ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για όλους. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μας υποδέχτηκε στον 2ο όροφο της Αριστοτέλους με χαμόγελο, με ευγένεια, αλλά και με μια συστολή, απαντώντας σε όλες μας τις ερωτήσεις για θέματα επικαιρότητας, αλλά και για πιο προσωπικά ζητήματα.
Είναι μια συνέντευξη που την… παλεύαμε μήνες. Κυρίως γιατί, λόγω της επιδημίας της COVID-19, ο κ. Πλεύρης είχε καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ, μιλώντας για τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά εμείς θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να τον… ανακρίνουμε και για κάποια άλλα θέματα.
Μας εξήγησε τα κριτήρια, με τα οποία συγκεκριμένοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, χωρίς να έχουν λάβει ιατρική συνταγή. Όπως επεσήμανε, δεν θα είναι για όλους. Ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και θα μπορεί άμεσα να «τρέξει», όπως μας είπε.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τα πρωτόκολλα, που θα ακολουθηθούν, όταν επιστρέψουν στα πόστα τους, ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα και ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Μας μίλησε ακόμη για τον σχεδιασμό για το clawback, για τη «γαλάζια σφαγή» στην Α’ Αθήνας, αλλά μας αποκάλυψε και πώς είναι ως μπαμπάς, γιατί λατρεύει το τρέξιμο και ο ίδιος αν κάνει προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη
Κύριε Υπουργέ σε ποια φάση βρισκόμαστε με το αντιγριπικό εμβόλιο και πότε ξεκινά η χορήγησή του χωρίς ιατρική συνταγή;
Αυτή τη στιγμή έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο 2,5 εκατομμύρια πολίτες.
Σχετικά με την έναρξη της χορήγησης χωρίς ιατρική συνταγή, είμαστε στο τελικό στάδιο. Περιμένουμε κάποιες λεπτομέρειες από την ΗΔΙΚΑ. Με πολύ προσεκτικό τρόπο θα το «ανοίξουμε», κυρίως με το ηλιακό κριτήριο και το κριτήριο του αν έρχεται κάποιος σε επαφή με ευάλωτα άτομα. Δεν καταργούμε την ιατρική συνταγή.
Να το διασαφηνίσουμε αυτό…
Βεβαίως. Μπορεί κάποιος κανονικά να πηγαίνει να το γράφει. Για κάποιες κατηγορίες, που υπάρχει αντικειμενικό θέμα, θα μπορεί να γίνεται χωρίς συνταγή γιατρού. Είναι για άτομα πάνω από μια ηλικία ή κατά δήλωσή τους είναι με κάποιο άτομο ευάλωτο. Εκεί δίνουμε τη δυνατότητα, αν θέλει κάποιος, να λαμβάνει ή όχι ιατρική συνταγή, γιατί ο στόχος μας ποιος είναι; Να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Γιατί ακόμη τα ραντεβού, όπως είναι δομημένα, μπορεί να έχουν καθυστέρηση, άρα τον υποχρεώνουμε να πάει να πληρώσει.
Θεωρούμε ότι στην επόμενη περίοδο της γρίπης, που θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο προσωπικός γιατρός, δεν θα χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Είναι ένα προσωρινό μέτρο, αλλά παράλληλα θέλουμε να υπάρχει και μία διαδικασία κινήτρου σε αρκετό πληθυσμό, που είναι δικαιούχος, να κάνει το εμβόλιο, γιατί μας έχουν έρθει κάποια στελέχη της γρίπης πιο επιθετικά.
Πότε θα ξεκινήσει αυτό κ. Πλεύρη;
Στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα μπορεί να «τρέξει». Άρα θα κερδίσουμε τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που υπάρχουν περιστατικά γρίπης και μπορεί να έχουμε ανεμβολίαστους πολίτες.
Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πώς θα επιστρέψουν στη δουλειά τελικά; Ακούγονται διάφορα…
Γυρνάνε 1/1. Ήδη η Επιτροπή συνεδρίασε για το θέμα. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε το ακριβές πρωτόκολλο την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή έχουμε τις πρώτες εισηγήσεις της Επιτροπής, θα έχουμε ένα ακριβές πρωτόκολλο και με βάση αυτό το πρωτόκολλο θα επιστρέψουν στην εργασία τους.
