσθέτει πως σχεδιασμός είναι η διαδικασία αυτή να επαναλαμβάνεται ανά 6 μήνες. «Έτσι θα έχουμε και πολύτιμα συγκριτικά στοιχεία και προφανώς αυτά τα δεδομένα θα συνεκτιμώνται για την χάραξη πολιτικών που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα όμως ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται και στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων τονίζοντας πως ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.
«Σχεδόν 166.500 αξιολογήσεις ολοκληρώθηκαν, με τη σημαντικότερη καινοτομία να είναι η χρήση για πρώτη φορά τεχνολογικών εργαλείων για τον έλεγχό τους», επισημαίνει.
Πέρα όμως από την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων η κυβέρνηση προωθεί και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και στο δημόσιο με τον Θοδωρη Λιβάνιο να προαναγγέλει πως από το 2026 θα μπορεί να είναι λειτουργική.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
Πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από ερωτηματολόγια; Ποια θα είναι η διαδικασία και ποιοι θα απαντήσουν στα ερωτηματολόγια;
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτό είναι η δυνατότητα που έχουμε να ζητήσουμε τη γνώμη των κατοίκων της χώρας για μια σειρά υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου.
Έτσι, όσα φυσικά πρόσωπα είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα έχουν τη δυνατότητα να πουν τη γνώμη τους για κρατικές ή αυτοδιοικητικές υπηρεσίες με εύκολο και απλό τρόπο από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο. Υπολογίζεται ότι ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου δεν θα είναι μεγαλύτερος των πέντε λεπτών.
Η αξιολόγηση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των υπηρεσιών; Θα είναι εφάπαξ η αξιολόγηση ή θα επαναλαμβάνεται;
Θεωρώ ότι η συμβολή των κατοίκων, μέσω της διατύπωσης της γνώμη τους για τις δημόσιες υπηρεσίες, θα δώσει πολύτιμη πρωτογενή πληροφορία για τομείς όπου σήμερα είτε δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα ή αυτά δεν είναι πλήρη.
Για παράδειγμα η αξιολόγηση για τις υπηρεσίες του gov.gr ή για σημαντικούς τομείς που αφορούν την ποιότητα ζωής μας όπως είναι η καθαριότητα ή η κατάσταση των χώρων πρασίνου μπορούν να βοηθήσουν και την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και την αυτοδιοίκηση στο να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της.
Ο σχεδιασμός μας είναι η διαδικασία αυτή να επαναλαμβάνεται ανά 6 μήνες. Έτσι θα έχουμε και πολύτιμα συγκριτικά στοιχεία και προφανώς αυτά τα δεδομένα θα συνεκτιμώνται για την χάραξη πολιτικών που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας.
Η αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες θα έχει αντίκτυπο και στους ίδιους τους υπαλλήλους; Θα υπάρχουν κυρώσεις; Γιατί ήδη γίνεται αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Η αξιολόγηση που εφαρμόζεται, αρχής γενομένης από το 2023, έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Σχεδόν 166.500 αξιολογήσεις ολοκληρώθηκαν, με τη σημαντικότερη καινοτομία να είναι η χρήση για πρώτη φορά τεχνολογικών εργαλείων για τον έλεγχό τους.
Από την άλλη πλευρά, η δημόσια αξιολόγηση των υπηρεσιών είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ξέρουμε που χρειάζεται να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της χώρας είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο υπηρεσίας συνολικά.
Η ψηφιακή κάρτα πότε θα εφαρμοστεί στο δημόσιο τομέα;
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα. Μια από τις δυνατότητες που θα έχει είναι και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον δημόσιο τομέα. Υπολογίζουμε και στοχεύουμε ότι εντός του 2026 θα είναι λειτουργική.

Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο θα γίνονται πλέον πιο γρήγορα, ακόμα και μέσα σε ένα έτος από όταν ξεκινάει η διαδικασία του διαγωνισμού μετά τις αλλαγές που προωθήσατε;
Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος και σιγά σιγά έχουν αρχίσει να γίνονται πρώτα βήματα. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε. Στόχος μας είναι οι προσλήψεις να ολοκληρώνονται εντός του έτους για το οποίο εγκρίνονται.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έκδοση των προκηρύξεων για 4.000 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 2.000 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στις οποίες θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, όσοι υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού του 2023 υπερέβησαν τη βάση. Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024 και του 2025.
Σας προβληματίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται; Θεωρείτε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό όσο δείχνουν;
Οι δημοσκοπήσεις πρέπει να μελετώνται ως εργαλεία. Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο χρόνια προκειμένου να ανταποκριθεί στην εντολή του ελληνικού λαού του 2023. Τότε θα κριθεί το έργο και η αποτελεσματικότητά μας.
Από κει και πέρα, προφανώς έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και ιδίως η ρευστότητα που υπάρχει στο χώρο της αντιπολίτευσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς το υπουργείο Ενέργειας “θα κάψει το λίπος” στους λογαρισμούς-Τρεις στόχοι
- Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Ποιοι επίσημοι τρέχουν για χάρη της
- FaCad’oro: Η χρυσή αυτοκρατορία και το όνειρο των 56 εκατ. ευρώ που κατέρρευσε
- Τι ώρα ψώνισαν μετοχές οι τολμηροί, πόσο αγόρασε την ΑΧΙΑ ο Ψάλτης, το τηλεφώνημα Παπασταύρου, οι γκρίνιες για τον Κωνσταντακόπουλο, η επιτυχία της Νίκης και το menu των 7 βουλευτών στο prive του Kiku
