Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Συνεντεύξεις

Πόπη Καλαϊτζή στο mononews: Το νέο ιατρείο, η Ιατρική Ποιότητας Ζωής και πώς διατηρείται υγιής η οικογένειά της

Πόπη Καλαϊτζή νέο ιατρείο συνέντευξη

Η κα Πόπη Καλαϊτζή με τον σύζυγό της, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τους γονείς της

Πριν από λίγες μέρες η οδός Πλουτάρχου στο Κολωνάκι πλημμύρισε κόσμο. Η κυρία Πόπη Καλαϊτζή εγκαινίασε το νέο ιατρείο της και πολλοί ήταν εκείνοι, που βρέθηκαν εκεί, μετατρέποντας την εκδήλωση σε ένα επιτυχημένο street party, με πρωταγωνιστές εκπροσώπους της crème de la crème.

Η ιατρός Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης με εξειδίκευση στην Ιατρική του Τρόπου Ζωής και στη Γαστρονομική Ιατρική ήθελε εδώ και καιρό να δημιουργήσει έναν δικό της επαγγελματικό χώρο, παρέχοντας boutique υπηρεσίες στους ασθενείς της.

Στη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, αναλύει τις υπηρεσίες, που θα παρέχονται στο νέο ιατρείο, εξηγεί σε τι συνίστανται οι εξειδικεύσεις της και αποκαλύπτει τους κανόνες, που διέπουν την καθημερινότητα στην οικογένεια, που έχει δημιουργήσει με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως τονίζει: «Οι μικρές, σωστές καθημερινές συνήθειες είναι το ισχυρότερο όπλο πρόληψης».

Κυρία Καλαϊτζή εγκαινιάσατε το νέο σας ιατρείο πριν από λίγες μέρες. Τι περιλαμβάνει;

Το ιατρείο μας συνδυάζει υπηρεσίες σε τέσσερις τομείς, αυτούς της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής (Lifestyle Medicine) της Γαστρονομικής Ιατρικής και της επιστήμης της Υγιούς Γήρανσης.

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση είναι η ιατρική ειδικότητα, που βοηθά έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα (νευροεκφυλιστικά, μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλαπλή σκλήρυνση, τραυματισμούς, μυοσκελετικά, χρόνιο πόνο, ρευματικά νοσήματα κτλ) να επιτύχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο λειτουργικότητας, ανεξαρτησίας και ποιότητας ζωής.

Στηρίζεται στην ομάδα αποκατάστασης (γυμναστές, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.), που συντονίζεται από τον φυσίατρο. Επικουρικά χρησιμοποιούνται τεχνικές διαχείρισης του πόνου, όπως ενέσιμες θεραπείες (πχ μεσοθεραπείες), βελονισμός κ.ά. Παράλληλα πραγματοποιούνται και άλλες θεραπευτικές εγχύσεις, όπως αναγεννητικής ιατρικής και βοτουλινική τοξίνη για την σπαστικότητα.

Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής είναι μία νέα ιατρική ειδικότητα, που καθοδηγεί ασθενείς με χρόνια νοσήματα (καρκίνο, καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα, παχυσαρκία κ.ά.) να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής ως μέρος της θεραπείας τους. Βασίζεται σε εξατομικευμένη αξιολόγηση και «συνταγογράφηση» υγιεινών συνηθειών.

Στο ιατρείο μας μπορεί κανείς να μάθει από το τι άσκηση πρέπει να κάνει για το νόσημά του, μέχρι τι να τρώει, πώς να βελτιώσει τις συνήθειες του ύπνου, τεχνικές για να διαχειρίζεται το στρες κ.ά.

Η Γαστρονομική Ιατρική είναι ένας κλάδος της Ιατρικής, που εκπαιδεύει τους ασθενείς στην υγιεινή διατροφή με εξατομικευμένο τρόπο.

Επίσης στο ιατρείο μπορεί να απευθύνεται και όποιος επιθυμεί  να κατακτήσει την ευεξία και την υγιή γήρανση (ευ-μακροβιότητα) με καινοτόμες θεραπείες, που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, με απόλυτη εξατομίκευση.

Τι έρχεται, λοιπόν, να καλύψει το Ιατρείο; Ποιες ανάγκες;

Στο ιατρείο αυτό μπορούν να απευθυνθούν όχι μόνοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα για την ολιστική υποστήριξη της ζωής τους (με άσκηση, διατροφή, υποστήριξη της ψυχικής υγείας, διακοπή καπνίσματος, βελτίωση του ύπνου) αλλά και ο καθένας που χρειάζεται επιστημονική καθοδήγηση, για να υιοθετήσει συνήθειες, που οδηγούν στην υγιή μακροβιότητα.

Στην ουσία σε αυτό το ιατρείο απαντάμε στα ερωτήματα: Τι μπορώ να κάνω εγώ για το νόσημά μου; Μπορώ να κάνω κάτι, για να ζήσω περισσότερο και καλύτερα;

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι δεν απευθυνόμαστε σε όσους επιζητούν «μαγικές» λύσεις και πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο ελιξίριο της μακροβιότητας, που αν το πάρει κανείς μπορεί να συνεχίσει να τρώει υπερεπεξεργασμενα τρόφιμα, να καπνίζει, να μην κοιμάται επαρκώς και να μη γυμνάζεται.

