Μέλημα της κυβέρνησης είναι να συνδράμει τη Δικαιοσύνη, παρέχοντας κάθε δυνατό μέσο για να διευκολύνει την ολοκλήρωση της έρευνας και την άρτια διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας τονίσει μέσω της συνέντευξής του στο Mononews ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Παράλληλα όμως ο Θοδώρης Λιβάνιος επισημαίνει πως «οποιαδήποτε συζήτηση για το δυστύχημα των Τεμπών, οφείλουμε όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, οι πάντες, να την κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία».

1

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλάει και για τις αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο η διαδικασία για κάθε υπόθεση να ολοκληρώνεται μέσα σε έξι μήνες. Εκκρεμούν 2.500 υποθέσεις με κάποιες εξ αυτών να καθυστερούν και για χρόνια αποκαλύπτει ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Η κύρια αλλαγή που δρομολογούμε αφορά στη θέσπιση ενός σώματος 50 λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα την εκδίκαση του συνόλου των πειθαρχικών υποθέσεων αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλάει και για τον εκλογικό νόμο ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή και πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με αυτόν που έγιναν οι εκλογές το 2023. Επισημαίνει όμως πως «είναι ένας εκλογικός νόμος που συνδυάζει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και μία σημαντική αναλογικότητα».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 

Στο θέμα των Τεμπών η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Τι λέτε; Υπήρχε τελικά χημικό υλικό στα τρένα που συγκρούστηκαν;

Καταρχάς, οποιαδήποτε συζήτηση για το δυστύχημα των Τεμπών, οφείλουμε όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, οι πάντες, να την κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία.

Τα αίτια αυτής της τραγωδίας, όπως και το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, η οποία συλλέγει κάθε στοιχείο απαραίτητο για τη διαλεύκανση του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να συνδράμει τη Δικαιοσύνη, παρέχοντας κάθε δυνατό μέσο για να διευκολύνει την ολοκλήρωση της έρευνας και την άρτια διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας.

Και όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, εάν η Δικαιοσύνη αποφασίσει να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή για να διερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Τι αλλαγές προωθείτε στα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων; Θα βγαίνουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις; Θα υπάρχουν επιπλέον κυρώσεις;

Η αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος για τους δημόσιους υπαλλήλους, για την οποία επίκειται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση και, σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κύρια αλλαγή που δρομολογούμε αφορά στη θέσπιση ενός σώματος 50 λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα την εκδίκαση του συνόλου των πειθαρχικών υποθέσεων.

Αυτό θα εξασφαλίσει την επιτάχυνση των χρονοβόρων μέχρι σήμερα πειθαρχικών διαδικασιών. Γιατί; Γιατί σήμερα, στα πειθαρχικά συμβούλια συμμετέχουν μέλη, όπως υπηρεσιακά στελέχη αλλά και δικαστές, παράλληλα με τα καθημερινά τους καθήκοντα. Δεν απασχολούνται, δηλαδή, αποκλειστικά με αυτήν την αρμοδιότητα, συνεπώς είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε εύλογους χρόνους στο καθήκον αυτό. Γι’ αυτό και παρατηρούνται καθυστερήσεις που φτάνουν έως και τα 7 χρόνια σε ορισμένους δημόσιους φορείς, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν σχεδόν 2.500 πειθαρχικές υποθέσεις.

Στόχος μας είναι η κάθε πειθαρχική διαδικασία για τους δημόσιους υπαλλήλους να ολοκληρώνεται εντός 6 μηνών, και σε αυτή την προσπάθεια για επιτάχυνση θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες.

Θεόδωρος Λιβάνιος, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Θεόδωρος Λιβάνιος, Υπουργός Εσωτερικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Οι εκλογές το 2027 με ποιον εκλογικό νόμο θα γίνουν; Θα υπάρξουν αλλαγές;

Οι εθνικές εκλογές του 2027 θα διεξαχθούν με τον ίδιο εκλογικό νόμο που διεξήχθησαν οι εκλογές του 2023. Είναι ένας εκλογικός νόμος που συνδυάζει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και μία σημαντική αναλογικότητα.

 

Πάντως με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτό το ενδεχόμενο με ποιον θα συνεργαστεί η ΝΔ;

Οι συζητήσεις περί αυτοδυναμίας, εκλογικών σεναρίων και μελλοντικών πολιτικών συμμαχιών, εκτός από πρώιμες, είναι και άνευ ουσίας αυτή τη χρονική στιγμή.

Όταν σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, οι πολίτες θα κρίνουν, θα αξιολογήσουν και θα συγκρίνουν τα πεπραγμένα και τις προτάσεις κάθε κόμματος και θα επιλέξουν αυτό που εγγυάται καλύτερη πορεία για τη χώρα και τους ίδιους.

Μέχρι τότε υπάρχει πολλή δουλειά από την Κυβέρνηση.

 

Με αφορμή την προεδρική εκλογή ο πρωθυπουργός πρότεινε μία και εξαετή θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση; Θα υπάρξουν συναινέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Η πρόταση για μία και μοναδική εξαετή θητεία, ενισχύει τον θεσμό και κρατά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, πολιτικές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις περί ανανέωσης της παραμονής.

Το πότε θα ξεκινήσει και πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση, όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι που δεν μπορώ να γνωρίζω σήμερα. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με τον πιο υποδειγματικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Οι 86 ώρες που συγ-κλόνισαν τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση και δημιουργούν νέο πολιτικό τοπίο
Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς αγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική
Κληρονομική σύμβαση: Πότε απαγορεύεται και τι αλλάζει με τον νέο νόμο