ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, ολοένα και περισσότερο έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, ειδήσεις δολοφονιών, γυναικοκτονίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών… Γιατί όμως, συμβαίνουν τόσα τρομακτικά εγκλήματα; Μιλάμε για ένα νέο φαινόμενο ή υπήρχαν και παλαιότερα τόσα πολλά περιστατικά βίας κατά των γυναικών;
Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων, κα. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα μιλά στο mononews για τα φαινόμενα βίας που απασχολούν ολοένα και περισσότερο την κοινή γνώμη, όπως επίσης και για το σχέδιο δράσης του υπουργείου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας.
-Γιατί συμβαίνουν τόσα τρομακτικά εγκλήματα; Υπήρχαν και παλαιότερα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ή είναι ένα νέο φαινόμενο;
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα που καταγράφεται σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνίες. Είναι ένα φαινόμενο με πολλές μορφές, ορατές και αόρατες, ενώ θύμα βίας μπορεί να είναι κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από το μορφωτικό ή το οικονομικό επίπεδο, αφού η κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις.
Στη χώρα μας τα περισσότερα περιστατικά βίας παρέμεναν για χρόνια κλειδωμένα πίσω από τις πόρτες. Το τελευταίο διάστημα, όμως, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Πλέον οι πόρτες άνοιξαν, τα ίδια τα θύματα σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν. Βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές κακοποιητικές συμπεριφορές.
Σ’ αυτό συνέβαλε και το MeToo που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία και έθεσε το κράτος αλλά και τους πολίτες μπροστά στις ευθύνες τους. Η κοινωνία ενεργοποιήθηκε και ολοένα και περισσότεροι πολίτες, άτομα από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον των θυμάτων, αντιδρούν και καλούν τις αστυνομικές αρχές ή τη Γραμμή SOS 15900 για να βοηθήσουν τις γυναίκες που βιώνουν περιστατικά βίας.
-Ποια είναι τα όπλα που έχετε στη φαρέτρα σας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας; Πιστεύετε ότι επαρκούν;
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. Παράλληλα, βρισκόμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας, τις στηρίζουμε για να σταθούν στα πόδια τους και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τις πληγές τους.
Διαθέτουμε ένα δίκτυο δομών, με 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Το δίκτυο δομών προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους. Εκτός από νομική συμβουλευτική, παρέχεται στις εξυπηρετούμενες και νομική βοήθεια – Legal Aid σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.
Επίσης, έχουμε στη φαρέτρα το «Κουμπί Πανικού» (Panic Button) το οποίο βοηθά γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη. Μέχρι σήμερα δεκάδες γυναίκες έχουν πατήσει το Panic Button. Κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν είχαν τραγική κατάληξη. Γι’ αυτό επεκτείνουμε την εφαρμογή χωρικά και χρονικά ώστε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερες γυναίκες να νιώσουν ασφαλείς.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια
για δημιουργία κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία.
-Σε ποιες άλλες δράσεις έχει προχωρήσει η πολιτεία για την εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά των γυναικών;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε το Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία, ενώ θεσμοθέτησε τον Σύμβουλο Ακεραιότητας για καταγγελίες περιστατικών στο Δημόσιο Τομέα.
Έγιναν σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των ποινών για τα εγκλήματα όπως ενδεικτικά αυτό της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρου ληστείας. Για τα αδικήματα αυτά, πλέον η μόνη προβλεπόμενη ποινή είναι της ισόβιας κάθειρξης! Επιπλέον, ποινικοποιήσαμε για πρώτη φορά το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας με πρόσφατο νόμο το 2022!
Επίσης, επιπλέον της ίδρυσης των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες αστυνομικοί σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας.
H Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε την προηγούμενη χρονιά
8.575 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.796 κλήσεις
αφορούσαν σε περιστατικά βίας.
-Μιλήσατε για το δίκτυο δομών που υπάρχει στη χώρα. Πείτε μας πόσες γυναίκες απευθύνθηκαν το 2023 στα Συμβουλευτικά Κέντρα ή κάλεσαν στη Γραμμή SOS 15900.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε την προηγούμενη χρονιά 8.575 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.796 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.919 γυναίκες, ενώ στους Ξενώνες του δικτύου δομών φιλοξενήθηκαν 233 γυναίκες.
-Η Έκθεση Αξιολόγησης της Grevio υπογράμμισε ορισμένα σημεία βελτίωσης για τη χώρα μας, σχετικά με όσα προβλέπονται μέσω της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε ως χώρα για τη βελτίωση ή και τη συμπλήρωση των «κενών» που εντοπίζει η έκθεση;
Στην Έκθεση Αξιολόγησης της Grevio επισημαίνονται τα πολύ θετικά βήματα και οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα. Όσον αφορά στις Συστάσεις της Επιτροπής των Μερών, σαφέστατα θα ληφθούν υπόψη. Εξετάζουμε τις συστάσεις τους και σχεδιάζουμε νέα μέτρα, υιοθετούμε καλές διεθνείς πρακτικές και χαράσσουμε καινοτόμες πολιτικές.
Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της λήψης αποτελεσματικότερων δυνατών μέτρων πρόληψης και προστασίας των θυμάτων. Βέβαια η σωστή και ορθολογική λήψη μέτρων απαιτεί χρόνο, διαβούλευση και σωστό σχεδιασμό. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δημιουργία κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία και παράλληλα διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των δομών στήριξης των θυμάτων.
-Κλείνοντας τη συζήτησή μας, θα θέλαμε ένα προσωπικό σας σχόλιο για την ακραία βία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και κάθε κακοποιητική συμπεριφορά και οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η καταπολέμηση όμως της βίας δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου, αλλά είναι αναγκαία η δράση των ίδιων των πολιτών.
Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία ότι σεβόμαστε την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των άλλων ανθρώπων και να τα διδάξουμε ότι η βία σε κάθε της μορφή δεν είναι αποδεκτή.
Διαβάστε επίσης:
Κατερίνα Μάτσα: Κανείς δεν μπορεί να γίνει καλά αν δεν το πιστέψει
Νίκος Κακλαμανάκης: «Ελληνικό για εμένα σημαίνει ταυτόχρονα φτερά και ρίζες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…
- Ταξί: Τραβούν χειρόφρενο αύριο – Στάση εργασίας για 6 ώρες
- Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσουν το 2% έως το τέλος του 2025
- Το ντέρμπι Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντσεστερ Σίτι με σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα