Την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%-2% σε βάθος 4ετίας προαναγγέλλει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, στο mononews.gr σε συνάρτηση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην έκδοση περίπου 41.000 επικουρικών συντάξεων, ενώ με εμβόλιμη πληρωμή έως τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν αναδρομικά και αυτόματα ως προκαταβολή τμήμα της επικουρικής, που θα  ξεκινάει από 100 ευρώ και μπορεί να φτάνει τις 6.000 ευρώ στους συνταξιούχους που αναμένουν ακόμη και χρόνια την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.

Πότε αναμένεται να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση έως 300 ευρώ σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς;

Στόχος μας είναι η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό καθώς για λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» πρέπει να ενισχυθούν και οι «αδικημένοι» συνταξιούχοι που δεν έλαβαν απολύτως τίποτα λόγω της μεγάλης αυτής προσωπικής διαφοράς, που ουσιαστικά κληρονόμησαν από το προηγούμενο καθεστώς του νόμου «Κατρούγκαλου».

Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί, με εμβόλιμη πληρωμή, το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε αίτηση από τους δικαιούχους.

Το «μπόνους» θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων  με προσωπική διαφορά, που είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό μικρότερο από αυτό. Οι συνταξιούχοι αυτοί υπολογίζονται σε 1.112.000, από το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Την οικονομική ενίσχυση δε θα λάβουν όσοι  παίρνουν  σύνταξη πάνω από 1.600 ευρώ.

Πόσες συντάξεις κύριας ασφάλισης βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εκκρεμότητα; Πότε αναμένεται να δοθούν στους δικαιούχους τους;

Ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει έμπρακτα ρυθμούς αφού πλέον μπορεί και εκδίδει πάνω 1.250 συντάξεις την ημέρα από τις 500 που έβγαζε το 2019, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης που υποβάλλεται σήμερα μειώθηκε στους 2 μήνες, από 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019 για μια συνταξιοδοτική απόφαση.

Το 2022, μόνο, υποβλήθηκαν πάνω από 212.500 νέες αιτήσεις, από τις οποίες το 86% εξ’ αυτών έχει ήδη εκκαθαριστείΠαράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί  σε λιγότερες από 6.500 και αφορούν κυρίως σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με μη διευθετημένες οφειλές, σε δικαστική εκκρεμότητα, ή αιτήσεις για τις οποίες δε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Πολύ μεγάλα βήματα, παράλληλα, έχουν γίνει και στις εκκρεμότητες των συντάξεων που εκδίδονται από το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους.

Πρόσφατα, «τρέξαμε» μια αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπου πλέον η πλειονότητα των συντάξεων αυτών βγαίνουν αυτόματα.

Με ποιο τρόπο θα αποκλιμακωθεί το στοκ των επικουρικών συντάξεων; Πόσες επικουρικές συντάξεις εκτιμάτε ότι θα εκδοθούν έως το τέλος Μαρτίου;

Μετά το μηδενισμό της πλειοψηφίας των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων ρίξαμε όλο το βάρος μας στο στοκ των  97.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων και των 8.500 ληξιπρόθεσμων εφάπαξ με ρεαλιστικό στόχο, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος Μαρτίου να έχουμε εκδώσει πάνω από το 60% των εκκρεμοτήτων και στα μέσα του 2023 να έχουμε λύσει οριστικά και αυτό το θέμα.

Η λειτουργία  του πύργου ελέγχου για τον επικουρικό κλάδο, οι  200 υπάλληλοι που είχαν επιφορτιστεί με την έκδοση των κύριων συντάξεων και τώρα έχουν επικεντρωθεί στις επικουρικές, η ενεργοποίηση διαδικασίας αλλά και η υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ δημοσίου έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα.

Σε πόσους συνταξιούχους θα δοθεί η προκαταβολή των 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής της επικουρικής τους σύνταξης; Στη συνέχεια πότε θα εκδοθεί η οριστική απόφαση;

Τον Ιανουάριο προχωρήσαμε στην έκδοση 16.000 επικουρικών συντάξεων και τον Φεβρουάριο οριστικοποιήθηκε η έκδοση επιπλέον 25.000 επικουρικών. Το ακριβές ποσό της επικουρικής σύνταξης και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος Μαρτίου.

Ακόμη έως τις 15 Μαρτίου πρόκειται να καταβάλλουμε αναδρομικά και αυτόματα ως προκαταβολή τμήμα της επικουρικής, που θα  ξεκινάει από 100 ευρώ και μπορεί να φτάνει τις 6.000 ευρώ στους συνταξιούχους που αναμένουν ακόμη και χρόνια την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει δύο χρόνια να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 2.400 ευρώ (100 ευρώ επί 24 μήνες αναμονής).

Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Ένα χρόνιο πρόβλημα είναι οι περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης; Έχετε εικόνα πότε θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός τους;

Για τις περιπτώσεις της παράλληλης ασφάλισης πλέον το απαραίτητο λογισμικό είναι σε πλήρη λειτουργία και η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει εκπαιδευτεί σε αυτό. Με τα δεδομένα αυτά, υπολογίζουμε ότι στο τέλος Μαΐου θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς παράλληλες συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι μεταξύ Μαΐου 2016 – Ιουνίου 2022.

Οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 15.000. Μάλιστα, έχει ήδη «ξεπαγώσει» η καταβολή τους, καθώς έχουν πληρωθεί κοντά στους 4.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 13η Μαΐου έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Η κατηγορία αυτή προέρχεται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ.) ή το Δημόσιο. Στη συνέχεια, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο- Μάιο, θα εκμηδενιστεί και το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων παράλληλης σύνταξης για τους μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.

Επιχειρηματικοί κύκλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν εκφράσει την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Μία περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1%-2% σε βάθος 4ετίας θα πρέπει να ειδωθεί σε συνάρτηση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η πλήρη εφαρμογή της, θα καταστήσει εφικτό να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του e-ΕΦΚΑ περισσότερη «ασφαλιστική ύλη».

Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μείωση κατά 4,4% του μη μισθολογικού κόστους και αναζητά τρόπο επιπλέον μείωσης τους κατά 0,6%, ώστε να ολοκληρώσει τη δέσμευση της για μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιβραβευθούν οι συνεπείς εργοδότες πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές, θα ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρηματιών, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών.

Ενεργοποιούνται εκ νέου όλες οι παλαιές  ρυθμίσεις οφειλών. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρεαλιστικός στόχος επανένταξης χρεών στις ρυθμίσεις;

Οι αλλεπάλληλες και παράλληλες κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση) αύξησαν –όπως είναι φυσικό- τη δεξαμενή των οφειλετών μας. Ωστόσο, τα έσοδα-ρεκόρ από εισπράξεις λόγω καθυστερούμενων οφειλών που σημείωσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 71% σε σχέση με το 2021, καταδεικνύουν την προσπάθεια των πολιτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμη και σε πλέον δύσκολες συγκυρίες. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα τύχει ευρύτατης ανταπόκρισης από τους οφειλέτες που επιθυμούν να απαλλαγούν σταδιακά από τα χρέη που τους βαραίνουν.

Ποιες αλλαγές προωθούνται στο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή; Υπάρχει ενδιαφέρον από στελέχη του ιδιωτικού τομέα;

Ο καινοτόμος για τα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης νόμος για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ αλλάζει ριζικά το μοντέλο διοίκησης και έχει προσελκύσει έμπειρα και ικανά στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στόχος μας παραμένει η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που προέκυψαν από την πρόχειρη συγχώνευση των ταμείων που έγινε στον ΕΦΚΑ καθώς και η καλύτερη παρακολούθηση των περιφερειακών υπηρεσιών.

Είμαστε ήδη στην τελική φάση επιλογής για τις θέσεις 5 Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων της Κεντρικής Διοίκησης και των 12 Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ένα ακόμη σημαντικό project που έχετε να διαχειριστείτε είναι η διαδικασία ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσή του; Θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να δουν σε πραγματικό χρόνο τον ασφαλιστικό τους βίο;

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία τόσο για την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ όσο και για τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του Φορέα.

Πρόκειται για δύο έργα «σταθμούς» για τον e-ΕΦΚΑ που θα τον μεταμορφώσουν σε ασφαλιστικό φορέα της χώρας, πραγματικά ηλεκτρονικό (e) και ουσιαστικά ενιαίο (Ε).

Η ψηφιοποίηση όλων αυτών των πληροφοριών θα δώσει την δυνατότητα να εκδίδονται οι συντάξεις και να αποδίδονται στους δικαιούχους τους με ένα «κλικ», καθώς και να έχουν άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα του ασφαλιστικού τους «προφίλ», ακόμη και για το ποσό της σύνταξης που δικαιούνται να λάβουν.

Σε ότι αφορά τέλος στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, σχεδιάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργία του; Θα γίνει εκκαθάριση του αρχείου ώστε να καθοριστούν οι οφειλές που μπορούν πραγματικά να εισπραχθούν;

Με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζονται και διαχωρίζονται οι οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.

Σε αυτήν την κατηγορία, εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

Κατηγοριοποιούμε το χαρτοφυλάκιο οφειλών και στοχεύουμε στις περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών που προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Στο σύνολο αξίας το «Καλάθι» παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση