ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το 1986 ήταν χρονιά – σταθμός για τα ιατρικά δεδομένα της Ελλάδας. Το διαγνωστικό κέντρο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Α.Ε. άνοιγε τις πύλες του, εγκαθιστώντας τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο στη χώρα, κίνηση που επέφερε ντόμινο σημαντικών εξελίξεων σε σειρά διαγνώσεων, με στόχο την πρόληψη και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Και μπορεί τότε ακόμη ο σημερινός Σύμβουλος Διοίκησης και επιχειρηματίας της μεγάλης αλυσίδας των διαγνωστικών κέντρων, Σωκράτης Γουρλής, να μην είχε, καν, γεννηθεί, σήμερα, ωστόσο, είναι «τα μάτια και τα αυτιά» του Ομίλου.
Τριανταοκτώ χρόνια μετά την πρώτη Μονάδα, λοιπόν, ο Όμιλος Ιατρόπολις εξελίσσεται συνεχώς, δημιουργώντας νέα κέντρα και εξυπηρετώντας ακάλυπτες ανάγκες.
Ο Σωκράτης Γουρλής, το «νέο αίμα» του Ομίλου, έχει κάθε λόγο στα 33 του χρόνια να είναι χαρούμενος για την πορεία της οικογενειακής επιχείρησης, που καινοτομεί και στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Σ. Γουρλής: Μεγαλωμένος μέσα στα διαγνωστικά κέντρα
Ο κ. Γουρλής έχει μεγαλώσει μέσα στα διαγνωστικά κέντρα της οικογένειάς του, αφού από μικρό παιδί συνόδευε τον πατέρα του, Φίλιππο Γουρλή, στη δουλειά, ειδικά στην κεντρική Μονάδα στο Χαλάνδρι.
Λίγο καιρό αργότερα, θα’ ταν, δεν θα’ ταν 8 ετών, η οικογένεια αποφάσισε να «εκπαιδεύσει» τον Σωκράτη στην επιχείρηση, ώστε μία ημέρα να μπορέσει να την αναλάβει. Έτσι άρχισε να κυκλοφορεί στους διαδρόμους των διαγνωστικών κέντρων στις διακοπές του σχολείου, βλέποντας από κοντά τον τρόπο, που γίνονταν οι εξετάσεις και ζητώντας απαντήσεις σε πολλές απορίες του.
Για πολλά χρόνια «έζησε» μέσα στα διαγνωστικά κέντρα και εμπλούτισε τις γνώσεις του με καθημερινές εικόνες μέσα στον Όμιλο Ιατρόπολις. Είδε από μικρό παιδί την αγωνία των ασθενών, αλλά και τον φόβο για την υγεία τους. Έμαθε πολλά και ένιωσε πολλά, για να μπορεί σήμερα να διαχειρίζεται την επιχείρηση, τόσο διοικητικά, όσο και με ενσυναίσθηση.
Η συμβουλή του πατέρα του
Όπως μας λέει: «Το ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ έχει ξεκινήσει και παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια οικογενειακή επιχείρηση, με εργαζόμενους που ήρθαν νέοι και, από ό,τι φαίνεται, θα πάρουν… σύνταξη από εδώ, καθώς λειτουργούμε σε μεγάλο βαθμό και συναισθηματικά».
Αυτή ήταν, άλλωστε, και η βασική συμβουλή του πατέρα του, ο οποίος παραμένει στον Όμιλο. «Να βάζεις πάντα όλο το πάθος και την καρδιά σου στην επιχείρηση», του είχε πει, όταν ήταν ακόμη μικρός. Μια συμβουλή που ο Σύμβουλος Διοίκησης του Ιατρόπολις όχι μόνο δεν ξεχνά, αλλά προσπαθεί να την τιμά και να την εφαρμόζει κάθε μέρα από το πόστο του, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή και τις εξατομικευμένες του ανάγκες.
Συνεχής εκπαίδευση
Ο τομέας των διαγνωστικών στη χώρα μας είναι σε άνθηση και οι προκλήσεις είναι συνεχείς, όπως, άλλωστε, και ο υγιής ανταγωνισμός. Μέχρι να φτάσει ο Σωκράτης Γουρλής να γίνει μέλος της Διοίκησης του Ομίλου, χρειάστηκε να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις.
Υποστηρικτής της δια βίου μάθησης, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και συνεχίζει να εκπαιδεύεται σε αντίστοιχα κέντρα και συνέδρια στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται συχνά πυκνά, για να μπορεί να έχει όλες τις απαραίτητες προσλαμβάνουσες από τις νέες τεχνολογίες και τα νέα συστήματα, που εγκαθίστανται σε μεγάλες αγορές στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Η πρωτιά στην ΑΙ
Ο Όμιλος διαθέτει κατά γενική ομολογία κάποια από τα πιο σύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα στη χώρα μας, αφού τα περισσότερα είναι του 2020 και μετά.
Μάλιστα είναι τα πρώτα διαγνωστικά κέντρα, που άρχισαν να αξιοποιούν την πολυσυζητημένη τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η συμβολή της οποίας στον τομέα της υγείας είναι πολύ σημαντική.
