ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δημήτρης Τσιόδρας στο mononews: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί κανένα τουρκικό αναθεωρητισμό
«Η στρατηγική πρέπει να είναι μία: η Αλλαγή και η Αναγέννηση της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας!», δηλώνει ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης στο mononews, περιγράφοντας την ανάγκη για βαθύ δημοκρατικό διάλογο και συλλογική προσπάθεια, μακριά από ατομικές στρατηγικές και αλαζονεία. Στοχεύει στην αποκατάσταση της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κοινωνία, προτάσσοντας ειλικρινή επαφή με τους πολίτες και δράσεις που βασίζονται στη διαφάνεια, δικαιοσύνη και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Με επίκεντρο την παραγωγική ανασυγκρότηση, τονίζει την ανάγκη για επαναφορά της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης και την εφαρμογή μιας πολιτικής ενεργειακής μετάβασης που θα διασφαλίσει βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις. Ο Φαραντούρης αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα καταπολεμήσει την ανεργία και θα ενισχύσει τη δημόσια παιδεία και υγεία, δύο τομείς που αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια δυνατή Ευρώπη.
Ο Νικόλας Φαραντούρης εστιάζει στη σημασία της ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας, η οποία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης με σωστό σχεδιασμό και επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι πρέπει να διαχειριστούν υπεύθυνα και με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες, ενώ επιμένει ότι οι λύσεις δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακές, αλλά ουσιαστικές και προσανατολισμένες στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Νικόλα Φαραντούρη
Ποιες στρατηγικές προγραμματίζετε να ακολουθήσετε για να επαναφέρετε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;
Η στρατηγική πρέπει να είναι μία: η Αλλαγή και η Αναγέννηση της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας! Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται βαθύς δημοκρατικός διάλογος με όλες τις δημιουργικές, προοδευτικές δυνάμεις του τόπου ώστε να συνδιαμορφωθεί μια κυρίαρχη προοδευτική πρόταση απέναντι σε πολιτικές αναχρονιστικές, αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές, που επικρατούν σήμερα. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από αλαζονικές συμπεριφορές, το πολύ #ego και τις ατομικές στρατηγικές.
Ο κόσμος ο πολύς, οι «από κάτω» χρειάζονται αλήθειες και συγκρούσεις με καθεστηκυίες δομές κι όχι συνθήματα, επικοινωνιακά τερτίπια και φιοριτούρες. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε το ΣΥΡΙΖΑ #Mprosta και δεν περισσεύει κανείς! Και είμαι σίγουρος ότι στην πορεία θα βρούμε κι άλλους πολλούς, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Όμως, προϋπόθεση αποτελεί όλα τα σφυριά να χτυπάνε μαζί στην ίδια κατεύθυνση, στον ίδιο στόχο…
Πώς σκοπεύετε να προσεγγίσετε τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια;
Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές προσέγγισης ούτε μπορεί αυτές να προκύψουν από κάποιους «σοφούς» που θα κλειστούν σε ένα κομματικό δωμάτιο και θα αποφασίσουν κάποια επικοινωνιακές συνταγές για τους πολλούς, τους πολίτες. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που διακόπηκε. Να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ξαναγίνει το συλλογικό υποκείμενο της ελπίδας τους, των οραμάτων τους.
Αυτό όμως χρειάζεται πρώτα να τους ακούσουμε. Να μπούμε ξανά στους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, σε υπηρεσίες, σε Πανεπιστήμια, σε σωματεία, σε Δήμους & Περιφέρειες και να τους ακούσουμε προσεκτικά, κοιτώντας τους με ειλικρίνεια στα μάτια. Και να δώσουμε μια υπόσχεση: ότι αυτό που λέμε το εννοούμε και θα δώσουμε και την τελευταία ικμάδα της δύναμής μας για να κάνουμε πράξη τα οράματά τους για μια δίκαιη Κοινωνία και μια περήφανη, ξανά, Πατρίδα. Ένα νέο Κοινωνικό συμβόλαιο δηλαδή για την κοινωνική πλειοψηφία και με μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες.
Ποιες είναι οι τρεις κυριότερες πολιτικές προτεραιότητες που θα θέσετε αν εκλεγείτε;
Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα σε μια δυνατή Ευρώπη. Αλλά δεν νοείται ισχυρό κράτος χωρίς μια γενναία Παραγωγική Ανασυγκρότηση με μεσοπρόθεσμους στόχους, με Επίκεντρο τον πολίτη. Πρέπει δηλαδή να πούμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε 10 χρόνια και με ποιες πολιτικές θα το πετύχουμε αυτό και για ποιους, κυρίως. Δηλαδή πολιτικές που θα διαπερνούν οριζόντια τις επιμέρους τομεακές πολιτικές που θα σχεδιάσουμε, απαντώντας στην ανάγκη ώστε η κοινωνία να ξανασταθεί στα πόδια της, να συμμετάσχει και να συναποφασίζει με αξιοπρέπεια ! Και αυτή η Ανάγκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο καθώς η Κοινωνία διαλύεται. Πρέπει να γίνει εδώ & τώρα !