Πάντως υπάρχει οργή εκ μέρους αρκετών, κάποιοι λένε να μην επιστρέψουν. Άπαξ και είναι στο δημόσιο, να κάνουν το εμβόλιο…
Ναι. Η αλήθεια είναι – και δεν το έχω κρύψει ποτέ – ότι και εγώ ήμουν αυτής της άποψης. Ωστόσο υπάρχει ένα σκεπτικό του ΣτΕ, που λέει ότι πρέπει να κοιτάμε τα δεδομένα της πανδημίας και με την τελευταία απόφασή του έκρινε ότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούν την παράταση, άρα συμμορφωνόμαστε.
Είναι βέβαιο ότι υπάρχει άλλη αξιολογική θέση για τους γιατρούς και για το λοιπό διοικητικό προσωπικό. Πάντως σε ένα ευρύτερο πλαίσιο να ξέρετε ότι παράλληλα επεξεργαζόμαστε – όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες – ένα πρωτόκολλο εμβολιασμών συνολικά, όχι μόνο για COVID-19, που θα πρέπει πλέον το υγειονομικό προσωπικό, σε μια συνολική βάση, να το ακολουθεί και να εμβολιάζεται. Και αυτό έρχεται και απαντάει στην ανησυχία αυτών των πολιτών, που αναφέρατε.
Άρα μέσα από μία δουλειά, που θα γίνει από Επιτροπή, θα καταλήξουμε σε μία σειρά από εμβόλια. Είναι κάτι, το οποίο το θέλουμε.
Τώρα, σχετικά με το πρωτόκολλο, με το οποίο θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην εργασία τους, θα είναι σίγουρα ένα πρωτόκολλο ρεαλιστικό. Δηλαδή θα απηχεί την προστασία, την οποία θέλουμε. Παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε και λύσεις – που για μένα είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα βρούμε μία λύση – για τους ανθρώπους, οι οποίοι αντικατέστησαν αυτούς τους ανεμβολίαστους.
Σε ποια φάση βρισκόμαστε με την ψηφιακή υγεία;
Στο κομμάτι της ψηφιακής υγείας, πέρα από δράσεις που έχουν γίνει, έχουμε επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικά κονδύλια, που σχετίζονται με τον φάκελο του ασθενούς, με τη ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, με την ψηφιακή τους διασύνδεση, καθώς επίσης και με το μητρώο του καρκίνου, αλλά και με κάποιες άλλες δράσεις, που σχετίζονται κυρίως με τη δική μας παρακολούθηση από το Υπουργείο.
Ας πούμε παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, που είναι στον ΕΟΦ ή του ΕΟΠΥΥ. Πώς απλοποιεί αυτό τη ζωή του πολίτη στην πλήρη ολοκλήρωσή του. Από τη στιγμή, που θα έχουμε τον ψηφιακό φάκελο, είναι η ψηφιακή διασύνδεση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας.
Αυτό, λοιπόν, τι σημαίνει αρχικά; Σημαίνει ότι σε κάθε ιατρική δομή κι αν πηγαίνει ο πολίτης, θα υπάρχει ο φάκελός του χάρη στην ψηφιακή διασύνδεση και άρα τελειώνουμε την ιστορία του έλα, δώσε μου ιστορικό, τι έγινε κτλ.
Δεν χρειάζεται άρα να γίνει καμία καινούρια εξέταση. Αυτό είναι και για τον πολίτη διευκόλυνση, αλλά και εξοικονόμηση για το σύστημα. Γιατί ο πολίτης είχε κάνει μία αξονική, σου λέει, την έκανα πριν από 15 μέρες, δεν την έχω πια. Ο γιατρός, προκειμένου να μη γυρίσει να πει, πήγαινε να τη βρεις, θα του κάνει μία άλλη. Άρα δημιουργείται μία εξοικονόμηση και σε χρόνο και σε χρήμα.
Προσπαθούμε και ήδη έχουμε ολοκληρώσει το κομμάτι των ηλεκτρονικών ραντεβού, για να μπορεί ο πολίτης να κλείνει ραντεβού, με μια διαδικασία όσο πιο απλοποιημένη γίνεται. Αυτό έχει και τον προσωπικό γιατρό μέσα. Θα γίνεται με το σύστημα που έκλεινε τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Τόσο απλά δηλαδή. Είτε αυτό αφορά σε ραντεβού σε νοσοκομείο, είτε αφορά στην πρωτοβάθμια, είτε και στον προσωπικό του γιατρό, που εκεί πέρα μπορεί να αναπτύξει μία σχέση και να μιλάει, αλλά πάλι να έχει πλατφόρμα με τα κενά ραντεβού.
Με το clawback τι θα γίνει; Θα τελειώσει; Και πότε; Οι φαρμακευτικές εταιρείες το χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα»…
Έχουμε πια έναν σχεδιασμό, που βλέπετε και τα αποτελέσματα. Πρώτα απ΄ όλα είχαμε μία πολύ επιτυχή χρονιά στην Επιτροπή των Διαπραγματεύσεων. Με βάση τα στοιχεία, κλείνουμε 920 εκατομμύρια προϋπολογισμούς και μιλάμε για εκπτώσεις, που δόθηκαν, 450 εκατομμύρια. Αυτό σίγουρα ήταν και μία υποχρεωτική διαδικασία για τις εταιρείες.
Το σημαντικό δεν ήταν αποκλειστικά η έκπτωση, είναι ότι οι συμφωνίες, που κλείσανε, κλείσανε και με συγκεκριμένο πληθυσμό. Δηλαδή οι εταιρείες μας δίνανε τον πληθυσμό, στον οποίο αφορούν οι θεραπείες, κατά βάση οι νέες. Πάμε λοιπόν σε μια συνολική παρακολούθηση των νέων θεραπειών.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ήδη έχουμε στείλει διασύνδεση θεραπευτικών πρωτοκόλλων με το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης, κατά τρόπο που θα μπορεί να ελέγξει την κατανάλωση.
Πήραμε πάρα πολλά περιοριστικά μέτρα το 2022 και οι διαπραγματεύσεις ήταν ασφυκτικές και πολύ επιτυχείς, γιατί δεν είχαμε και απόσυρση φαρμάκου, όπως ακουγόταν.
Από την άλλη, όμως, πλευρά πάμε να ελέγξουμε την κατανάλωση, γίνανε κάποια βήματα το 2022 και το 2023 θα είναι μεγαλύτερα, δεν θα υπάρχουν άλλα περιοριστικά μέτρα το 2023 πίεσης των εταιρειών και θα υπάρχουν διαρθρωτικά στην κατανάλωση, που ήδη έχουν γίνει κάποια.
Και ήδη συζητάμε με το Υπουργείο Οικονομικών το εξής. Ότι θα πρέπει – και το έχουμε πει και στη φαρμακοβιομηχανία και εκεί πέρα μπορούμε να συζητήσουμε σιγά-σιγά πώς μπορεί να τελειώσει το clawback – πέρα από τη ρήτρα συνυπαιτιότητας, πού θα βάζουμε χρήματα, όταν δεν πιάνουμε τον στόχο, για οποιαδήποτε καινούρια θεραπεία. Και αυτό θα το ξεκινήσουμε άμεσα.
Θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη οικονομική τεκμηρίωση. Για να το πω πάρα πολύ απλά, έρχεται ένα νέο φάρμακο, βλέπουμε σε ποιους ασθενείς αφορά, άρα «κλειδώνουμε» τους ασθενείς, για να μην έχουμε κατανάλωση μεγάλη. Παίρνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις, βλέπουμε τι κερδίζουμε από αυτό το φάρμακο οικονομικά, δηλαδή θα φύγουν κάποιες παλιές θεραπείες και θα μείνει ένα ποσό, το οποίο είναι νέα δαπάνη. Εκεί λοιπόν έντιμα συζητάμε με το Οικονομικών αυτή τη νέα δαπάνη, να μπορούμε να την παίρνουμε στον προϋπολογισμό, αλλά τι θέλουμε ως Υγείας; Όχι να πηγαίνουμε και να λέμε, γεια σας θέλω 200, θέλω 300 εκατομμύρια, αλλά τεκμηριωμένα, με τη μέθοδο διαπραγμάτευσης που σας είπα.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτός ο τρόπος, μαζί με τη ρήτρα συνυπαιτιότητας, θα μας οδηγήσουν, μέσα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2025 είτε να έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο του clawback είτε να μιλάμε πια για πολύ λελογισμένο πλαίσιο. Σας δίνω έναν σχεδιασμό. Δεν λέμε ότι καταργείται. Μιλάμε για λελογισμένη αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά με τεκμηρίωση. Αυτό είναι κάτι που το Οικονομικών το ακούει.