Ενδεικτικό είναι ότι πρώτος ο Όμιλος Ιατρόπολις εφάρμοσε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στις εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ενώ τα τρία (3) συστήματα ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής (Tomotherapy και CyberKnife), μοναδικά στα Βαλκάνια, αντιμετωπίζουν τον καρκίνο με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς νοσηλεία.
Παράλληλα για πρώτη φορά στη χώρα μας εφαρμόζεται και μία πρωτοποριακή τεχνολογία για την πρώιμη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Σήμερα, στις 9 Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και στην εξειδικευμένη Ογκολογική Κλινική που διαθέτει ο Όμιλος, εφαρμόζεται η τεχνολογία νέας γενιάς στον ιατρικό τομέα, αφού έχουν εγκατασταθεί state-of-the art απεικονιστικά μηχανήματα με εγγυημένη ποιότητα αποτελέσματος, ώστε να διευκολύνεται η ζωή των εξεταζόμενων.
Συνεχείς επενδύσεις
Στην ερώτησή μας για το πόσο δύσκολο είναι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη χώρα μας, να διατηρηθεί και να επεκταθεί ένας Όμιλος, ο κ. Σωκράτης Γουρλής απαντά:
«Είναι προφανές ότι στη χώρα μας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση οι επενδύσεις, καθώς το περιβάλλον ενίοτε δεν ευνοεί. Ωστόσο με μεγάλες προσπάθειες συνεχίζουμε να επενδύουμε, αφού τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε νέες διαγνωστικές μονάδες σε όλη την Αττική, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία ο Όμιλος έχει δαπανήσει πάνω από 79 εκατ. ευρώ, αναπτύσσοντας νέες μονάδες, γεγονός που αποδεικνύει ότι επανεπενδύει τα κέρδη, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.
Μάλιστα, επειδή πλέον 9 στους 10 συμπολίτες μας οδηγούνται με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις, είναι μέσα στις σκέψεις μας να επενδύσουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα αποτελούμε και κέντρο αναφοράς για όλα τα Βαλκάνια, καθώς καθημερινά έρχονται στο Ιατρόπολις ασθενείς από διάφορες χώρες, είτε για να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις, είτε για να κάνουν κάποιες θεραπείες στην Ογκολογική Κλινική».
Το clawback και η βιωσιμότητα
Όσον αφορά στο clawback, ο κ. Γουρλής είναι σαφής. «Το πρόβλημα με το clawback, δηλαδή τα χρήματα που επιστρέφουμε στον ΕΟΠΥΥ, όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη, είναι γνωστό εδώ και καιρό σε όλη την κυβέρνηση. Και η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γνωρίζει το πρόβλημα, αφού είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε πάνω από το 50% μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις.
Μία επιχείρηση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με αυτόν τον τρόπο, καθότι, εκτός των άλλων, διαθέτει και προσωπικό, στο οποίο πρέπει να δείχνει απόλυτη συνέπεια με τους μισθούς. Να σας πω ενδεικτικά ότι το Ιατρόπολις απασχολεί κοντά στα 800 άτομα. Γι’ αυτό επιμένουμε πάντα, πως θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει μέτρα, για να περιοριστεί το clawback. Σήμερα το σύστημα είναι άναρχο και δεν μπορεί ένα διαγνωστικό κέντρο ή ένα εργαστήριο να αναπτυχθεί, καθώς, εάν αυξηθεί η κίνηση, ουσιαστικά «τιμωρείται» με αύξηση των επιστροφών. Συνεπώς είναι σα να σου λέει το κράτος, μη γίνεσαι καλύτερος, μην επενδύεις σε νέα μηχανήματα, γιατί θα πληρώνεις περισσότερα από ό,τι πριν».
Τα επόμενα σχέδια
Ο Σύμβουλος Διοίκησης και επιχειρηματίας της μεγάλης αλυσίδας των διαγνωστικών κέντρων μας αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πολλά σχέδια, τα οποία αφορούν στην επέκταση του Ομίλου, αλλά, όπως εξηγεί, όλα πάντα εξαρτώνται και από την οικονομική κατάσταση της χώρας, που καθορίζει και το γενικότερο πλαίσιο των όποιων επενδύσεων.
«Όσο για το μέλλον, ευελπιστώ να ισορροπήσει το σύστημα υγείας, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να απολαμβάνουν όποια στιγμή το επιθυμούν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Γιατί και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας δεν μπορεί να υπάρξει σε μια οργανωμένη κοινωνία, χωρίς το δημόσιο σύστημα. Είναι αναπόφευκτο – και θα πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς στη χώρα μας κάποια στιγμή – ότι πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά. Αυτό επιτάσσει μια δημοκρατική κοινωνία, όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους», καταλήγει ο κ. Γουρλής.
Διαβάστε επίσης
ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ: Νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ
Το Ιατρόπολις στο Κερατσίνι με επένδυση 9 εκατ. ευρώ!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»