Όταν, όμως, κάποιος αποφασίσει να αλλάξει τη ζωή του, είμαστε εκεί για να τον καθοδηγήσουμε με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους.

Από την εμπειρία σας είμαστε εξοικειωμένοι στην Ελλάδα με την Ιατρική του Τρόπου Ζωής;

Στην Ελλάδα δειλά δειλά τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστή η ειδικότητα της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής.

Ευτυχώς ο κόσμος αρχίζει πλέον να ψάχνει και να ενημερώνεται. Όλο και περισσότερες οικογένειες είναι «υποψιασμένες» για τη διατροφή των παιδιών τους, ενώ βλέπουμε την άσκηση να μπαίνει στις ζωές μας. Οι νέοι άνθρωποι επιζητούν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αυτά είναι καλά δείγματα.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια μπαίνουν οι βάσεις της πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων, με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ωστόσο γνωρίζουμε ότι η ουσιαστική πρόληψη είναι να μην εμφανιστεί καν το νόσημα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με μικρές, σωστές καθημερινές συνήθειες, που αποτελούν το ισχυρότερο όπλο πρόληψης.

Κάνετε και διαδικτυακά κάποια sessions…

Βεβαίως, το κομμάτι της αρχικής αξιολόγησης του τρόπου ζωής και της συμβουλευτικής μπορεί να γίνει και διαδικτυακά και έχω ασθενείς εκτός Αθηνών.

Επίσης αγαπώ πολύ και τα ομαδικά sessions συμβουλευτικής, σε ασθενείς με παρόμοια νοσήματα, αν και στην Ελλάδα είμαστε ακόμη διστακτικοί να «μοιραζόμαστε» με άλλους τις συμβουλές του γιατρού μας, ενώ στο εξωτερικό είναι μια διαδεδομένη πρακτική για την Lifestyle Medicine.

Συνεργάζεστε και με το νοσοκομείο «Αττικόν». Τι ακριβώς κάνετε εκεί;

Πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκίνησα να είμαι συνεργάτιδα ως ακαδημαϊκή υπότροφος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην κλινική της καθηγήτριας Ογκολογίας Αμάντας Ψυρρή. Μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στη συνέχεια – με την υποστήριξη του προέδρου της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή Νικόλαου Αρκαδόπουλου – την πρώτη Survivorship κλινική στην Ελλάδα για γυναίκες με καρκίνο του στήθους.

Στην ουσία παρέχουμε συμβουλευτική Ιατρικής του Τρόπου Ζωής από την πρώτη στιγμή, που οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Τις καθοδηγούμε να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να γυμνάζονται, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους, να διακόψουν το κάπνισμα.

Μάλιστα μέσα στο νοσοκομείο οι ασθενείς, που το έχουν ανάγκη, βλέπουν άμεσα ψυχίατρο, την κυρία Νάνσυ Παπαδοπούλου, που είναι μια πολύτιμη αρωγός του έργου μας, και κάνουν άσκηση στο εξαιρετικό κέντρο Sports Excellence, που έχει δημιουργήσει η Ορθοπαιδική Κλινική με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Είμαι περήφανη, γιατί σε αυτό το δημόσιο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο λειτουργεί αυτό το ιατρείο – στολίδι, στο οποίο έρχονται ασθενείς από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, για να λάβουν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες υποστηρικτικής ιατρικής.

Τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρούμαστε υγιείς; Εσείς τι εφαρμόζετε στο σπίτι και στην οικογένεια;

Απλές συμβουλές, που προσπαθώ να εφαρμόζω κι εγώ:

Όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά και σε ποικιλία φρούτα και λαχανικά τοπικά και εποχικά, να μαγειρεύουμε στο σπίτι τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας κυρίως όσπρια, λαχανικά και ψάρι, να μην καταναλώνουμε κρέας τακτικά, αλλά όταν τρώμε κρέας να είναι καλής ποιότητας και «καλοαναθρεμμένο».

Επίσης να κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και να μην ξεχνάμε τη μυϊκή ενδυνάμωση, που είναι σημαντική και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως και οι ασκήσεις ισορροπίας. Να δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο μας, καθώς χρειαζόμαστε 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Να αποφεύγουμε το κάπνισμα και να καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο. Να δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάμε, να μιλάμε σε κάποιον που μας καταλαβαίνει για όσα μας αγχώνουν και να απευθυνόμαστε στους ειδικούς, όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες. Να βρούμε κάτι που μας συνεπαίρνει ως σκοπό της ζωής μας

Το πιο σημαντικό, να μη νιώθουμε τύψεις, όταν δεν καταφέρνουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ρομπότ και αυτό που έχει σημασία είναι η ισορροπία.

Διαβάστε επίσης

Πόπη Καλαϊτζή: Στην Ιατρική υπάρχουν ακόμη ειδικότητες που θεωρούνται «ανδρική υπόθεση»