Με την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου την προηγούμενη εβδομάδα, κατέθεσα και 10 άξονες γύρω απ’ τους οποίους κινείται το πολιτικό μου πρόγραμμα. Επιμέρους στόχοι – προτεραιότητες είναι η «Δικαιοσύνη παντού», η «Διαφάνεια» στην άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης, η πάταξη της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και των καρτέλ, η τιθάσευση της ανεργίας (που όμως θα προκύψει μέσα από την εφαρμογή ενός διαφορετικού, συμπεριληπτικού και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου) και φυσικά ενίσχυση των δόμων υγείας καθώς και γενναία στήριξη της δημόσιας Παιδείας.
Γιατί χωρίς δυνατή δημόσια παιδεία και ειδικά χωρίς έρευνα δεν μπορείς να έχεις Ανάπτυξη ώστε να κατανείμεις τον παραγόμενο πλούτο από αυτή, στους πολλούς για να την ανατροφοδοτήσεις. Τις επόμενες μέρες κάθε επιμέρους άξονας θα τεθεί σε δημόσια συζήτηση και καλώ όλους τους πολίτες και φορείς να πάρουν θέση.
Πώς κρίνετε τις πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας, ειδικά σε σχέση με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τη διαχείριση των πόρων;
Στην Ελλάδα η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με αποτέλεσμα να πλήττονται όχι μόνο τα νοικοκυριά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων μας και ειδικά σε μια περίοδο όπου το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών μας υποχωρεί το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2024 κατά 1,7 δισ ευρώ λόγω της νέας ανησυχητικής διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,3 δισ ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Η φθηνή και επαρκής ενέργεια είναι η βάση κάθε οικονομίας χωρίς αυτή δεν μπορείς να πας πουθενά. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα χρηματιστήριο, ένα ολιγοπώλιο όπου η ΔΕΗ πρώτη σύρει την άνοδο των τιμών. Φανταστείτε τα κόστη και τα ελλείμματα που αναγκάζονται να πληρώνουν πέρα από τα νοικοκυριά τα δημόσια σχολεία, τα Νοσοκομεία ή ακόμη και τα υποχρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμιά μας με τα ενεργοβόρα εργαστήριά τους ειδικά για τις θετικές επιστήμες. Θα σας πω μόνο το εξής: την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα η MWH ήταν στα 138 ευρώ ενώ στην Ισπανία 26 και στη Γαλλία μόλις 22 ευρώ!
Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή μετάβαση και την προώθηση;
Σε αυτό το σπιράλ ακρίβειας πρέπει να μπει ένα τέλος. Πρέπει το «Δ» στη ΔΕΗ να ξαναγίνει Δημόσιο (μέσα από την επανάκτηση του 50+1% των μετοχών της). Έχω εισηγηθεί ως καθηγητής του Δικαίου της Ενέργειας αυτό που έκαναν με επιτυχία άλλες χώρες της ΕΕ: ένα τρίπτυχο μέτρων ρυθμιστικών (παρέμβαση στην αγορά), δημοσιονομικών (μείωση έμμεσων φόρων) και ελεγκτικών (εποπτεία και πάταξη των καρτέλ και άλλων στρεβλώσεων). Από ‘κει και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη μετάβαση με δικαιοσύνη , αποκέντρωση και δημοκρατία. Για παράδειγμα αντί να δίνουμε 10 δις στους παρόχους σε 15 μήνες, τροφοδοτώντας τον ενεργειακό πληθωρισμό, που αναμφίβολα μετακυλίεται σε τρόφιμα, ενοίκια, μεταφορές κλπ, θα μπορούσαμε να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα σε δίκτυα και να είχαμε ένα εντελώς νέο δίκτυο χαμηλής τάσης, που να υποστηρίζει τόσο φωτοβολταϊκά στις στέγες όσο και ηλεκτροκίνηση αντί να βάζουμε Φ/Β σε αγροτικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικής αξίας.
Στην περίπτωση αυτή οι καταναλωτές θα μπορούσαν να είναι παραγωγοί τουλάχιστον κατά 60% της ενέργειας που καταναλώνουν. Άλλωστε σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019, έχουμε 128 τετραγωνικά χιλιόμετρα στέγες, που μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά και να καλύψουμε το 1/3 των ετήσιων αναγκών.
Η ενεργειακή φτώχεια είναι μια σοβαρή ανησυχία για πολλούς πολίτες. Ποιες είναι οι άμεσες δράσεις που πρέπει να λάβει η πολιτεία για να προστατέψει τα ευάλωτα νοικοκυριά;
Πρέπει άμεσα να μπει ένα φρένο στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών κυρίως στη λιανική μέσα από την άσκηση διοικητικών, ρυθμιστικών και ελεγκτικών μέτρων. Οι ανατιμήσεις δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και να αυξάνονται τις χρονικές περιόδους που καταναλώνουν περισσότερο τα νοικοκυριά. Οι χώρες της Ιβηρικής δηλαδή γιατί μπόρεσαν και το έκαναν, «χτυπώντας» το χέρι στο τραπέζι υπέρ των λαών τους; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για την Ιβηρική, εξαίρεση που επέτρεψε στην Ισπανία και την Πορτογαλία να αποσυνδέσουν την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας για 12 μήνες.
