ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός έχει αναδείξει σε όλους τους τόνους ότι η εμπιστοσύνη στην πολιτική και στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την πρόοδο και την μετριοπάθεια, έρχεται όταν υπάρχει αποτέλεσμα στις πολιτικές μας, υποστηρίζει μέσω συνέντευξης του στο mononews ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης απαντώντας αν η εκλογή Τράμπ μπορεί να οδηγήσει σε ποιο δεξιά ατζέντα την κυβέρνηση.
Και προσθέτει πως «οι σειρήνες του ακραίου λαϊκισμού, του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι πολλές και κάποιοι συμπολίτες μας θα βρίσκουν καταφύγιο εκεί όσο δεν αισθάνονται προοπτική. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, για μια κοινή και αισιόδοξη προοπτική για όλους».
Ο Θανάσης Κοντογεώργης μιλάει ακόμα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και υποστηρίζει πως οι βασικές κοινές επιδιώξεις που αναδείχθηκαν και από τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, είναι η επίλυση θεμάτων αιχμής και η αποσυμπίεση εντάσεων για να προλαμβάνονται επικίνδυνες κρίσεις.
Ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ απαντάει και για την σκληρή κριτική της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει πως το κόμμα του Νίκου Ανδουλάκη τον τελευταίο καιρό δείχνει ότι λειτουργεί σε ένα αντιπολιτευτικό αδιέξοδο, αντιτιθέμενο άγονα σε προτάσεις της κυβέρνησης χωρίς να παρουσιάζει πειστική επιχειρηματολογία.
Τέλος ο Θανάσης Κοντογεώργης περιγράφει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περιφέρεια και τα έργα που δρομολογούνται σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς ενώ απαντάει και για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ερωτ. Η εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ τι σημαίνει για την Αθήνα; Μπορεί να αλλάξει η πολιτική απέναντι στην Ευρώπη και στην χώρα μας; Μπορεί να ευνοήσει τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης και η κυβέρνηση να κάνει στροφή σε πιο δεξιά ατζέντα;
Κάθε νέα διακυβέρνηση, ιδίως διαφορετικής παράταξης από την προηγούμενη, έρχεται με τη δική της ατζέντα θεμάτων και ενδιαφερόντων. Σε επίπεδο Ευρώπης, τα μεγαλύτερα πεδία διάδρασης με τις ΗΠΑ είναι το εμπόριο, η ενέργεια και τα ζητήματα αμυντικής πολιτικής, τα οποία έχουν βαρύνουσα σημασία στις οικονομίες και την ευημερία και των δύο πλευρών. Είναι πολύ νωρίς για να γίνει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το είδος και την έκταση των αλλαγών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ετοιμαστεί ακόμα γρηγορότερα για όσα έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, προκειμένου να διατηρήσει την πρόοδό της και να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις.
Και ταυτόχρονα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας στους τομείς εκείνους που διαμορφώνουν τις μεγάλες αποφάσεις για τις χώρες και τις κοινωνίες, δηλαδή την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, την ενέργεια, την οικονομία, την τεχνολογία και τους θεσμούς.
Οι σχέσεις μας έχουν ισχυροποιηθεί και αποκτήσει στρατηγικό βάθος και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί αδιατάρακτα σε ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμια. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτού του νέου κεφαλαίου είναι και το γεγονός ότι η διεθνής θέση της χώρας μας ισχυροποιείται διαρκώς από το 2019, έχοντας πλέον κερδίσει τη θέση σεβαστού συνομιλητή τόσο εντός Ε.Ε. όσο και με τις εκτός Ε.Ε. ισχυρότερες οικονομίες.
Ο πρωθυπουργός έχει αναδείξει σε όλους τους τόνους ότι η εμπιστοσύνη στην πολιτική και στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την πρόοδο και την μετριοπάθεια, έρχεται όταν υπάρχει αποτέλεσμα στις πολιτικές μας, όταν μπορείς να εκφράσεις όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες και να τις καταστήσεις συμμέτοχες στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Να αισθάνονται ότι είναι κομμάτι της αλλαγής και όχι ότι απειλούνται από αυτή.
Χρειάζεται οι πολιτικές να είναι απλές και κατανοητές, ώστε να είναι κτήμα και των πολιτών και ταυτόχρονα να βλέπουν στην πράξη, μέσα από τη βελτίωση των καθημερινών όρων διαβίωσης, το όφελος της ανάπτυξης. Να φροντίζουμε για εκείνους που αισθάνονται και είναι “μη προνομιούχοι”, γι’ αυτούς που τα καταφέρνουν δύσκολα και να δίνουμε ευκαιρίες, ίσες ευκαιρίες, σε όλους.
Οι σειρήνες του ακραίου λαϊκισμού, του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι πολλές και κάποιοι συμπολίτες μας θα βρίσκουν καταφύγιο εκεί όσο δεν αισθάνονται προοπτική. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, για μια κοινή και αισιόδοξη προοπτική για όλους.
Ερωτ. Πού προσβλέπει η κυβέρνηση μετά την συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν; Υπάρχουν τα περιθώρια να υπάρξει συμφωνία; Και αν ναι πάνω σε τι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα συνυποσχετικό που θα άνοιγε το δρόμο για τη Χάγη;
Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε ένα θετικότερο πλαίσιο από πριν, με μειωμένη στρατιωτική ένταση, αύξηση των Τούρκων τουριστών και καλύτερη συνεργασία στο θέμα των διακινητών. Οι διαφορές είναι γνωστές, όμως κοινός σκοπός θέλω να πιστεύω πως είναι να φέρουμε τους δύο λαούς ολοένα και πιο κοντά.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη και ανεπιφύλακτη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ιδίως του δικαίου της θάλασσας και επιδιώκει τη συναντίληψη, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση. Οι βασικές κοινές επιδιώξεις που αναδείχθηκαν και από τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, είναι η επίλυση θεμάτων αιχμής και η αποσυμπίεση εντάσεων για να προλαμβάνονται επικίνδυνες κρίσεις. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε οργάνωση συναντήσεων σε 3 πυλώνες, δηλαδή πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αρχές Δεκέμβρη.
Ερωτ. Από την επανεκλογή Ανδρουλάκη και μετά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση ασκεί έντονη κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη. Για ποιο λόγο; Έχετε επιλέξει αντίπαλο;
Η αντιπολίτευση δεν εξαιρείται της κριτικής. Αυτό είναι πάγιο και δεν συνδέεται συγκυριακά με εκλογές και επανεκλογές ηγετών. Το ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό δείχνει ότι λειτουργεί σε ένα αντιπολιτευτικό αδιέξοδο, αντιτιθέμενο άγονα σε προτάσεις της κυβέρνησης χωρίς να παρουσιάζει πειστική επιχειρηματολογία.
Μεταξύ αυτών, το νομοσχέδιο που θωράκιζε και επιτάχυνε τις προσλήψεις δημοσίου με ειδική μέριμνα για τη συγκράτησή τους στις ακριτικές περιοχές που έχουν οξύ δημογραφικό πρόβλημα, το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, για τις βελτιώσεις στο δικαστικό χάρτη της χώρας και, λυπηρώς, η υποψηφιότητα του εγνωσμένου κύρους Καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη με προφάσεις. Τέτοιες λογικές “δομικής αντιπολίτευσης” θεωρώ ότι δεν προσφέρουν. Έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή που οι πολίτες θέλουν από εμάς να συζητάμε ψύχραιμα τι μας συμφέρει συλλογικά και όχι να ακούει “όχι σε όλα”. Όλοι κρινόμαστε και οι πολίτες θα αποφασίσουν ψύχραιμα στις εκλογές το 2027.
Ερωτ. Μέσα στην εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε στην Αργολίδα όπου παρουσίασε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή. Που αποσκοπούν αυτά τα επενδυτικά Συνέδρια; Πρόκειται για έργα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα;
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα κύριε Σιαδήμα. Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι απόλυτος στόχος για την κυβέρνηση είναι το μέρισμα ανάπτυξης να μοιράζεται δίκαια, ομοιογενώς και αναλογικά σε όλη τη χώρα. Και κυρίως αποτελεσματικά.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργολίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, όπως λίγες μέρες νωρίτερα σε Έβρο και Ζάκυνθο ενώ ακολουθεί η Φωκίδα. Η διαμόρφωση της Στρατηγικής περνά και μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, την οποία η Κυβέρνηση διεξάγει απαρέγκλιτα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Σκοπός της διαδικασίας είναι να παρουσιαστούν οι προτάσεις μας στους πολίτες όπως αυτές ενσωματώνονται σε πολιτικές και έργα, να τις αξιολογήσουν και να συνεισφέρουν δικές τους προκειμένου να διατυπωθεί το ανταγωνιστικό αναπτυξιακό σχέδιο κάθε περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μεγάλα έργα που παρουσιάζονται είναι ήδη υπό υλοποίηση, οπότε θα ενσωματωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Εργαζόμαστε ώστε κάθε τόπος να αποκτήσει το δικό του ιδιαίτερο σχέδιο ανάπτυξης, βασισμένο στις δυνατότητες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, το οποίο πρωτίστως πρέπει να είναι κτήμα των πολιτών του, οι οποίοι θα κληθούν να το υλοποιήσουν.
Προγραμματίζονται συζητήσεις κυβερνητικών κλιμακίων με τους φορείς κάθε περιφερειακής ενότητας της χώρας οι οποίες τροφοδοτούν συνεργασίες με τις Περιφέρειες για δέσμευση αλληλοσυμπληρούμενων πόρων και δυνάμεων πάνω σε κοινά συμφωνημένους στόχους ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουμε για την υλοποίηση των πολιτικών μας που αφορούν την περιφέρεια.
Ερωτ. Ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη;
Η συζήτηση αυτή θα γίνει στο χρόνο που ορίζει το Σύνταγμα και θα έλεγα ότι είναι και άκομψη αλλά και δεν ενισχύει το θεσμό μια τέτοια συζήτηση με ονοματολογία και αυθαίρετες ερμηνείες.
Άλλωστε, πάνω από κάθε ερμηνεία που μπορεί κανείς να δώσει στην επιλογή υποψηφίου για τον κορυφαίο αυτό πολιτειακό θεσμό, πρέπει να μη χάνουμε την εστίαση στην αξία και την ικανότητα του προσώπου που θα κληθεί να τον υπηρετήσει.
Διαβάστε επίσης:
Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρήτη: Παρίστανε τον λογιστή σε 46χρονη και της έκλεψε 6.000 ευρώ – Θύμα και ένας ηλικιωμένος
- ΗΠΑ: Αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού στις 27 Ιανουαρίου
- Χολαργός: Καραμπόλα με 4 ΙΧ στη Μεσογείων – Με δυσκολία κινούνται τα αυτοκίνητα
- Πάτρα: Ομαδικός βιασμός 16χρονης – Ο «μποξέρ» έστειλε sms στο οποίο περιγράφει τα πάντα