Προστατεύουμε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το τιτάνιο έργο των ανθρώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, που νυχθημερόν επιχειρούν για την ασφάλεια της πατρίδας μας, τονίζει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις αιτιάσεις για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο.

Ενώ, με τη συνέντευξή του στο mononews, στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, δημιουργείται μηχανισμός επιτήρησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ως μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τη διερεύνηση των καταγγελιών μετά τον εσωτερικό έλεγχο των Σωμάτων Ασφαλείας που εποπτεύεται από εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποτυπώνει με συγκεκριμένα στοιχεία την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα νησιά, συγκρίνοντας την με την ανάλογη επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και δηλώνει πως η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι σε μελλοντικές μεταναστευτικές ροές.

Ο Βουλευτής Χίου εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο που της απομένει, προκειμένου να μη διακυβευθεί η σταθερότητα και να μη διαταραχθεί η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Αναδεικνύει δε, την ανάγκη να υπάρξει μια αυτοδύναμη, σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που θα  μπορεί να χειριστεί τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Μηταράκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία τοξικού κλίματος, κάνοντας λόγο για “παγίδα” του κου Τσίπρα, που προλειαίνει το δρόμο για την επιστροφή του λαϊκισμού στη δημόσια σφαίρα.

Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη

– Ποια είναι η κατάσταση στο Μεταναστευτικό σήμερα; Ποια στοιχεία πιστοποιούν πως έχετε καταφέρει να αλλάξετε την εικόνα στα νησιά μας σε σχέση με αυτή που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Τι λέτε στους κατοίκους και τους φορείς όταν τους συναντάτε;

Η εικόνα του Μεταναστευτικού, σήμερα, είναι εμφανώς βελτιωμένη με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σήμερα, ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων στην Επικράτεια είναι κατά 58% μειωμένος σε σχέση με το 2021, ενώ αυτή η μείωση στα νησιά αγγίζει το 67%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Λέσβο η οποία είναι της τάξης του 74% και ακολουθεί η Χίος με 68%, η Σάμος με 64%, η Κως με 41%, και η Λέρος με 28%. Η Κυβέρνηση μας εκπλήρωσε τη δέσμευση της που αφορούσε τη ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο ανά περιφέρεια, με το όριο του 1% να ισχύει πλέον για όλες τις περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, επιταχύναμε τις διαδικασίες ασύλου, με απότοκο την μείωση κατά 59% των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας Ασύλου. Αλλά και συνήψαμε συμφωνίες σε διμερές επίπεδο που μπορούν αν προσφέρουν λύσεις στην έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, λειτουργώντας ως αντίβαρο στην παράνομη μετανάστευση.

Σήμερα, ατενίζουμε το μέλλον με περισσή αισιοδοξία και είμαστε σε θέση να κοιτάμε τους κατοίκους και τους φορείς, ιδιαιτέρως των νησιών, στα μάτια. Έχοντας αντιστρέψει το κλίμα δυσπιστίας που καλλιέργησαν τα “έργα και ημέρες” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα νησιά μας.

Με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο και σύντομα σε Χίο και Λέσβο, ενισχύουμε το εθνικό σύστημα υποδοχής και θωρακίζουμε τα νησιά μας απέναντι σε μελλοντικές μεταναστευτικές ροές.

Πλέον, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο, αλλά και την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών. Και αυτή είναι μια κατάκτηση που θα διατηρήσουμε ακέραιη πάση θυσία.

– Ωστόσο, εντός και εκτός Ελλάδος, υπάρχουν φωνές οι οποίες σας κατηγορούν, κατηγορούν τη χώρα, για επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε την κοινή γνώμη ότι δεν ακολουθούνται πολιτικές εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας με την επίκληση της ανάγκης προστασίας των συνόρων μας; Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ σκιαγράφησε το ζήτημα σε δηλώσεις της.

Είναι κάτι το οποίο έχω επαναλάβει και με λυπεί κάθε φορά που το λέω. Η προπαγάνδα που οργανώνεται από την Τουρκία βρίσκει έδαφος εγχώρια. Είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι η Ελλάδα κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Είναι, όμως, αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν τη συνταγματική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες τους να φυλάνε τα σύνορα τους και κατ’ επέκταση τα εξωτερικά σύνορα της ηπείρου. Αυτό και κάνουμε. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει αναπτύξει μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου των διαδικασιών φύλαξης των συνόρων. Μάλιστα, ανακοίνωσα, πρόσφατα, τη δημιουργία θέσης μηχανισμού επιτήρησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με πρόταση της Ελλάδας και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τη διερεύνηση των καταγγελιών μετά τον εσωτερικό έλεγχο των Σωμάτων Ασφαλείας που εποπτεύεται από εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Δεν θέλουμε να κηλιδώνεται από κανέναν το τιτάνιο έργο των Σωμάτων Ασφαλείας και είμαστε διατεθειμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τους ανθρώπους που νυχθημερόν επιχειρούν για την ασφάλεια της πατρίδας μας.

– Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει νέα εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, αυτή τη φορά στα νησιά; Εκτιμάτε πως το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα κυλήσει σε “ήρεμα νερά” ή ο Τούρκος πρόεδρος θα υλοποιήσει τις απειλές του;

Η Ελλάδα μετά τον Μάρτιο του 2020 αλλά και την εμπειρία όλων αυτών των ετών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.  Η προσπάθεια εργαλειοποίησης από την Τουρκία, τον Μάρτιο του 2020, απέτυχε παταγωδώς, προσκρούοντας στη συντονισμένη αντίδραση της Ελλάδας και στην ετοιμότητά μας. Μια εκ νέου προσπάθεια εργαλειοποίησης θα αντιμετωπιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα και θα έχει την ίδια κατάληξη.

Η χώρα μας δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία της, ούτε όμως και επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά της ζητήματα. Υπάρχει φέτος μία μεγαλύτερη πίεση αλλά ακόμα οι ροές είναι οι δεύτερες χαμηλότερες της δεκαετίας. Δεν αντιμετωπίζουν την πίεση που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

— Από τις πρόσφατες συζητήσεις στη Βουλή, προκύπτει ένα κλίμα πόλωσης, στο όνομα μάλιστα της … μη τοξικότητας. Μήπως πέσατε στην “παγίδα” του κ. Τσίπρα; Μπορεί ο τόπος να αντέξει την παράταση αυτού του κλίματος με δεδομένες τις εσωτερικές και τις εξωτερικές προκλήσεις- απειλές;

Θα το χαρακτήριζα κλίμα τοξικότητας το οποίο προκύπτει όχι μόνο από τις συζητήσεις στη Βουλή αλλά και από τη γενικότερη πολιτική πρακτική με την οποία επιλέγει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Θα σας πω ένα παράδειγμα: Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο να πολιτικοποιείται μία πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη, όταν εκατοντάδες άνθρωποι που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις πυρκαγιές στον Έβρο, στη Λέσβο, στην Ηλεία ή και στην Πεντέλη την περασμένη εβδομάδα. Πυροσβέστες “του πληκτρολογίου” δεν χρειαζόμαστε. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε νηφαλιότητα και ενότητα.

Το τοξικό κλίμα που παρατηρούμε τώρα και κάνει την εμφάνιση του συχνά, όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, είναι μία “παγίδα” του κου Τσίπρα, είναι επικίνδυνο για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, αλλά και προλειαίνει το δρόμο την επιστροφή του λαϊκισμού στη δημόσια σφαίρα.

Να σας υπενθυμίσω πόσο πολύ μας κόστισε ο λαϊκισμός την περίοδο των Μνημονίων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τοξικότητα, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται, να εμποτίσει τον δημόσιο διάλογο.

-Πιστεύετε πως ο Πρωθυπουργός θα εμμείνει μέχρι τέλους στην θέση “εκλογές στο τέλος της τετραετίας με την ίδια κυβέρνηση”; Η θα αναγκαστεί να αλλάξει άποψη υπό το βάρος των εξελίξεων;

 Θεωρώ πώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο που της απομένει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και παραμένει ξεκάθαρος σε κάθε  τοποθέτησή του επί του θέματος.

Η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, προκειμένου να μη διακυβευθεί η σταθερότητα και να μη διαταραχθεί η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Οι εξελίξεις στις οποίες αναφερθήκατε, είναι κίνητρο έτσι ώστε να υπάρχει μία σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση που μπορεί να τις χειριστεί.

Ευθύνη όλων των κομμάτων μετά τις εκλογές θα είναι ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν. Μιας κυβέρνησης που θα μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις πολλαπλές κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

Διαβάστε επίσης

Παύλος Μαρινάκης στο mononews: Το δίλημμα των εκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αλήθεια ή ψέματα, έργα ή μακέτες, μειώσεις ή αυξήσεις φόρων

Μιλένα Αποστολάκη στο mononews.gr: Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα στη δικαιοσύνη