Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Συνεντεύξεις

Νίκος Παναγιωτόπουλος στο mononews: Ο πόλεμος γεννά προσφυγιά, παίρνουμε μέτρα για να προστατέψουμε τα σύνορά μας

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αναζητούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, τονίζει με συνέντευξη του στο mononews για το μεταναστευτικό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Και προσθέτει ότι η ασφάλεια των συνόρων, η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και οι επιστροφές θα είναι θέματα προτεραιότητας το επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρεται στις επιχειρήσεις σε Νότιο Λιβανό και Νεση Ανατολή και επισημαίνει πως σε ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παρέμβει με οργανωμένο σχέδιο υποδοχής προσφύγων και απονομή σε αυτούς καθεστώτος προσωρινής προστασίας ως πρόσφυγες πολέμου.

Σε όσους ασκούν κριτική ο υπουργός Μετανάστευσης απαντάει πως «δεν μένουμε στα λόγια, παίρνουμε μέτρα για να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια».

Τέλος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προαναγγέλλει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών, κάτι που θα βοηθήσει και στις επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, με στόχο τη σταθεροποίηση των ροών και την αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στη χώρα μας» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής έθεσε το μεταναστευτικό μετά και την στάση της Γερμανίας ενώ και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε για την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη. Τι λέτε;

«Πέρα από τα άμεσα ζητήματα, παρατηρούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση μεταστροφής πολιτικής. Υπό την πίεση και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, όπως η άνοδος της ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ευρώπη προσανατολίζεται σε αυστηρότερες διατάξεις για το άσυλο και τις επιστροφές σε τρίτες χώρες ή χώρες προέλευσης για αυτούς που δεν έχουν λάβει άδεια διαμονής.

Είναι προφανές ότι η ασφάλεια των συνόρων, η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και οι επιστροφές θα είναι θέματα προτεραιότητας το επόμενο διάστημα.

Συνολικά, η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, καλείται να διαχειριστεί αυτές τις πιέσεις με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Όπως τόνισα και κατά τη διυπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, αναζητούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες, ούτε να αφήσουμε κάθε χώρα να ακολουθεί τη δική της πολιτική.

Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική οφείλει πλέον να είναι αυστηρότερη, με έμφαση στην προστασία των συνόρων, τη διαχείριση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και, πάντα, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή; Μέχρι τώρα καταγράφεται αύξηση των ροών στην χώρα μας;

«Το μεταναστευτικό ζήτημα παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δικαίως προκαλεί ανησυχία. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές στη Μέση Ανατολή, επιτείνουν τις πιέσεις, όχι μόνο όσον αφορά τις αυξημένες ροές αλλά και σε θέματα ασφάλειας. Η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει πλέον έντονη διάσταση ασφαλείας, καθώς η προστασία των συνόρων και η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης γίνονται κεντρικά ζητήματα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Νότιο Λίβανο είναι λογικό κι επόμενο να δημιουργήσουν κύμα προσφύγων, το οποίο θα προστεθεί στις ευρύτερες μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είχε συμβεί και στην Ουκρανία από το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παρέμβει με οργανωμένο σχέδιο υποδοχής προσφύγων και απονομή σε αυτούς καθεστώτος προσωρινής προστασίας ως πρόσφυγες πολέμου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο, καθώς στις ούτως ή άλλως αυξημένες ροές δεν καταγράφεται επιπλέον αύξηση από Λίβανο. Εφόσον όμως ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό, πρέπει να γίνει ο σχετικός σχεδιασμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, όπως λένε στο ΝΑΤΟ».

 

Πάντως κάποιοι σας άσκησαν κριτική γιατί είπατε πως ο πόλεμος γεννάει προσφυγιά. Τι απαντάτε;

«Λέω πως είναι αδιανόητο να αμφισβητεί κάποιος το αυτονόητο: ο πόλεμος γεννά προσφυγιά, τελεία και παύλα. Αυτή είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα, και όποιος προσποιείται ότι δεν το καταλαβαίνει, είτε εθελοτυφλεί είτε προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η Ιστορία έχει δείξει ότι κάθε φορά που υπάρχει πόλεμος, βία και καταστροφή, οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να προστατέψουν τις οικογένειές τους. Το έχουμε δει στη Συρία, στην Ουκρανία, στον Λίβανο πρόσφατα.

Όσοι μας ασκούν κριτική επειδή αναγνωρίζουμε αυτή την απλή αλήθεια, ας μας πουν τι προτείνουν: να κλείσουμε τα μάτια και να αγνοήσουμε τις αιτίες που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα;

Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Δεν θα αφήσουμε το πρόβλημα να διογκωθεί χωρίς να το αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα και οργανωμένα. Η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, οφείλει να διαχειριστεί το ζήτημα με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Δεν μένουμε στα λόγια, παίρνουμε μέτρα για να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Όποιος επιλέγει να κάνει κριτική για να δημιουργήσει εντυπώσεις, δεν προσφέρει λύσεις, αλλά προβλήματα και δείχνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ενός πρόσφυγα πολέμου και ενός παράνομου μετανάστη που δεν προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη. Άρα δείχνει έλλειψη γνώσης και ελαφρότητα».

 

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού λιμενικού με το τουρκικό για το μεταναστευτικό ενώ έχετε βάλει ως στόχο την αντιμετώπιση των διακινητών. Εκκρεμεί μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο σας. Τι επιδιώκετε;

«Αναμένουμε την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς για να οριστεί η συνάντησή μου με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, κ. Γερλίκαγια, και εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει είτε μέχρι το τέλος του μήνα είτε στις αρχές Νοεμβρίου. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό.

Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τα οποία συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές και να προωθούν παράνομα μεταναστευτικά ρεύματα μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Η αύξηση των ροών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθιστά επιτακτική την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου και αστυνόμευσης στα θαλάσσια σύνορα.

Τέλος, θέλουμε να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών, κάτι που θα βοηθήσει και στις επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, με στόχο τη σταθεροποίηση των ροών και την αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στη χώρα μας. Αυτή η συνεργασία με την Τουρκία είναι καθοριστική, και αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν ζητάμε ρητορικές δεσμεύσεις, αλλά πρακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των συνόρων μας».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Πού ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και όταν υπογράφαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό: Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων-Θετικό ότι συγκλίνει η ΕΕ
Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Σε ετοιμότητα η χώρα για τις προσφυγικές ροές από τον Λίβανο»