ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορά πολυτελών κατοικιών: Τι κάνει την Ελλάδα επενδυτικό hotspot – Ποιες είναι οι αναδυόμενες περιοχές
Μπορεί ένας νεοεισερχόμενος επενδυτής να υπαναχωρήσει από τα σχέδια του εξαιτίας των αλλαγών στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό; Σύμφωνα με όσα λέει ο Μαρκ Καλουστιάν, επενδυτής από τον Λίβανο στο mononews, η απάντηση είναι όχι, αν υπάρχει συνέπεια από την πλευρά της πολιτείας.
H Vivium Properties, όχημα της Vivium Holdings του Ηλία Χουρί για τα ακίνητα δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Πορτογαλία και είναι συνδεδεμένη με την 750 Holding της οικογένειας Καλουστιάν. Στο Λίβανο, η οικογενειακή εταιρεία Lamartine Holding των Καλουστιάν έχει αναπτύξει περισσότερα από 350 οικιστικά και τουριστικά συγκροτήματα, ενώ πρόσφατα οι ίδιοι ίδρυσαν την Archaki ΑΕ με αντικείμενο τη διαχείριση ξενοδοχείων.
Η δραστηριότητα της οικογένειας ξεκίνησε το 1955 με τον Μισέλ Αρτίν Καλουστιάν, ο οποίος ξεκίνησε ως τεχνίτης στον Λίβανο. Σήμερα, ο Ράφι, μαζί με τους γιους του Μισέλ και Μαρκ, συνεχίζουν τη δραστηριότητα μέσω της The 750 Holding και συνεργάζονται με τον Ηλία Χουρί με καταγωγή από τη Βυρητό, πρόεδρο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Omnicom Media Group.
«Ήρθαμε εδώ ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές για να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη ακινήτων κι εστιάζουμε σε πολυτελή έργα. Ξεκινήσαμε από τη Γλυφάδα και την Πάρο, στο χώρο των οικιστικών, ενώ έχουμε παρουσία και στον οικιστικό κλάδο της Πορτογαλίας. Σε αμφότερες τις χώρες, αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε και για τη φιλοξενία, γιατί ο τουρισμός είναι πολύ δυνατός. Όσο για την Ελλάδα, είμαστε εδώ περίπου τρία χρόνια. Η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές και την προσανατολισμό προς τους επενδυτές. Όχι γρήγορα, αλλά σε σωστή κατεύθυνση. Είμαστε εδώ μακροπρόθεσμα, περνάμε περισσότερο χρόνο με τους ντόπιους. Οι ομάδες μας είναι αποκλειστικά από Έλληνες. Λέμε ότι είμαστε εδώ ως διεθνείς επενδυτές που ενσωματώνονται στην τοπική κοινότητα».
Ο Ηλίας Χούρι και ο Ράφι Καλουστιάν είναι οι ιδρυτές της Vivium. Ο Χούρι δημιούργησε το brand και ξεκίνησε πριν από την οικογένεια Καλουστιάν, η οποία συμμετείχε στο εγχείρημα αργότερα. «Είμαστε μια ομάδα που συνεργάζεται στην ανάπτυξη ακινήτων, ό,τι κάνουμε το κάνουμε μαζί», εξηγεί ο ίδιος.
Η θυγατρική στην Ελλάδα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2023. Όπως λέει ο Μαρκ Καλουστιάν, συνεργάζεται με εγχώρια αρχιτεκτονικά γραφεία και ελληνικές τεχνικές εταιρείες. Δεν φέρνουμε διεθνείς ομάδες εδώ.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, το ενδιαφέρον για τη Γλυφάδα παραμένει ζεστό. «Προφανώς, τα περιθώρια αλλάζουν γιατί η Γλυφάδα ήταν φθηνότερη για αγορά ολόκληρων οικοπέδων. Επίσης, προχωρούμε με προσοχή λόγω των μεταβαλλόμενων κανονισμών—πάντα ένας κίνδυνος για έναν developer εφόσον δεν ξέρει πόσο καιρό θα ισχύσουν οι νέοι κανόνες. Στην Πάρο προχωρούμε πολύ αργά με νέες βίλες. Εκτελούμε τα αρχικά μας έργα και θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η χώρα είναι μεγάλη, με πολλές ακτές, οπότε κάθε περιοχή φαίνεται ελκυστική για τουρισμό και βίλες. Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για τα επόμενα βήματα, αλλά ενδιαφερόμαστε σίγουρα να κάνουμε περισσότερα στα νότια προάστια και ίσως και σε άλλα νησιά, αν και η κατασκευή εκεί είναι πιο δύσκολη στη διαχείριση»
Όσον αφορά το ενδεχόμενο απόβασης στην ανάπλαση του Ελληνικού απαντά πως «δεν έχουμε εξετάσει τη συμμετοχή μας. Μπορεί να είναι ένα όμορφο έργο, αλλά η στρατηγική μας ως developers είναι να αναπτύσσουμε από το μηδέν ή να ανανεώνουμε παλαιά κτίρια»
«Μπορεί ο ΝΟΚ να αποτελέσε ανασταλτικό παράγοντα; Προς το παρόν, όχι. Αναπροσαρμόζουμε τους υπολογισμούς μας, καθώς οι τιμές των οικοπέδων θα αλλάξουν. Θα αλλάξει η αγορά, όχι μόνο τα μεμονωμένα έργα που σχεδιάζονται.Το κύριο εμπόδιο για κάθε επενδυτή, είτε είναι διεθνής είτε τοπικός, είναι η έλλειψη διαφανούς κανονιστικού πλαισίου. Αν γνωρίζουμε σαφώς τους κανόνες, η αγορά προσαρμόζεται και μπορούμε να υπολογίζουμε σωστά. Αν οι κανόνες αλλάζουν κάθε χρόνο, αυτό είναι πρόβλημα. Αν έχεις έναν κανόνα που διαρκεί για 10 χρόνια, τότε μπορείς να τον στηρίξεις. Ο νόμος είναι ο νόμος, αλλά χρειαζόμαστε σαφείς νόμους».
Οι επενδυτές εκμεταλλεύονται οικιστικά έργα, δύο βίλες στο Σαρακίνικο της Πάρου και το ξενοδοχειο Archipelagos, καθώς και το οικιστικό συγκρότημα Matanaós στη Γλυφάδα. Το συγκρότημα διαμερισμάτων και μεζονετών που σχεδιάστηκε από την 314 Architecture του Παύλου Χατζηαγγελίδη περιλαμβάνει 4 διαμερίσματα, 2 penthouses και 3 κατοικίες με κήπους, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις γυμναστηρίου και spa για τους ενοίκους.
Διαβάστε επίσης
Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι εργολάβοι για τον ΝΟΚ
Απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Προβλήματα που έμειναν αναπάντητα και η ευκαιρία που χάθηκε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι αλλάζει στα εργασιακά: Προσλήψεις μέσω εφαρμογής, ωράριο σε εβδομαδιαία βάση
- Χρήστος Μπουκώρος στο mononews: Ετσι θα λύσουμε το πρόβλημα με τις 350.000 εκκρεμείς υποθέσεις με τα ακίνητα
- Deutsche Bank και UBS επιλέγουν Διεθνή Αερολιμένα και Theon International από Ελλάδα
- Ακίνητα: Σε θέση μάχης οι τράπεζες με νέες επενδύσεις
