• Συνεντεύξεις

    Μάκης Βορίδης στο mononews: Η ΝΔ εκφράζει τη σοβαρή δεξιά – Εχει η παράταξη πρόσωπα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατίας


    Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος αυξήσεων των μεταναστευτικών ροών. Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο είναι πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας και βασικός στόχος της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι η αποτροπή, τονίζει με συνέντευξη του στο Mononews ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

    Παράλληλα όμως αναφέρεται και στην στάση της Γερμανίας για το μεταναστευτικό ενώ ξεκαθαρίζει πως «η πολιτική της κυβέρνησης δικαιώνεται και διαμορφώνονται περαιτέρω ευκαιρίες όπως για παράδειγμα στο θέμα της χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους».

    Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει πιο δεξιές πολιτικές ο Μάκης Βορίδης απαντάει πως η ΝΔ είναι ο χώρος που εκφράζει τη σοβαρή δεξιά.

    «Όλα τα ζητήματα της δεξιάς ατζέντας τα έχουμε υπηρετήσει και τα έχουμε σε προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός έχει τη μαγική ικανότητα να συνθέτει γύρω από ένα πυρήνα θέσεων και να ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταβολές» αναφέρει χαρακτηριστικά και ασκεί κριτική στα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

    «Ας μας πουν το κάτι παραπάνω στον δημόσιο διάλογο. Και, αν προτείνουν κάτι ρεαλιστικό, να γίνει άμεσα. Όταν λέμε ότι είσαι πατριώτης και φυλάττεις τα σύνορά σου και την εθνική κυριαρχία, δεν τα φυλάττεις με τα λόγια, αλλά με πράξεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.

    Ο Μακης Βορίδης μιλάει ακόμα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τα 50 χρόνια της ΝΔ που εορτάστηκαν στην Ρηγίλλης ενώ αναφέρεται και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη

    Ερώτηση: Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανησυχείτε για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών; Σε μια περίοδο μάλιστα που η Γερμανία μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα όπου επικράτησε η ακροδεξιά φαίνεται να σκληραίνει το πλαίσιο ξηλώνοντας ουσιαστικά την Συνθήκη Σένγκεν.

    Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος αυξήσεων των μεταναστευτικών ροών. Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο είναι πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας. Ο βασικός στόχος της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι η αποτροπή.

    Η πρώτη χώρα στην οποία πρόκειται να πάνε οι πρόσφυγες από τον πόλεμο αυτό, αν υπάρξουν ροές, είναι η Τουρκία: είναι όμορη χώρα, είναι ασφαλής χώρα και απλώς εκείνο το οποίο θα δημιουργηθεί είναι η κλασική πίεση των μεταναστευτικών ροών.

    Το πρώτο όμως το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια μονομερής προσέγγιση στο μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που διακηρύχθηκε από τη Γερμανία ως κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και επομένως ανατροπή των δεδομένων του Σένγκεν και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αποτελεί μία από τις τρεις βασικές κομβικές ελευθερίες στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει και δεν αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης.

    Το δεύτερο όμως, το οποίο μας ευνοεί, είναι το γεγονός ότι η Γερμανία αναγκάζεται αυτή τη στιγμή να υιοθετεί μέτρα τα οποία για πολλά χρόνια αδυνατούσε να κατανοήσει την ανάγκη λήψης τους διότι κατά μείζονα λόγο στα ζητήματα της εξωτερικής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, ήταν από αδιάφορη ως απέναντι. Τώρα, έρχεται να συνταχθεί με όλους εμάς. Και εξηγώ: εντός του Συμφώνου που έχουμε κάνει για τη μετανάστευση και το οποίο χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και χάρη σε αυτή την κυβέρνηση, για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης και ως ένα ζήτημα προστασίας και ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν που έκανε μια μεγάλη μετακίνηση από το ανθρωπιστικό δίκαιο του ασύλου και των προσφύγων στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο πρωθυπουργός, από όλους, ανέδειξε, πρωτίστως και κυρίως, και πολλές φορές εξαιρετικά μοναχικά, αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα. Την ανάγκη δηλαδή να έχουμε μια αποτελεσματική πολιτική προστασίας των συνόρων και να μην είναι η Ευρώπη ανοιχτή σε όποιον θέλει να μπει μέσα παρά μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

    Μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτή η προσέγγιση, μέχρι τώρα το δόγμα ήταν «υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, υποδεχόμαστε τους παράνομους μετανάστες» και ακολουθούμε πολιτικές ένταξης. Είναι ένα καλό momentum στο να τελειώνουμε με όλους αυτούς που για πάρα πολλά χρόνια μας έδειχναν με το δάκτυλο γιατί, υποτίθεται, δεν ακολουθούσαμε την προσήκουσα μεταναστευτική πολιτική, γιατί ήμασταν υπερβολικά αυστηροί και περιοριστικοί, γιατί έπρεπε να είμαστε πιο ανοιχτοί.

    Αυτή η πολιτική δικαιώνεται και διαμορφώνονται περαιτέρω ευκαιρίες όπως για παράδειγμα στο θέμα της χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαικούς, είτε με εθνικούς πόρους.

    Ερώτηση: Η κυβέρνηση και η ΝΔ πρέπει να ακολουθήσει πιο δεξιές πολιτικές όπως ζητούν κάποιοι ειδικά μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Μάλιστα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν ένα ποσοστό περίπου 20%.

