Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Λένα Παπαλεξοπούλου: «Ο Δεσμός στη φωτιά, στην πρώτη γραμμή»

Λένα Παπαλεξοπούλου: «Ο Δεσμός στη φωτιά, στην πρώτη γραμμή»

Η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης ΕΟΔ Έβρου παρέλαβε σήμερα το πρωί νερά, χυμούς, μπισκότα και κρουασάν σε άμεση ανταπόκριση αιτήματος για την υποστήριξη των μελών της που επιχειρούν στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς

«Λειτουργούμε πολύ συστηματικά», εξηγεί η αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Δεσμός Λένα Παπαλεξοπούλου. Βρήκε λίγο χρόνο να εξηγήσει στο mononews πώς ο οργανισμός ανταποκρίνεται με εντυπωσιακή αμεσότητα στην τεράστια εκστρατεία πυρόσβεσης σε όλη την Ελλάδα. Δρώντας πάντα ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε ιδιώτες, εταιρείες και  ιδρύματα και τις συγκεκριμένες ανάγκες που προκύπτουν σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας και σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

«Δεν κάνουμε πυροτεχνήματα, είμαστε πολύ κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ακολουθούμε πάντα συγκεκριμένη μεθοδολογία που περιλαμβάνει επικοινωνία, διασύνδεση και συλλογή πληροφοριών για τις άμεσες, δυναμικές ανάγκες τη στιγμή της κρίσης», διευκρινίζει η Λένα Παπαλεξοπούλου.

Λένα Παπαλεξοπούλου, αντιπρόεδρος ΜΚΟ Δεσμός

Οι δωρητές μέχρι στιγμής

Οι φωτιές καίνε τα πάντα και απαιτείται ταχύτητα. Ήδη μεγάλα ιδρύματα, ιδιώτες, και επενδυτικά ταμεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ανταποκριθεί δίνοντας αξιοσημείωτα ποσά στον Δεσμό που συμμετέχει έτσι στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας. Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν: Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Εθνική Τράπεζα και Thenamaris.

Ο Δεσμός θα ανακοινώσει όλους τους δωρητές εν ευθέτω χρόνο και όλοι όσοι συμμετέχουν στην εθνική αυτή εκστρατεία θα λάβουν και τον αντίστοιχο απολογισμό πεπραγμένων. Ο Δεσμός πάντα καμαρώνει για τη διαφάνεια με την οποία λειτουργεί. «Πολλές φορές προσκαλούμε τους δωρητές να βρίσκονται κοντά μας»,  τονίζει η αντιπρόεδρος του Δεσμού.

Σε όλα τα πύρινα μέτωπα αλλά και μετά

«Η εντατική ενασχόληση μας μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική το 2018 και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 μας έχουν προσφέρει πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία», αναφέρει η ίδια.

«Καλύπτουμε τις άμεσες ανάγκες εφόσον έχουμε την οικονομική δυνατότητα αλλά παράλληλα μεταφέρουμε έγκυρες και επίκαιρες πληροφορίες προς κάθε ενδιαφερόμενο. Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι η παρουσία μας έχει διάρκεια. Για παράδειγμα, η ανταπόκρισή μας στο Μάτι ολοκληρώθηκε φέτος, πέντε χρόνια μετά την καταστροφή. Στη Βόρεια Εύβοια έχουμε πολλαπλά έργα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης των κοινοτήτων από το 2021 μέχρι και σήμερα».

Η @dogsvoice «συνδέθηκε» με @goodysburgerhouse, @everest μέσω Δεσμού

Ο Δεσμός στην πρώτη γραμμή

Η ευελιξία με την οποία πάντα ανταποκρίνεται ο Δεσμός, παραμένει το πιο εντυπωσιακό γνώρισμα του οργανισμού. «Η αποτελεσματική ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές και κρίσεις με άμεση κάλυψη αναγκών και έργα αποκατάστασης βρίσκονται στον πυρήνα του έργου μας» επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Δεσμού. Οφείλεται εν πολλοίς στην ύπαρξη Due Diligence Officer. Δηλαδή στην υπεύθυνη σχέσεων με φορείς, όπως εξηγεί η Λένα Παπαλεξοπούλου.

Έτσι, ο Δεσμός μοιάζει να βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση,  στην πρώτη γραμμή, και να σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τις ανάγκες κάθε κρίσης.

«Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της συνεργάτιδας μας Βάσως Παναγοπούλου στη Ρόδο οι άνθρωποι της εθελοντικής ομάδας Σαλάκου ανέφεραν ότι χάρη στην άμεση κινητοποίηση μας είχαν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν οι εθελοντές γνωρίζοντας ότι ο εξοπλισμός τους θα αντικατασταθεί και ακόμη περισσότερο ότι λειτούργησε ευεργετικά, εμψυχώνοντάς τους ενώ ακόμη επιχειρούσαν».

Και έχει ήδη αναπτύξει χρήσιμες σχέσεις με μεγάλες εταιρείες. Τα καταστήματα Σκλαβενίτης προσφέρουν κάθε μήνα τετρακόσια ευρώ στον Δεσμό για την κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης. Αυτό το ποσό αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο στις πυρκαγιές.

Η @dogsvoice «συνδέθηκε» με @goodysburgerhouse, @everest μέσω Δεσμού

Ποιος, που, τι παρέλαβε;

«Τον Ιούλιο ξεκίνησε αυθόρμητα ένα κύμα υποστήριξης για τη συγκέντρωση ειδών και οικονομικών δωρεών. Χάρη στην άμεση ανταπόκριση των υποστηρικτών μας και της ροής πληροφοριών μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας στείλαμε διακόσια τεμάχια σωλήνες και δεκάξι τεμάχια αυλούς πυρόσβεσης σε τρεις περιοχές με ενεργά μέτωπα. Στην Αττική, στην Κορινθία (Λουτράκι) και στη Ρόδο. Από εκεί διαμοιράστηκαν σε δέκα τέσσερις συνολικά εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης», εξηγεί.

«Στη συνέχεια στείλαμε εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης σε εθελοντικές ομάδες που υπέστησαν σοβαρές φθορές στον εξοπλισμό τους λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών. Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνη, μπότες, μάσκες), φαρμακεία Α’ Βοηθειών, επινώτιους πυροσβεστήρες, μάνικες δασοπυρόσβεσης, φορητούς πομποδέκτες σε δύο ομάδες της Ρόδου, μία ομάδα της Μαγνησίας και μία ομάδα της Καρύστου Εύβοιας. Παράλληλα στείλαμε δύο αλυσοπρίονα στην “Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης“, ως αντικατάσταση των κατεστραμμένων αλυσοπρίονών τους στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων και αξιοποιήσαμε δωρεά σε είδος πέντε αλυσοπρίονων προς εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας».

Όσον αφορά τα αλυσοπρίονα, ο Δεσμός επικοινώνησε άμεσα με την εταιρεία και η εταιρεία ανταποκρίθηκε προμηθεύοντάς τα.

«Οι πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Πάρνηθα αλλά και σε άλλες περιοχές μάς βρίσκουν σε καθημερινή επικοινωνία με οργανισμούς και φορείς που επιχειρούν», προσθέτει η αντιπρόεδρος.

Γενναία μέλη από την Εθελοντική Ομάδα Σαλάκου που επιχειρεί στη Ρόδο

Οι πρώτες διασυνδέσεις

Από τις 22 Αυγούστου μέχρι σήμερα ο Δεσμός έχει πραγματοποιήσει τις ακόλουθεςσ πρώτες διασυνδέσεις (όπως τις κατέγραψε για το mononews η γενική διευθύντρια του Δεσμού Έμιλυ Κερν):

Ανταπόκριση σε αίτημα της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης Έβρου σε είδη όπως νερά, χυμοί, και τρόφιμα διαρκείας για τριάντα εθελοντές.

Εξασφάλιση γευμάτων για τους εθελοντές του Dog’s Voice. Εργάζονται με αλτρουισμό για τη διάσωση και περίθαλψη των οικόσιτων ζώων που βρίσκονται στη δίνη της φωτιάς (από Everest, Goody’s).

Παρομοίως, εξασφάλιση καρτών βενζίνης για τους εθελοντές της ΑΝΙΜΑ που επίσης ενεργούν στο πεδίο με εξειδίκευση στην άγρια ζωή.

Αποστολή υγειονομικού υλικού και επισιτιστικής βοήθειας για τις ανάγκες των πυρόπληκτων πολιτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αποστολή υγειονομικού υλικού και επισιτιστικής βοήθειας για τις ανάγκες του Ξενώνα “Σταύρος Νιάρχος”, για τους καρκινοπαθείς της Αλεξανδρούπολης.

Η συλλογική προσπάθεια

«Και συνεχίζουμε», όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος Λένα Παπαλεξοπούλου.

Θα υπάρξουν και άλλοι δωρητές καθώς θα εξελίσσεται η εκστρατεία. Έχει σημασία ότι «μετά από την κάθε κρίση, μπαίνουμε πιο δυνατά στο κάθε πρόβλημα», παρατηρεί η ίδια. Αλλά όπως τονίζει, δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή να βρεθεί ο υπαίτιος. Αλλά σε πολιτειακό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο να υπάρξει συλλογική εκπαίδευση για την αποφυγή τραγωδιών μαζικής καταστροφής στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.desmos.org.