• Συνεντεύξεις

    Σπύρος Φιλιώτης (Φαρμασέρβ-Lilly): Πότε έρχεται το νέο φάρμακο για την παχυσαρκία, οι κλινικές μελέτες και τι έκανε για πρώτη φορά το καλοκαίρι

    Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ-Lilly Σπύρος Φιλιώτης

    Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ-Lilly Σπύρος Φιλιώτης


    Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ-Lilly, Σπύρος Φιλιώτης, μας υποδέχθηκε ευδιάθετος στο γραφείο του στην Κηφισιά. Το ντύσιμό του κλασικό, γαλάζιο πουκάμισο και μπεζ παντελόνι, ωστόσο η πρώτη «έκπληξη» ήταν οι κάλτσες, «μου αρέσουν οι ιδιαίτερες κάλτσες, εμείς οι άνδρες μόνο τις κάλτσες και τις γραβάτες έχουμε», παραδέχτηκε χαμογελώντας.

    Η δεύτερη έκπληξη ήταν ένα καλογυαλισμένο σαξόφωνο, που μονοπωλεί το βλέμμα μπαίνοντας στον χώρο. «Μου αρέσει να παίζω στις γιορτές της εταιρείας», μας αποκάλυψε, όταν ρωτήσαμε τι δουλειά έχει το μουσικό όργανο στο γραφείο του. Μας έδειξε, μάλιστα, και βίντεο από πρόσφατη εκδήλωση, όπου παίζει και τραγουδούν εργαζόμενοι της εταιρείας.

    Πριν από τα Χριστούγεννα το νέο φάρμακο για την παχυσαρκία

    Η εταιρεία Φαρμασέρβ – Lilly αναμένει το νέο φάρμακο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη, που ήδη στις ΗΠΑ κάνει πάταγο, καθώς επιτυγχάνει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια βάρους από αυτά, που κυκλοφορούν ήδη. Εκτός απροόπτου θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

    Δεν είναι, όμως, το μόνο. Αναμένεται νέα θεραπεία – breakthrough για το Αλτσχάιμερ, καθώς και για άλλες κατηγορίες νοσημάτων, όπως για τον καρκίνο.

    Η εταιρεία επενδύει χρόνια σε κλινικές μελέτες – μελετά, μάλιστα, τη χορήγηση της τιρζεπατίδης σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

    Σπύρος Φιλιώτης

    Σπύρος Φιλιώτης: Να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχουν καλά φάρμακα

    Ο κ. Σπύρος Φιλιώτης, του οποίου όλες οι δουλειές ήταν ανέκαθεν με την Lilly και την Φαρμασέρβ, έχει όραμα και είναι doer. Θέλει ο κόσμος να γνωρίζει ότι η εταιρεία έχει πολύ καλά φάρμακα, όπως αυτό για την παχυσαρκία και την φαρμακευτική κάνναβη.

    Λατρεύει την οικογένειά του – έχει τρεις κόρες – και στον ελεύθερό του χρόνο κάνουν πράγματα μαζί, διαβάζει, ακούει μουσική, παίζει μπάλα. Μας αποκαλύπτει τι δοκίμασε για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, που του άρεσε πολύ, και μας λέει ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή στον χώρο του φαρμάκου.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, που μας παραχώρησε.

    Κύριε Φιλιώτη, σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εταιρεία;

    Η Φαρμασέρβ ιδρύθηκε το 1984, από τον φαρμακοποιό (και πατέρα μου) Διονύση Φιλιώτη. Η σημαντικότερη συνεργασία ήταν με την διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly. Μετά από μια πολύ πετυχημένη δεκαετία, το 1994 δημιουργήθηκε η κοινοπραξία Φαρμασέρβ-Lilly.

    Σήμερα ο Όμιλος περιλαμβάνει δύο εταιρείες: Την Φαρμασέρβ Ελλάς και την Φαρμασέρβ-Lilly, η κάθε μία με τη δική της γκάμα φαρμάκων και προϊόντων.

    Η Lilly ανέκαθεν ήταν εταιρεία καινοτομίας. Τα τελευταία χρόνια, υπό την προεδρία του David Ricks, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη του χώρου. Σήμερα η Lilly είναι η μεγαλύτερη εταιρεία σε χρηματιστηριακή αξία από όλες τις φαρμακευτικές, λόγω της καινοτομίας και του ισχυρότατου pipeline που διαθέτει.