Να μιλήσουμε τώρα για τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες ετοιμάζεται η χώρα. Θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για τις υποκλοπές, πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν την απόφαση των πολιτών, όταν θα φθάσουν μπροστά στην κάλπη;
Με έναν στοχευμένο τρόπο προσπαθεί η αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν μία σύγχυση σε απλά πράγματα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι νόμιμες επισυνδέσεις, που κάνει η ΕΥΠ, όπου έχουμε απαντήσει με πλήρη σαφήνεια και για την περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη αλλά και συνολικά, ότι εκεί πέρα υπάρχει μία διαδικασία μέσω παρακολούθησης από εισαγγελικό λειτουργό.
Και με το νέο πλαίσιο, το οποίο ετοιμάσαμε και ψηφίζεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, βλέποντας τα προβλήματα που υπήρξαν στην περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη, περιορίζουμε τους λόγους εθνικής ασφάλειας και βάζουμε και εποπτικό όργανο, άρα το διασφαλίζουμε.
Υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι, τα κακόβουλα λογισμικά. Εκεί λοιπόν έχουμε ξεκαθαρίσει κάθετα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση ούτε με το predator, ούτε με κανένα άλλο λογισμικό. Μας εντυπωσιάζει, όμως, ότι βγαίνουν λίστες. Ή δεν ισχύουν, γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ποιος τα γνωρίζει και πώς τα γνωρίζει. Άρα μπορεί να είναι απλώς ονόματα, τα οποία αναφέρονται ή κάποιος μιλάει με αυτούς που κάνανε τις υποκλοπές και δεν σχετίζονται με την κυβέρνηση και έχει μία πληροφόρηση.
Οπότε μάλλον όλο αυτό εγώ θεωρώ ότι είναι μπούμερανγκ για την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί δείχνει ή ότι διαχέει ονόματα χωρίς στοιχεία ή τελικά μιλάει με αυτούς, που έχουν πρόσβαση στα κακόβουλα λογισμικά. Οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να απολογηθεί για τη σχέση μαζί τους και πώς γνωρίζει τυχόν πληροφορίες.
Βλέπουμε ότι η κοινή γνώμη οπωσδήποτε θέλει να μπει μία τάξη, αλλά προφανώς σε διαδικασίες, που αναφέρονται σε ιστορίες φανταστικές, χωρίς στοιχεία, βλέπετε ότι ούτε η κοινή γνώμη ανταποκρίνεται.
Άρα για εμένα οι υποκλοπές δεν είναι θέμα, που θα επηρεάσει τον πολίτη. Ο πολίτης θέλει να δοθούν απαντήσεις και στο κομμάτι της υγείας και σε άλλα κομμάτια και βλέπει μία κυβέρνηση που προσπαθεί, βλέπει μία κυβέρνηση που κάνει έναν αγώνα με σωστές και λανθασμένες επιλογές και τελικά θα αποφασίσει με αυτό που έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «αν θα θέλει μία κυβέρνηση που κάνει λάθη ή μία λάθος κυβέρνηση». Σίγουρα θα προτιμήσει την κυβέρνηση, που, έστω με τα λάθη, μπορεί να λύνει προβλήματα.
Κατεβαίνετε στην Α΄ Αθήνας, μια ομολογουμένως δύσκολη Περιφέρεια. Μάθαμε και για την υποψηφιότητα του κυρίου Κυριάκου Πιερρακάκη, κάποιοι κάνουν λόγο για «γαλάζια σφαγή» στην Α΄ Αθηνών, εσείς τι πιστεύετε;
Όταν μιλάμε για την Α΄ Αθηνών, μιλάμε και για άτομα κεντρικής γραμμής, με ιστορία, είναι για το καλό της παράταξης και η Α΄ Αθηνών είναι και μια από τις Περιφέρειες που είναι καλή για την παράταξη.
