Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λειτουργεί οριζόντια για όλο το κρατος τονίζει με την συνέντευξη του στο Mononews ο αρμοδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου που περιγράφει τον σχεδιασμό του για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότήτα των πολιτων.

Όπως με την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων αφού το υπουργείο υλοποιεί πλατφόρμα μέσω της οποίας οι γονείς θα ενημερώνονται για τα εργαλεία και τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου με τα οποία μπορούν να επιτηρούν τη χρήση του διαδικτύου και τις εφαρμογές στο κινητό των παιδιών τους.

1

Παράλληλα ο Δημήτρης Παπαστεργίου μιλάει για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις νέες κάμερες στους δρόμους και την αντιμετώπιση των τροχαίων. Πλέον οι κάμερες θα καταγράφουν την παράβαση και η κλήση θα έρχεται στα κινητά των οδηγών.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει πως θα μπορούνε να αλλάξουμε πάροχο με ένα κλικ μέσω του gov.gr wallet από το κινητο μας.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρεται ακόμα στην κυβερνοασφάλεια και το πρ;oγραμμα των μικρoδορυφόρων  ενώ απαντάει για το αν θα είναι υποψήφιος στις εθνικες εκλογές στη γενέτειρα του στα Τρίκαλα.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για ηλικιακό όριο και σκληρότερα μέτρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται ειδική πλατφόρμα που θα ενημερώνει τους γονείς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χρειάστηκαν 25 χρόνια ώστε να τοποθετηθούν ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα, ενώ όλα έδειχναν ότι οι ζώνες σώζουν ζωές. Παρόμοια είναι η κατάσταση σήμερα όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους και τη χρήση των ψηφιακών πλατφορμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο εθισμός παιδιών και εφήβων στην οθόνη αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς. Σαφέστατα απαιτείται διακρατική συνεργασία και διαμόρφωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου.

Ωστόσο πέραν αυτού, γονείς, δάσκαλοι, πολιτεία πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο με σημαντικές προεκτάσεις όπως το bullying, η βία ανηλίκων, η κατάθλιψη. Στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι γονείς θα ενημερώνονται για τα εργαλεία και τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου με τα οποία μπορούν να επιτηρούν τη χρήση του διαδικτύου και τις εφαρμογές στο κινητό των παιδιών τους.

 

Δηλαδή με μια σειρά από εργαλεία γονικού ελέγχου στα κινητά θα μπορούμε σε κάποιο βαθμό  περιορίσουμε την χρήση ή να βάλουμε κόφτη στο περιεχόμενο;

Ακριβώς. Αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα που αγοράζουμε κινητά τηλέφωνα στα παιδιά μας. Πέρα από τις συζητήσεις που φυσικά τότε κάνουμε μαζί τους για την ορθή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που διατρέχουν είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε και ένα τέτοιο εργαλείο.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να περιορίσουμε τον χρόνο που περνούν στην οθόνη, να αποκλείσουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και ακατάλληλο περιεχόμενο, να προσδιορίσουμε τις επαφές με τις οποίες μπορούν να μιλήσουν και να ανταλλάξουν μηνύματα. Απαιτούνται μερικά απλά βήματα τα οποία και θα περιγράφονται στην σχετική πλατφόρμα.

 

Όσον αφορά τα τιμολόγια ρεύματος θα μπορούμε να αλλάξουμε πάροχο με ένα κλικ;

Όπως το περιγράφετε. Σύντομα θα μπορούμε να συνάπτουμε νέο συμβόλαιο και να αλλάζουμε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου απλά και γρήγορα μέσω του Gov.gr Wallet. Πρόκειται για μια διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη για τη σύναψη ασφαλιστήριων συμβολαίων οχημάτων. Σε συνεργασία με το Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκολύνουμε την αλλαγή παρόχου με την υπηρεσία Consent στο ψηφιακό μας πορτοφόλι.

Όλα τα προσωπικά μας στοιχεία υπάρχουν αποθηκευμένα στα δημόσια μητρώα. Επομένως είναι περιττό να περιμένουμε σε ουρές, να αποστέλλουμε email, να κουβαλάμε έγγραφα. Μέσω του Gov.gr Wallet στο κινητό μας θα δίνουμε τη συγκατάθεση μας και οι πάροχοι θα έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα προσωπικά μας στοιχεία για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Μεθοδικά περιορίζουμε τη γραφειοκρατία ακόμα και στη ψηφιακή της μορφή. Προσφέρουμε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στους πολίτες το οποίο τους γλυτώνει από ταλαιπωρία.

Γίνεται ιδιαίτερα λόγος το τελευταίο διάστημα για την ασφάλεια στους δρόμους. Τι σχεδιάζετε;

Το γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς καθώς είναι καθημερινές οι δυσάρεστες ειδήσεις που πρέπει να μεταδώσετε για αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Χρειάζεται να λάβουμε μέτρα ώστε να βελτιώσουμε την οδική συμπεριφορά και να αποκτήσουμε συνείδηση της σοβαρότητας του «κρατάω τιμόνι». Ακριβώς σε αυτή τη λογική κινείται ο σχεδιασμός πάνω στον οποίο εργαζόμαστε με τα Υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη. Στόχος μας είναι η πρόληψη και όχι η επιβολή προστίμων, η ευαισθητοποίηση και όχι η τιμωρία.

Τα τεχνολογικά μέσα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Δρομολογούμε εγκατάσταση καμερών αλλά και διασύνδεση συστημάτων, έτσι ώστε πολύ γρήγορα οι πολίτες να λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους ότι ελέγχονται για τη συγκεκριμένη παράβαση που κατέγραψε η κάμερα. ο συγκεκριμένο γεγονός. Ύστερα, όταν βεβαιώνονται οι κλήσεις από την αρμόδια αρχή, οι πολίτες θα τις λαμβάνουν στη προσωπική τους θυρίδα στο gov.gr. Ουσιαστικά θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ειδικά αν αναλογιστείτε ότι σήμερα οι πολίτες λαμβάνουν κλήσεις με τεράστια καθυστέρηση πέντε ή και δέκα ετών. Χρειάζεται αμεσότητα ώστε να βελτιώσουμε τα επίπεδα ασφαλείας στους δρόμους.

 

Ποιες άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες να αναμένουμε από το Υπουργείο το επόμενο διάστημα;

Σύντομα εισάγουμε προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για μια απαραίτητη ενέργεια αν αναλογιστούμε ότι το κόστος του κυβερνοεγκλήματος παγκοσμίως για το 2023 ξεπέρασε τα 10 τρις.

Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης των κινδύνων, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές καθώς και κυρώσεις για όσους φορείς δεν συμμορφώνονται. Ιδιαίτερα κρίσιμο όμως είναι και ότι διευρύνει το φάσμα των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών που ουσιαστικά πρέπει να αναβαθμίσουν την κυβερνοασφάλεια τους καθώς συμπεριλαμβάνονται πλέον και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε τομείς της καθημερινότητας όπως οι ταχυμεταφορές και η παραγωγή τροφίμων.

Επίσης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση του European Data Governance Act. Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αποσκοπεί να καταστήσει διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα καθώς και να διευκολύνει την ανταλλαγή τους σε όλους τους τομείς και μεταξύ όλων των κρατών μελών. Τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη εφαρμογών προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

 

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί και η τελευταία σύμβαση για το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων. Τι κερδίζουμε τελικά από την υλοποίηση του;

Η χώρα αποκτά τον δικό της «χώρο» στο διάστημα. Πέρα από το πόσο εντυπωσιακή ακούγεται η παραπάνω φράση, αναλογιστείτε ότι θα διαθέτουμε τουλάχιστον 15 μικροδορυφόρους που συχνά μέσα στη μέρα θα μας δίνουν πολύτιμα δεδομένα για ένα μεγάλο εύρος πεδίων όπως η πολιτική προστασία, η πολεοδομία, η πρόγνωση φυσικών καταστροφών. Δεδομένα στοχευμένα από την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες. Γιατί, για παράδειγμα, για τη σωστή προετοιμασία για ένα ακραία καιρικό φαινόμενο απαιτείται να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του πριν ωριμάσει και φτάσει στη χώρα μας, όχι όταν είναι ήδη εδώ.

Στις 14 Νοεμβρίου υπογράφεται και η τελευταία σύμβαση του προγράμματος για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού hub στο οποίο όλα αυτά τα δεδομένα θα αποθηκεύονται ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη χάραξη πολιτικών και στην παραγωγή λύσεων.

Επιπλέον ένα μεγάλο κέρδος για τη χώρα μας είναι ότι αναπτύσσεται ένα δυναμικό εγχώριο οικοσύστημα του Διαστήματος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας διευρυμένων προοπτικών. Επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα μας για να εργαστούν στις εταιρίες που υλοποιούν το πρόγραμμα. Η ανάπτυξη εξάλλου μέρους των μικροδορυφόρων στη χώρα μας είναι βασικός παράγοντας ώστε να αποκτήσουμε και ανάλογη τεχνογνωσία. Βλέπετε, επίσης, πόσο «οριζόντια» λειτουργεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για όλο το ελληνικό κράτος.

 

Ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα ότι θα είστε υποψήφιος βουλευτής στα Τρίκαλα στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Πρόκειται για μια βεβιασμένη συζήτηση, καθώς όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία με βάση την ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού και απέχουμε αρκετά από το τέλος της.

Όταν πριν περίπου ένα χρόνο ο Πρωθυπουργός μου έκανε την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση να αναλάβω ένα τόσο πετυχημένο Υπουργείο και να συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου Κυριάκου Πιερρακάκη είχα ήδη αρχίσει να προετοιμάζομαι για τις δημοτικές εκλογές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση του Πρωθυπουργού, ο οποίος την τελευταία πενταετία με σοβαρότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα υλοποιεί βάσει μιας συνεκτικής στρατηγικής τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό του κράτους. Θα συνεχίσω να υπηρετώ αυτό το έργο με όποιο τρόπο μπορώ και σε οποία θέση μου ζητηθεί.

Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των έργων του Υπουργείου που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και φυσικά η επίτευξη των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Είναι το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης η οικονομία;

Ό,τι επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνηση. Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται για ακόμη μια χρονιά με ρυθμούς που ξεπερνούν τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 2,2% με 2,3%, την ίδια στιγμή που για την ευρωζώνη θα κυμαίνεται στο 0,8% με 1,4%.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η οποία έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Εντός του 2025 αναμένεται αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω 12 φόροι μεταξύ αυτών η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με υπευθυνότητα και δημοσιονομική σταθερότητα προχωρούμε σε εκείνα τα μέτρα τα οποία δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η οικονομία μας γίνεται πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική.

Διαβάστε επίσης:

Αποθέωση στο εξωτερικό… συμμορία της μιζέριας στην Ελλάδα: Τελικά τι έχει πετύχει η οικονομία;
Σε Πειραιά και Αθήνα είναι εγκατεστημένες 568 ναυτιλιακές εταιρείες, που διαχειρίζονται 5.158 ποντοπόρα πλοία

ΑΒ Βασιλόπουλος: Εξαγοράζει τα σούπερ μάρκετ Τερζής στην Πελοπόννησο