• Συνεντεύξεις

    Μαρία Συρεγγέλα στο Mononews: Υποκριτής ο Κασσελάκης, να διαγράψει τώρα τον Πολάκη

    • Γιώργος Σιαδήμας

    Η Μαρία Συρεγγέλα, γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας


    Η μόνη έμπρακτη συγγνώμη είναι η διαγραφή του Παύλου Πολάκη λέει στο mononews η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα για τους χαρακτηρισμούς που δέχθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Και προσθέτει πως «η συγγνώμη του κύριου Κασσελάκη από την στιγμή που δεν συνοδεύεται από διαγραφή του βουλευτή του είναι υποκριτική».

    Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρεται στο Κυπριακό με αφορμή και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία και επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός τονισε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να είναι διαιρεμένο και υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. «Με άλλα λόγια, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.

    Η γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ μιλάει ακόμα για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά και τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

    Το ζήτημα με τα εισιτήρια μας απασχολεί πολύ και είναι επιδίωξή μας το να μπορούν να κάνουν οι πολίτες οικονομικές διακοπές υποστηρίζει. «Αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το κάνουμε» υποστηρίζει η Μαρία Συρεγγέλα.

     

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

     

    Ο Παύλος Πολάκης επιμένει στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε εναντίον σας και δεν κάνει βήμα πίσω. Τι λέτε;

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και έχουν καταδικάσει το περιστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει το ίδιο θάρρος, αλλά μου αρκεί που η κοινωνία το έχει κάνει. Και πρέπει να το κάνει σε όσες γυναίκες και άντρες υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές εντός και εκτός του χώρου εργασίας τους.

     

    Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε μαζί σας και ζήτησε συγγνώμη. Επιμένετε ότι πρέπει να διαγραφεί ο Παύλος Πολάκης;

    Η συγγνώμη του κύριου Κασσελάκη από την στιγμή που δεν συνοδεύεται από διαγραφή του βουλευτή του είναι υποκριτική. Τι αξία έχει η συγγνώμη την ώρα που ο βουλευτής σου κάνει ανάρτηση που συνεχίζει τα όσα είπε ή βγαίνει στις κάμερες και δηλώνει πως δεν αποσύρει τα λεγόμενά του; Η μόνη έμπρακτη συγγνώμη είναι η διαγραφή του. Έχουμε κουραστεί και εμείς και η κοινωνία από δήθεν κοινωνικά ευαίσθητες παρατάξεις που, τελικά, μένουν στα λόγια.

     

    Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών  θα αφορά μόνο τον Αύγουστο ή αν χρειαστεί θα υπάρξει παράταση του μέτρου; Γιατί δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στις επιδοτήσεις;

    Παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι περιορισμένα και οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις είναι αυστηρές, η κυβέρνηση παρεμβαίνει με άμεσα μέτρα, για να υποστηριχθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, τα τιμολόγια δηλαδή που έχουν κυμαινόμενες τιμές. Η επιδότηση που θα δοθεί, αφορά σε πρώτη φάση τον μήνα Αύγουστο, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

    Κρατήστε, πάντως, πως για την ώρα οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις μελλοντικές τιμές δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα. Ειδική μέριμνα υπάρχει, επίσης, και για τις επιχειρήσεις, καθώς ανακοινώθηκε ένα σημαντικό μέτρο, με απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ. Πρόκειται για μια απόφαση που θα ωφελήσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

     

    Η Μαρία Συρεγγέλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Παύλο Μαρινάκη

    Πέρα από το ρεύμα, αν και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει πέσει τους τελευταίους δυο μήνες η μείωση δεν φαίνεται ακόμα στα ράφια ενώ και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι τσουχτερά. Εξετάζετε κάποια παρέμβαση;

    Έχουμε κάνει πολλές και αξιοσημείωτες παρεμβάσεις, για να συγκρατήσουμε τις τιμές στην αγορά. Οι παρεμβάσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό έχουν δουλέψει. Μακάρι να είχαμε ένα μαγικό ραβδί και να ρίχναμε τις τιμές. Όμως, όπως αποδεικνύεται, καμία χώρα δεν έχει ένα τέτοιο ραβδί.

    Ωστόσο, πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τη μείωση των τιμών στο ράφι, στηρίζουμε και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Μην ξεχνάτε, για παράδειγμα, ότι έχουμε αυξήσει τα τελευταία χρόνια 28% τον κατώτατο μισθό.

    Ως προς το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Το ζήτημα αυτό μας απασχολεί πολύ. Αφορά την καθημερινότητα όλων και είναι επιδίωξή μας το να μπορούν να κάνουν οι πολίτες οικονομικές διακοπές. Όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Αντικειμενικά, όμως, δεν βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με το 2023, ωστόσο αν συγκρίνει κανείς με τις τιμές του 2019 και του 2020 υπάρχει, όντως αύξηση.

     

    Με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης από τα 50 χρόνια από τον Αττίλα υπάρχουν οι συνθήκες να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη λύση του Κυπριακού;

    Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό. Τόνισε πως δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να είναι διαιρεμένο και υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Με άλλα λόγια, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

     

    Είστε γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, συνομιλείτε συνεχώς με τους συναδέλφους σας βουλευτές. Το θέμα επικοινωνίας που είχαν θέσει για κάποια μέλη της κυβέρνησης αλλά και ότι πρέπει να αναθεωρηθούν κάποιες πολιτικές όπως για παράδειγμα το τεκμαρτό εισόδημα έχουν προχωρήσει; Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν στην επιλογή να τοποθετηθεί πρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η Κατερίνα Φουντεδάκη με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση της.

    Οι βουλευτές αποτελούν τους εκπροσώπους των πολιτών στην Βουλή των Ελλήνων και οι επισημάνσεις τους έχουν πολύ ιδιαίτερη σημασία, γιατί μεταφέρουν στην κυβέρνηση τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

    Στην ΝΔ υπερηφανευόμαστε για το ότι μπορούμε ως κόμμα να συζητάμε ελεύθερα και να ακούγονται ανοικτά όλες οι απόψεις. Αυτό είναι μια ιστορική κατάκτηση για εμάς και μας διαφοροποιεί από τα άλλα κόμματα. Αναφορικά με το θέμα της κυρίας Φουντεδάκη θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα αμφισβήτησης της επιστημονικής κατάρτισή της, η οποία φαίνεται εξάλλου, αν δει κανείς τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την ευρύτερη νομική της πορεία. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα επανέλθει με νέα πρόταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Microsoft: Που οφείλεται το παγκόσμιο black out – Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες
    Τι συμβαίνει πραγματικά με την 6ήμερη εργασία – Ποιους αφορά
    Τζο Μπάιντεν – Νέο μήνυμα παρά τις πιέσεις για αποχώρηση: Ανυπομονώ να επιστρέψω, μαζί θα νικήσουμε
     



    ΣΧΟΛΙΑ