Άλλο πράγμα η προσωρινή αναστολή και η επανεξέταση των αιτημάτων και άλλο τα μόνιμα μέτρα πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση σημειώνει η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη μέσω της συνέντευξης της στο Mononews σε σχέση με το πόσο θα παγώσουν τα αιτήματα των Σύρων για άσυλο μετά την πτώση του καθεστώς Άσαντ.

Η Σοφία Βούλτεψη ξεκαθαρίζει πως η ανησυχία είναι δεδομένη σε όλη την Ευρώπη για την κατάσταση στην Συρία. «Ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία, διαφορετικά οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της πολυπόθητης αλληλεγγύης, υπέρ της οποίας η χώρα μας τάσσεται αναφανδόν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

1

Η υπουργός Μετανάστευσης μιλάει ακόμα για τις μεταναστευτικές ροές και τις αντοχές των δομών φιλοξενίας στην χώρα μας, την συνεργασία με τους Τούρκους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού  ενώ αναφέρεται και στην κακοποίηση του ανήλικου στην Μαλακάσα.

Παράλληλα απαντάει και για τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στο ενδεχόμενο αν θα κάνει νέο κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός. «Όσο για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω, ούτε μπορώ να γνωρίζω. Απλά πιστεύω ότι θα ήταν μια ατελέσφορη ενέργεια» σημειώνει.

 

Για πόσο θα παγώσει η έκδοση των αποφάσεων αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει Σύροι πρόσφυγες;

Ο όρος «παγώνω» δεν είναι ο κατάλληλος. Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε από όλες σχεδόν τις χώρες είναι η «αναστολή» και μάλιστα προσωρινή. Κι’ αυτό, διότι ο σκοπός του μέτρου είναι η αξιολόγηση της κατάστασης στη Συρία, όπου θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να διαπιστωθεί αν η χώρα από μια πολιτική δικτατορία θα περάσει σε μια θεοκρατική δικτατορία ή όχι. Αν το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι το Πολιτικό Ισλάμ, το οποίο επιδιώκει την κυριαρχία των θρησκευτικών πεποιθήσεων στην πολιτική ζωή και πρεσβεύει τον πανισλαμισμό που δεν αποδέχεται ιδέες με τις οποίες το Ισλάμ διαφωνεί.

Επομένως, άλλο πράγμα η προσωρινή αναστολή και η επανεξέταση των αιτημάτων και άλλο τα μόνιμα μέτρα πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η Συνθήκη της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων παραμένει ασφαλώς σε ισχύ. Και τούτη την ώρα, που ενδέχεται να κινδυνεύσουν οι μειονότητες και οι Χριστιανοί της Συρίας, την χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ακριβώς λόγω της ασταθούς κατάστασης στην Συρία, πολλές χώρες δεν ανέστειλαν μόνο την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και την εκτέλεση  των αποφάσεων απέλασης.

 

Υπάρχει κοινός βηματισμός στην Ευρώπη;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά όχι. Υπάρχουν χώρες που προχώρησαν στην αναστολή, άλλες που δεν το έπραξαν και άλλες που τηρούν σιγή επί του θέματος. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέφυγε σε μια μάλλον σιβυλλική αντιμετώπιση. Στην ανακοίνωσή του για το ζήτημα, ο αρμόδιος για την μετανάστευση εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το Άσυλο ανήκουν στις αρμοδιότητες των κρατών-μελών.

Μια μάλλον περίεργη άποψη την στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει ταχύτατη εφαρμογή του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Από την άλλη, όμως, στην ίδια δήλωση αναφέρεται πως τα κράτη-μέλη πρέπει να θυμούνται ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να αξιολογούνται ξεχωριστά και σε ατομική βάση. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται, βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, να αναστέλλεται επ’ άπειρον η διαδικασία του ασύλου, διότι κάθε άνθρωπος μπορεί να προβάλει έναν διαφορετικό λόγο προς υποστήριξη του αιτήματός του. Άρα δεν επιτρέπονται συλλήβδην απορρίψεις.