    Η Νέα Δημοκρατία είναι ο χώρος που εκφράζει τη σοβαρή δεξιά. Όλα τα ζητήματα της δεξιάς ατζέντας τα έχουμε υπηρετήσει και τα έχουμε σε προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός έχει τη μαγική ικανότητα να συνθέτει γύρω από ένα πυρήνα θέσεων και να ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Το μείζον είναι να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες που κάνουν αυτές τις επιλογές, σε κόμματα  που υποτίθεται ότι είναι δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

    Αυτά τα κόμματα, έρχονται, δήθεν, να αναδείξουν ελλείψεις στη μεταναστευτική πολιτική, ελλείψεις ή διαφωνίες στα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Υποτίθεται ότι έχουν πιο “πατριωτικές”, πιο σκληρές θέσεις από εμάς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

    Στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει μια αυστηρή, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική: φράχτης, έλεγχος των θαλασσίων συνόρων, ταχεία διεκπεραίωση του ασύλου, μείωση, κατά πολύ, των κέντρων υποδοχής. Υπάρχει κυβέρνηση που έχει κάνει τα τελευταία 30-40 χρόνια καλύτερο, αποτελεσματικότερο και μεγαλύτερο αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα; Τι περισσότερο θέλουν να κάνουν αυτά τα κόμματα; Ας μας πουν το κάτι παραπάνω στον δημόσιο διάλογο.

    Και, αν προτείνουν κάτι ρεαλιστικό, να γίνει άμεσα. Όταν λέμε ότι είσαι πατριώτης και φυλάττεις τα σύνορά σου και την εθνική κυριαρχία, δεν τα φυλάττεις με τα λόγια, αλλά με πράξεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Ερώτηση: Όσον αφορά τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορεί να προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη;

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει την ενότητα του έθνους και να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά. Προφανώς η παράταξή μας έχει τέτοιου είδους συνθετικά πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν. Ωστόσο η συζήτηση αυτή θα ανοίξει τη χρονική στιγμή που πρέπει.

    Ερώτηση: Ως πρώτη προτεραιότητα η κυβέρνηση έχει θέσει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση είναι ότι είστε ήδη πέντε χρόνια στην κυβέρνηση. Τι λέτε;

    Πράγματι, είμαστε πέντε χρόνια κυβέρνηση. Και ακριβώς επειδή δεν έχουμε σοβαρή αντιπολίτευση και επειδή οι πολίτες δεν προσδοκούν τίποτε από αυτή, όλες οι προσδοκίες τους είναι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να είναι δέκα φορές αυστηρότεροι από ό,τι θα ήταν κανονικά. Και επειδή ακούω διάφορα περί αλαζονείας, αυτό όχι απλώς δεν μας αφήνει να είμαστε αλαζονικοί, αλλά ορισμένες φορές μας κάνει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από την ανάγκη υπερασπίσεως της δουλειάς που πραγματικά κάνουμε. Εμείς εκλεγήκαμε με ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο και υλοποιούμε.

    Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο στόχος της τετραετίας είναι η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Στον πρώτο χρόνο αυτής της τετραετίας, έχουμε φθάσει το μέσο μισθό στα 1.250 ευρώ. Με βάση αυτό το προεκλογικό πρόγραμμα θα κριθούμε, όχι με βάση την αξίωση της αντιπολίτευσης ή όποιου άλλου.

    Αυτό που είπαμε το 2019, δηλαδή σταθεροποίηση της οικονομίας, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, επομένως, μέσω αυτού του τρόπου, αύξηση του εισοδήματος, είναι αυτό που εξακολουθούμε να κάνουμε, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα και τους δημοσιονομικούς κανόνες χωρίς να φτιάχνουμε τα θηριώδη ελλείμματα που η Ελλάδα έκανε παλαιότερα.

    Αυτό σημαίνει μια πολύ πιο υγιή, σταθερή, ανθεκτική οικονομία και μια πολύ πιο αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.

    Ερώτηση: Την Παρασκευή με αφορμή τα 50 χρόνια της ΝΔ διοργανώθηκε πάρτυ στη Ρηγίλλης εκεί που ήταν τα ιστορικά γραφεία του κόμματος. Τι σηματοδοτεί αυτή η συνάντηση; Στόχος είναι η συσπείρωση των νεοδημοκρατών;

    Η συγκέντρωση αυτή θα έλεγα κατα κύριο λόγο ήταν συμβολική με την ημερολογιακή συμπλήρωση των 50 ετών από την ίδρυση του κόμματος, πιο επετειακή, πιο ανοιχτή και πιο χαλαρή. Ο πολιτικός εορτασμός, η «βαριά» πολιτική διαδικασία -ας το πω- που είχε την αποτίμηση του πολιτικού έργου της Νέας Δημοκρατίας, της πολιτικής παρουσίας των 50 ετών, έχει ήδη γίνει στο πρόσφατο συνέδριο. Κατά κανόνα μια τέτοια επετειακή συγκέντρωση πράγματι συσπειρώνει τον κόσμο της παράταξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Εγώ έκανα το καθήκον μου και κάλεσα προσωπικά Καραμανλή και Σαμαρά στη γιορτή των 50χρόνων της ΝΔ

    Γραμμή 4 του Μετρό: Δραματική απόφαση κατά Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) από Σταϊκούρα

    Αγνώριστη η Αθηνά Ωνάση – Η νέα φωτογραφία και επένδυση της χρυσής κληρονόμου
     



    ΣΧΟΛΙΑ