Άρα όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα μας, να έχουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό για την παράταξη και, πιστέψτε με, εάν έχουμε το καλύτερο ποσοστό όλοι που συμμετέχουμε, δεν θα σφαχτούμε, αλλά θα είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί την επόμενη μέρα θα είμαστε βουλευτές.
Ο εσωτερικός ανταγωνισμός, που είναι λογικό να υπάρχει – γιατί όταν πάμε στον σταυρό, προφανώς θες να κερδίσεις τον σταυρό – σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος του καλύτερου της παράταξης και του κόμματος. Άρα οι δυνατές υποψηφιότητες στην Α’ Αθηνών ανεβάζουν και τον πήχη του ποσοστού.
Προσωπικά είμαι 15 χρόνια στην Α’ Αθηνών, αλλά και άλλοι που έρχονται τώρα έχουν μία βαρύτητα. Έχουμε, αν θέλετε, ευθύνη απέναντι στον πρόεδρο, που μας έχει επιλέξει, να είμαστε σε αυτή την Περιφέρεια, να φέρουμε και το καλύτερο ποσοστό την επόμενη μέρα.
Περνώντας σε πιο προσωπικές ερωτήσεις κύριε Υπουργέ, έχει ενδιαφέρον να μας πείτε πόσο τυπικός είστε, Υπουργός ων, με τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σας και με το lifestyle της υγείας, που πρέπει όλοι να ακολουθούμε.
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που πέρασα την περιπέτεια της υγείας μου, ενώ μέχρι τότε ήμουν ο ορισμός του κλασικού πολίτη, που αν δεν με ενοχλήσει κάτι, δεν κάνω τίποτα, θεωρώντας ότι και η ηλικία μου είναι μία ηλικία που αν έχω κάποιο πρόβλημα θα το δω, τότε ήμουν 39, από τότε, λοιπόν, κάνω τις βασικές εξετάσεις, τις αιματολογικές, τις καρδιολογικές, επειδή τρέχω κιόλας σε ημιμαραθώνιους και δεκάρια χιλιόμετρα, παρακολουθώ πάρα πολύ την καρδιά μου.
Έχω κάνεις τις εξετάσεις – γιατί είναι ωραίο να τα λέμε – του προστάτη, έχω κάνει τις εξετάσεις του παχέος εντέρου, την κολονοσκόπηση που λίγο οι άντρες την έχουμε ως ταμπού. Οφείλω, δε, να σας πω ότι από αυτές τις εξετάσεις, όσες φορές είχα ένα εύρημα, ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου. Μου αρέσει να τα λέω αυτά τα δεδομένα, γιατί πρέπει σιγά-σιγά όλα αυτά να τα αποδραματοποιούμε.
Όλα αυτά, λοιπόν, τα κάνω. Σαν άνθρωπος, όμως, οφείλω να πω ότι πριν γίνω Υπουργός, όπως και πολύς κόσμος την περίοδο της επιδημίας, δεν έκανα τις ετήσιες εξετάσεις μου, οπότε παίρνω το προσωπικό μου παράδειγμα, που θεωρώ ότι ήμουν και από τους συνεπείς στις εξετάσεις μου και λέω: όταν εγώ σε ενάμιση χρόνο δεν έκανα καμία εξέταση, γιατί έλεγα κάτσε να περάσει η πανδημία, φανταστείτε τι έχει γίνει στον πληθυσμό. Για αυτόν το λόγο, λοιπόν, δίνουμε μία βάση στις προληπτικές εξετάσεις.
Ως μπαμπάς πώς είστε; Τα παιδιά σας έχουν καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος σας ακριβώς;
Ναι, είναι 13 η κόρη μου και έχει πλήρη αντίληψη τι κάνει ο πατέρας της. Αλλά και ο γιος μου, που είναι 8 χρονών, σε λίγο καιρό θα έχει μία πλήρη αντίληψη.
Ευτυχώς που έχω τη γυναίκα μου να τους λέει «όχι», γιατί εγώ δεν το κάνω. Είμαι ο καλός, που λέει πάντα «ναι». Προσπαθώ τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον να περνώ χρόνο μαζί τους, να παίζω μπάλα με τον γιο μου – η κόρη μου τώρα σιγά – σιγά μπαίνει σε μία άλλη κατάσταση ηλικίας, οπότε περισσότερο μιλάει με την μητέρα της παρά με εμένα. Αλλά θέλω να περνώ χρόνο μαζί τους.
Το ωραίο είναι το εξής. Ο πατέρας είναι Υπουργός Υγείας, οπότε τα παιδιά έρχονται πιο διεκδικητικά: Τι θα κάνεις; Θα μας κρατήσεις τις μάσκες στα σχολεία; Δεν μπορούμε με τις μάσκες. Ή, τι γίνεται; Γιατί δεν κάνουμε τεστ; Όλο αυτό. Ήθελαν την έγκαιρη πληροφόρηση. Κι όταν μάθαιναν κάτι από τα ΜΜΕ, έλεγαν: γιατί να μην ξέρουμε εμείς ότι θα παρθεί το συγκεκριμένο μέτρο ή ότι θα αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο;
Σίγουρα προσπαθώ, γιατί έτσι πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η πορεία, να μένουν τα παιδιά όσο το δυνατόν γίνεται έξω από τη ζωή, είτε την επαγγελματική είτε την πολιτική, που μπορεί να κάνει ο πατέρας τους, αλλά είναι σημαντικό και τα ίδια να γνωρίζουν τι είναι ο πατέρας τους, να γνωρίζουν ότι βρίσκεται σε μία σημαντική, μεν, θέση, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι παραπάνω. Στην οικογένεια είμαστε οικογένεια.
Αναφέρατε νωρίτερα ότι τρέχετε σε ημιμαραθώνιους. Οπότε θέλω να μου πείτε αν αυτός είναι ο τρόπος αποσυμπίεσής σας, κάθε πότε τρέχετε και τι είναι αυτό που σας δίνει το τρέξιμο.
Ο αθλητισμός ήταν πάντα για μένα μοχλός αποσυμπίεσης. Το μπάσκετ ήταν το βασικό, μου άρεσε, έχουμε πάθει και τους χιαστούς και όλα αυτά, βέβαια. Τώρα με το τρέξιμο, τρέχω αρκετά, έχω κι έναν διάδρομο στο σπίτι.
Όσες φορές αισθάνομαι μία πίεση, μπορώ να πω ότι το τρέξιμο, κατά προτίμηση έξω, μου δημιουργεί μία ηρεμία. Πολλές φορές έχει τύχει να γυρίσω βράδυ και σχετικά αργά, να έχω πιεστεί – όλα τα Υπουργεία έχουν κρίσεις αλλά υπάρχουν κάποια Υπουργεία, που έχουν καθημερινή κρίση και πανδημία να μην έχεις, θα έχεις κρίση αλλού, είναι λογικό αυτό να δημιουργεί μία φόρτιση. Εμένα αυτό, τέλος πάντων, είναι το αγχολυτικό μου, το τρέξιμο.
Πού σας αρέσει να τρέχετε; Πού πηγαίνετε;
Πάντοτε αυτό που προτιμώ είναι να είναι χώροι καθαρά φυσικοί, κατά βάση μου αρέσει το βουνό. Εντάξει, αν δεν μπορώ να πάω στο βουνό, θα τρέξω στα πέριξ ή σε κήπους, που έχουμε εδώ στην Αθήνα. Αλλά πιο ωραίο είναι, αν έχεις χρόνο, πραγματικά να το χαρείς και να πηγαίνεις κάπου, που να μην βλέπεις και κόσμο, να ξεφεύγει το μυαλό…
Από 5 έως 20 χιλιόμετρα είναι οι διαδρομές, που μου αρέσουν.
Διαβάστε επίσης
Έρχονται Χριστούγεννα με γρίπη – Επιβαρυμένη η εικόνα των παιδιών
AIDS: Μειωμένα τα κρούσματα στην Ελλάδα – Όχι στο στίγμα και στον φόβο της εξέτασης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