Σημειώνεται επίσης ότι ελλείψει κοινού καταλόγου ασφαλών τρίτων χωρών, το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αξιολογεί μόνο του αν μια χώρα είναι ασφαλής ή όχι.

Και αυτό δεν είναι πολύ παρήγορο. Η ΕΕ έπρεπε να έχει εδώ και καιρό καταλήξει σ’ αυτόν τον κοινό κατάλογο. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, εξέφραζε την ανησυχία της για βιαιότητες θρησκευτικών ομάδων, αναβίωση του εξτρεμισμού και πολιτικό κενό. Ωστόσο, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τι πρέπει να ισχύσει.

 

Το τελευταίο διάστημα πάντως οι μεταναστευτικές ροές είχαν αυξηθεί λόγω και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ανησυχείτε μήπως μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αυξηθούν περαιτέρω; Αντέχουν οι δομές να φιλοξενήσουν και άλλους;

Αυτήν την στιγμή παραμένουν τρεις οι ενεργοί πόλεμοι στην περιοχή μας (Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή), ενώ στην Αφρική, μετά από οκτώ πραξικοπήματα σε λιγότερο από τρία χρόνια, διεξάγονται εμφύλιοι πόλεμοι παντού. Είναι γνωστό πως οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή μας «χτυπάει» στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής και δέχεται πιέσεις και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Προφανώς μελετούμε προσεκτικά κάθε εξέλιξη στη Συρία και σε όλη την περιοχή, αξιολογούμε και επανεξετάζουμε συνεχώς τα δεδομένα, κρατάμε στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, ούτε η Ελλάδα, ούτε καμιά άλλη χώρα μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι δομές μας είναι συγκεκριμένες, το ίδιο και η χωρητικότητά τους.

Η ανησυχία είναι δεδομένη σε όλη την Ευρώπη και ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία, διαφορετικά οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της πολυπόθητης αλληλεγγύης, υπέρ της οποίας η χώρα μας τάσσεται αναφανδόν.

 

Με την Τουρκία υπάρχει μια στενότερη συνεργασία για το μεταναστευτικό και ειδικά για την αντιμετώπιση  των διακινητών. Συνεχίζεται αυτή η συνεργασία από την πλευρά των Τούρκων;

Ναι, με την Τουρκία υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα – και, βέβαια, ενισχύεται συνεχώς η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο Λιμενικών Σωμάτων. Η ανοιχτή γραμμή και οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι σημαντικοί και αυτό έχει πλέον γίνει αντιληπτό. Κυρίως, έχουμε συμφωνήσει ότι είναι πολύ σημαντικό να παταχθούν τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

 

Είδαμε τις πρώτες ώρες «ποτάμι» προσφύγων, ειδικά από την Τουρκία να επιστρέφουν προς την πατρίδα τους, τη Συρία. Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί αυτό; Μπορεί να επιστρέψουν και οι Σύροι που βρίσκονται στη χώρα μας;

Η Τουρκία έχει εδώ και δύο περίπου χρόνια ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιστροφής. Και σίγουρα η διαδικασία αυτή είναι ευκολότερη όταν αφορά στην επιστροφή των προσφύγων από την Τουρκία προς τη Συρία. Ελπίζουμε ότι αρκετοί από τους πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν (και αν) σταθεροποιηθεί εκεί η κατάσταση, ώστε να συμβάλουν στην ανοικοδόμησή της.

Ωστόσο είναι πολύ δυσκολότερη αυτή η απόφαση αν κάποιος έχει φθάσει ήδη στην Ευρώπη, έχει λάβει άσυλο, εργάζεται, έχει ενταχθεί, έχει οργανώσει την ζωή του, τα παιδιά του πηγαίνουν στο σχολείο. Επίσης, η Συρία δεν παύει να είναι, μετά από 14 σχεδόν χρόνια πολέμου, μια κατεστραμμένη χώρα. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μπορεί αυτήν την στιγμή να υποδεχθεί και να θρέψει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έφυγαν αυτά τα χρόνια. Πολύ περισσότερο που στην Συρία υπάρχουν ήδη εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, που κι’ αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές συνεχίζονται οι μάχες, όπως και οι βομβαρδισμοί κατά του ISIS. Επομένως, βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντελώς ασταθή και ευμετάβλητη κατάσταση, που προς το παρόν δεν εγγυάται μαζικές επιστροφές από την Ευρώπη. Ευχή όλων είναι να αποδειχθεί στην πράξη ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να υπάρξουν οι αναγκαίες εθελοντικές επιστροφές, με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Ο ξυλοδαρμός ενός ανηλίκου και η κακοποίησή του μέσα στην εβδομάδα στη δομή της Μαλακάσας θα φέρει αλλαγές στους κανόνες φιλοξενίας;

Δυστυχώς συνέβη ένα αποτροπιαστικό γεγονός που μας έχει συγκλονίσει και το οποίο ερευνάται σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο σύστημα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και τέτοιες αγριότητες δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Ασφαλώς και πάντοτε ενισχύουμε το σύστημά μας για μια ασφαλή φιλοξενία. Αυτήν την στιγμή φιλοξενούμε πάνω από 2.500 παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται μια μεγάλη ροή παιδιών από την Αίγυπτο. Με αποτέλεσμα πάνω από τα μισά παιδιά που φιλοξενούμε να είναι αιγυπτιακής καταγωγής.

Πρόκειται για παιδιά φτωχών οικογενειών τα οποία οι διακινητές μεταφέρουν σε έναν τεράστιο καταυλισμό στο Τομπρούκ της Λιβύης και τα προετοιμάζουν, υποβάλλοντάς τα σε πραγματικά μαρτύρια, για να μπουν στο οργανωμένο έγκλημα και να «εργαστούν» στις χώρες προορισμού. Εμείς, σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό, βρισκόμαστε μπροστά σε κάθε βάρκα, τα ασυνόδευτα παιδιά προτεραιοποιούνται και μεταφέρονται σε δομές, ώστε να μην συναντηθούν με το οργανωμένο έγκλημα, προστατεύοντας έτσι και την ελληνική κοινωνία.

Είναι γνωστό ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν τα παιδιά είτε για να τα μετατρέψουν σε «στρατιώτες», είτε για να τα εντάξουν στο οργανωμένο έγκλημα. Είναι μια πολύ δύσκολη συνθήκη, ωστόσο συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα μέτρα ασφαλείας.

 

Με αφορμή την επικείμενη ψηφοφορία στον προϋπολογισμό η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν μονόδρομος; Πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει στην δημιουργία νέου κόμματος;

Δεν νομίζω ότι ο προϋπολογισμός έχει κάποια σχέση με αυτό. Η διαγραφή του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού υπήρξε ένα στενόχωρο γεγονός, αλλά δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια. Όχι επειδή εξέφρασε μια γνώμη, αλλά επειδή δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό του άλλου. Και κυρίως δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, του υπουργού των Εξωτερικών, των μελών της κυβέρνησης, αλλά και όλων των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Και βέβαια του ίδιου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολύ περισσότερο που όχι μόνο δεν συζητά κανείς ζητήματα κυριαρχίας, αλλά και επειδή όλες οι κυβερνήσεις – και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου – κρατούσαν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα, παρά το γεγονός ότι και τότε είχαμε παραβιάσεις, το Μπαρμπαρός είχε εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και η Άγκυρα μιλούσε για διχοτόμηση της Κύπρου.

Άλλωστε, το θέμα της διχοτόμησης δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται, υπήρχε ήδη από την εποχή του Χάρντινγκ και του Σχεδίου Μακμίλαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το δεχόμαστε. Όσο για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω, ούτε μπορώ να γνωρίζω. Απλά πιστεύω ότι θα ήταν μια ατελέσφορη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Πηλαδάκης: Τι απαντά στη «βόμβα» Βουρλιώτη για τη δέσμευση της περιουσίας του

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το ακίνητο του Κορασίδη στον Πειραιά για 3.4 εκατ.