    Η συνεργασία μας με την Lilly μας δίνει τη δυνατότητα συνεχούς επένδυσης σε κλινικές έρευνες στην Ελλάδα, για να αναπτύσσουμε και να διαθέτουμε καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς στη χώρα μας.

    Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου πρόσφατα ήδη κυκλοφορήσαμε – ή αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσουν – φάρμακα, που υπόσχονται να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στην Ελλάδα. Συγχρόνως, όμως, προβληματιζόμαστε έντονα για την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα – εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης – και για το πώς αυτή θα επηρεάσει τη βιώσιμη πορεία της εταιρείας μας.

    Σε επίπεδο νέων λανσαρισμάτων τι αναμένεται;

    Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε σημαντικά φάρμακα για το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου πληθυσμού, την παχυσαρκία. Αναμένουμε, όμως, και σημαντικές θεραπείες σε κατηγορίες όπως ο διαβήτης, η καρδιολογία, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η ογκολογία και η νόσος Αλτσχάιμερ.

    Στη θεραπευτική περιοχή του σακχαρώδους διαβήτη οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, και εβδομαδιαίως χορηγούμενης ινσουλίνης, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση στους πάσχοντες.

    Από την άλλη εταιρεία του Ομίλου, την Φαρμασέρβ Ελλάς, πρόσφατα διαθέσαμε την πρώτη φαρμακευτική κάνναβη, η οποία θα αποτελέσει σημαντική θεραπευτική λύση σε αρκετούς ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, πόνους και άλλα.

    Πολλοί αδημονούν για την κυκλοφορία του νέου σκευάσματος για την παχυσαρκία. Μιλήστε μας για αυτό. Τι το ξεχωρίζει;

    H παχυσαρκία δεν είναι θέμα lifestyle. Πρόκειται για μία νόσο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή διαχείρισή της και να μειώνεται η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών. Η παχυσαρκία αποτελεί, επίσης, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πάρα πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι νόσοι των νεφρών, ο καρκίνος, αυτοάνοσα και άλλα πολλά.

    Σύντομα, πριν από τα Χριστούγεννα εκτός απροόπτου, η εταιρεία μας θα προσφέρει την πρώτη σημαντική θεραπευτική λύση σε αυτό το πεδίο. Πρόκειται για φάρμακο με διπλό μηχανισμό δράσης και επίσημη ένδειξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την θεραπεία της παχυσαρκίας. Έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα, μέχρι και 20% μείωση στο σωματικό βάρος σε 12 μήνες.

    Τι άλλο να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον όσον αφορά στην απώλεια βάρους;

    Η εταιρεία μας ήδη ερευνά άλλα δύο φάρμακα, τα οποία, εφόσον εγκριθούν και κυκλοφορήσουν, αναμένεται να προσφέρουν ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ένα χάπι και ένα, ακόμη, ενέσιμο, πιο δραστικό ακόμη. Διεξάγουμε μελέτες στην Ελλάδα σε πολλά νοσοκομεία, είναι και τα δύο φάρμακα σε Φάση 3.

    Μιας και αναφερθήκατε στις κλινικές μελέτες, οι εταιρείες σας επενδύουν επί σειρά ετών σε αυτόν τον τομέα. Ποιες άλλες παθήσεις ερευνώνται;

    Σήμερα διεξάγουμε μελέτες στις κατηγορίες του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της καρδιολογίας, των αυτοάνοσων νοσημάτων, της νευρολογίας και της ογκολογίας.

    Η μελέτη Φάσης 3 για την παχυσαρκία, που «τρέχει» η εταιρεία μας, είναι η μεγαλύτερη (σε αριθμό ασθενών) μελέτη Φάσης 3, που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα.

    Σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιείστε; Μιλήστε μας για το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ…

    Η Lilly έχει μεγάλη ιστορία στα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταβάλλει σημαντική ερευνητική προσπάθεια για τη νόσο Αλτσχάιμερ εδώ και δεκαετίες. Για τη συγκεκριμένη νόσο έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός «νεκροταφείο των φαρμάκων», καθώς έχουν ερευνηθεί πάρα πολλά μόρια για την αντιμετώπισή της, χωρίς, ωστόσο, θετικά αποτελέσματα για τους πάσχοντες.

    Σήμερα βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης δύο νέων υποψήφιων φαρμάκων, που ευχόμαστε να μας φέρουν πιο κοντά στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, που υποφέρουν από την πάθηση αυτή.

    Σε επίπεδο επενδύσεων κάνει κάτι η εταιρεία αυτή τη στιγμή;

    Η πιο σημαντική επένδυση, που κάνουμε στη χώρα, είναι η σωστή διάθεση ποιοτικών προϊόντων και η ενημέρωση για την σωστή χρήση τους. Η εταιρεία μας εστιάζει στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και στη συνεχή ενημέρωσή τους μέσα από διάφορα προγράμματα, παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες και υποστήριξη σε κάθε στάδιο της θεραπείας τους.

    Παράλληλα επενδύουμε στην αναζήτηση νέων καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών, με την υλοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας, προκειμένου να βελτιώνουμε συνεχώς τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και να προσφέρουμε νέες, αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας.

    Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη φαρμακευτική αγορά κύριε Φιλιώτη;

    Η μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας εδώ και χρόνια, είναι το μη βιώσιμο περιβάλλον, που προκύπτει από την ελλιπή δημόσια χρηματοδότηση για τις ανάγκες του πληθυσμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την φαρμακοβιομηχανία, και κατ’ επέκταση για τη δημόσια υγεία, είναι ότι το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις συνεχώς μειούμενες πραγματικές τιμές πώλησης των φαρμάκων, θα οδηγήσει σε περισσότερες ελλείψεις και αποσύρσεις φαρμάκων και σε μεγαλύτερη διάσπαση της αγοράς σε δύο ταχύτητες – αποζημιούμενα και μη-αποζημιούμενα.

    Η Πολιτεία πρέπει να κατανοήσει τη σημασία της διασφάλισης της βιωσιμότητας του φαρμακευτικού τομέα και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου περιβάλλοντος. Αυτό είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της ομαλής πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους και για την προώθηση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα της έρευνας, των κλινικών μελετών και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων.

    Τι θέλετε να ξέρει ο κόσμος για τις εταιρείες σας;

    Θέλουμε να καταφέρουμε να μάθει το κοινό ότι έρχονται νέα, καλά φάρμακα για την παχυσαρκία. Και 5% μάζα λίπους (fat mass) να χάσει κάποιος, είναι σημαντικό, επιφέρει τεράστια αλλαγή στη ζωή του. Επίσης θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι κυκλοφορεί φαρμακευτική κάνναβη, φάρμακο που είναι πολύ ασφαλές στον πόνο και στη σπαστικότητα, δρα εκπληκτικά.

    ————————-

    Γεννήθηκε: Αμερική το 1977.

    Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με τρεις κόρες ηλικίας μέχρι 16 ετών.

    Σχολείο: Campion.

    Πανεπιστήμιο: Πρώτο πτυχίο στο Tufts στη Βοστόνη και δεύτερο στο Duke στη Βόρεια Καρολίνα. Το πρώτο στους υπολογιστές και στον προγραμματισμό και το δεύτερο στο health care management.

    Πρώτη δουλειά: Για τη Lilly στην Ινδιανάπολη το 1997 ως προγραμματιστής.

    Κατοικία: Κάτω Κηφισιά.

    Αυτοκίνητο: BMW X3.

    Βιβλίο: Το καλοκαίρι διάβασα και μου άρεσε το «Άννα Ο».

    Ταινία: Ροζ Πάνθηρας, Indiana Jones και James Bond.

    Μουσική: Οι κόρες μου με εκπαιδεύουν στα νέα διεθνή pop τραγούδια κι εγώ τις εκπαιδεύω στα πιο παλιά, Bob Marley, Beatles κτλ.

    Ποτό: Τσίπουρο σκέτο, χωρίς γλυκάνισο.

    Ρολόι: Δεν φοράω.

    Gadget: Drone και ηλεκτρικό foil, που το δοκίμασα φέτος και το κατάφερα, μου άρεσε πάρα πολύ.

    Τελευταίες διακοπές: Φολέγανδρος.

    Φιλανθρωπία: Κάνουμε πολλά, δεν μας αρέσει να τα διαφημίζουμε.

    Ημέρα εργασίας: Το πρωί πάω τις κόρες μου στο σχολείο και μετά γραφείο ως αργά.

    Χρόνος χαλάρωσης: Παίζω ποδόσφαιρο μια φορά την εβδομάδα στο σχολείο με άλλους μπαμπάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε κάνει 25.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Τι θα γίνει με τις εφημερίες



    ΣΧΟΛΙΑ