Η πολιτική αυτή συμφωνία δημιούργησε έναν προσωρινό μηχανισμό που περιόρισε την τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών με ρυθμιζόμενες τιμές. Αυτοί μπόρεσαν. Εμείς γιατί όχι; Επομένως «κάντο όπως οι Ίβηρες, με ένα τρίπτυχο ρυθμιστικών, δημοσιονομικών και ελεγκτικών παρεμβάσεων, όπως ανέφερα και προηγουμένως» !
Με τις κλιματικές αλλαγές να επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον πλανήτη, πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση;
Η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου ανήκει στις επονομαζόμενες περιοχές “hot spots” της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη. Κοντολογίς δηλαδή επηρεάζεται περισσότερο. Ωστόσο είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη λόγω χαμηλής απορρόφησης κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία. Σκεφτείτε ότι η απορρόφηση των πόρων που προορίζονται για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση δεν ξεπερνά το 1% των διαθέσιμων πόρων, περιλαμβάνοντας και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επιπλέον, η κατανομή των κονδυλίων δείχνει σοβαρές ελλείψεις, με μόλις το 20% να προορίζεται για έργα πρόληψης, ενώ απουσιάζουν οι δαπάνες για ουσιαστική στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον αποκεντρωμένο τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό πρόληψης.
Για να μην μιλήσουμε για τις πενιχρές επενδύσεις στην πρόληψη και στην τεχνολογία για την προεκτίμηση ζωνών κινδύνου πυρκαγιών και πλημμυρών με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η τηλεματική & η τηλεπισκόπιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες ατραποί που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Αντί αυτών μόνο a posteriori δράσεις με την καταστολή να ανέρχεται στο 95% όταν στη Γαλλία δεν ξεπερνά το 40%. Αλλά κατά τα άλλα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ξοδεύει grosso modo 1,5 δις το χρόνο…
Κι ενώ ακόμη δεν έχουμε καταρτισμένα και επικαιροποιημένα στρατηγικά επιχειρησιακά σχέδια σε κάθε Περιφέρεια για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης σε περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Το ζήτημα το έχω θέσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σύντομα θα υπάρξουν ευρωπαϊκές εξελίξεις , όπως η εναρμόνιση των Εθνικών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας.
Εκτός απ’ την πολιτική έχετε χρόνο για άλλες δραστηριότητες..;
Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός! Στην πολιτική μπήκα έχοντας εργαστεί για πάνω από 25 χρόνια ως πανεπιστημιακός και δικηγόρος ευρωπαϊκού δικαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πολιτική είναι για μένα το επιστέγασμα μιας επαγγελματικής πορείας και όχι η αφετηρία. Το όραμά μου είναι να μπορέσω να αφήσω κάτι πίσω για τις επόμενες γενιές για τους νέους ανθρώπους, μέσα απ’ τα μάτια των τριών παιδιών μου αλλά και των χιλιάδων νέων ανθρώπων που έχω συναντήσει στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όλα αυτά τα χρόνια. Μου αρέσει η ζωή στη φύση. Ασχολούμαι με το αμπέλι και το κρασί.
Έχουμε τη μικρή οικογενειακή οινοπαραγωγική μας μονάδα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά, όπου παράγουμε εκλεκτούς οίνους πoυ εξάγονται στο εξωτερικό: Ionian Trilogy Premium Wines! Πιθανόν να τα έχετε ήδη δοκιμάσει σε κάποια απ’ τις αθηναϊκές σάλες. Αγαπάμε επίσης οικογενειακώς τη μουσική. Και τα τρία παιδιά παίζουν πιάνο. Όταν ήμουν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έβγαζα χαρτζιλίκι παίζοντας σε πιάνο μπαρ. Σήμερα παίζω πιάνο στο σπίτι, στις παρέες και καμιά φορά στις περιοδείες μου!!
Γράφετε και ποίηση…
Ναι. Έχω εκδόσει τρεις Ποιητικές συλλογές: Λέκτρα Θερινά (Στοιχειάγρα 2009), Εν πτήσει – Πόλεις σε τέσσερις ηπείρους (Περισπωμένη 2013), Πράξις Γ΄ (Περισπωμένη 2019).
Διαβάστε επίσης :
Ελίζα Βόζεμπεργκ στο mononews: Οι πολύτεκνες μάνες είναι οι ηρωίδες μου – Ο θάνατος του συζύγου μου άλλαξε τη ζωή μου
Κώστας Παπαδάκης στο mononews: Μην περιμένετε «σωτήρα» από τα… ξεκατινιάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Παπανδρέου στο mononews: Να γίνει άμεσα η τραπεζική ένωση και η ένωση των κεφαλαιαγορών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση