Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Συνεντεύξεις

Κωστής Χατζηδάκης στο mononews: Ποιους φόρους θα μειώσουμε – Το σχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και Airbnb

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Με αποκλειστική συνέντευξη του στο mononews ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης περιγράφει το σχέδιο της κυβέρνησης για το καλάθι της ΔΕΘ, τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου, τις σημειακές αλλαγές όπως τις χαρακτηρίζει που κλειδώνουν στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών αποκαλύπτοντας πως μόλις 300 επαγγελματίες πήγαν στην εφορία και υποστήριξαν πως βγάζουν λιγότερα, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και τις πρωτοβουλίες για τα κλειστά ακίνητα σε σχέση με το στεγαστικό.

Όσον αφορά τη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη θα κινούνται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, πολιτικές που απαντούν σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, το στεγαστικό. Δεύτερον, πολιτικές που απαντούν σε δικαιολογημένα αιτήματα της κοινωνίας για στήριξη αυτών που πράγματι έχουν ανάγκη. Τρίτον, νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική, διότι δεν σκοπεύουμε να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα».

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις επικείμενες αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ ξεκαθαρίζει πως «το νέο σύστημα απαντά στην κοινωνική αδικία να πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί περισσότερους φόρους από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία»

Και προσθέτει, «δείτε, πολιτικός είμαι και εκλέγομαι με σταυρό. Θα μπορούσα να ακολουθήσω την κλασική πολιτική συνταγή του «μη δυσαρεστείς κανέναν». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαδίζει με τη συνείδησή μου. Είμαι Υπουργός Οικονομικών. Δεν μπορώ να αδιαφορώ για το γεγονός ότι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν στο τεκμήριο, δηλώνουν μεσοσταθμικά ως εισόδημα 268 ευρώ/μήνα και, μάλιστα, για πολλά χρόνια».

Στην μάχη με την φοροδιαφυγή ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί «είναι που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε οριζόντιες μειώσεις φόρων αλλά και σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, όπως θα είναι οι μειώσεις εισφορών που θα αναγγελθούν στη Θεσσαλονίκη».

Σε σχέση με το στεγαστικό ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως στόχος είναι να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων ώστε να τα ρίξουν στην αγορά και να υπάρξει ένα αντίβαρο στην αύξηση των τιμών. Την ίδια ώρα όμως στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου είναι και τα Airbnb την ώρα που ισχύει η επιβολή ΦΠΑ σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει τρία και πάνω ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

 

Τι θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ; Θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και ειδικά των πιο ευάλωτων; Με δεδομένο ότι οι δαπάνες για το 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δις ευρώ με βάση το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί το πόσο αυτό;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας δίνει μέχρι στιγμής το περιθώριο που αναφέρετε. Από αυτά ένα δισ. ευρώ θα πάει στην αύξηση των τακτικών δαπανών του Δημοσίου (π.χ. ρεύμα, ενοίκια, Υγεία, Παιδεία). Ένα δισ. ευρώ επιπλέον θα πάει στις συντάξεις, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ για τις νομοθετημένες αυξήσεις που θα γίνουν με βάση τον γνωστό μαθηματικό τύπο και 600 εκατ. ευρώ επιπλέον για νέες συντάξεις, καθώς έχουμε ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους.

Ενώ 856 εκατ. ευρώ παραπάνω θα πάνε στην άμυνα, κυρίως στις παραλαβές φρεγατών Belharra. Με αυτά, λοιπόν, πλησιάζουμε το όριο που θέτει η Κομισιόν.

Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε το ποσό αυτό να ανέβει παραπάνω. Αυτό που μπορώ να σας πω για τη ΔΕΘ είναι ότι ανακοινώσεις θα κινούνται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, πολιτικές που απαντούν σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, το στεγαστικό.

Δεύτερον, πολιτικές που απαντούν σε δικαιολογημένα αιτήματα της κοινωνίας για στήριξη αυτών που πράγματι έχουν ανάγκη.

Τρίτον, νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική, διότι δεν σκοπεύουμε να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Για τα συγκεκριμένα μέτρα θα έλεγα να κάνετε λίγες ακόμη μέρες υπομονή, καθώς τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

 

Οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται; Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημειώνω καταρχάς ότι το νέο σύστημα απαντά στην κοινωνική αδικία να πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί περισσότερους φόρους από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία. Δείτε, πολιτικός είμαι και εκλέγομαι με σταυρό. Θα μπορούσα να ακολουθήσω την κλασική πολιτική συνταγή του «μη δυσαρεστείς κανέναν». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαδίζει με τη συνείδησή μου. Είμαι Υπουργός Οικονομικών.

Δεν μπορώ να αδιαφορώ για το γεγονός ότι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν στο τεκμήριο, δηλώνουν μεσοσταθμικά ως εισόδημα 268 ευρώ/μήνα και, μάλιστα, για πολλά χρόνια. Το νέο τεκμήριο, άλλωστε,-το οποίο, θυμίζω, ισοδυναμεί καταρχήν με το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό- είναι μαχητό. Μπορούσαν, δηλαδή, να πάνε στην Εφορία και να πουν ότι βγάζουν λιγότερα.

Ήταν λιγότεροι από 300 αυτοί που το κάνανε. Εσείς τι συμπεραίνετε από αυτό; Εν πάση περιπτώσει, δεν είχαμε σκοπό να εκδικηθούμε κάποιον με την πρωτοβουλία αυτή, αλλά, αντίθετα, να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι και αποτελεσματικοί.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή θέλουμε να κάνουμε το νέο σύστημα ακόμα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις: π.χ. η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στο τέλος τους χρόνου, που σημαίνει μια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 325 ευρώ τον χρόνο, και η επέκταση της περιμέτρου της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για τα μικρά χωριά.

 

Θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

Θυμίζω ότι εκτός από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, προχώρησε επίσης η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Και τα στοιχεία των εισπράξεων του 1ου εξαμήνου του 2024 δείχνουν ότι, χωρίς να αυξήσουμε τον ΦΠΑ, εισπράξαμε 10,3% παραπάνω φορολογικά έσοδα σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2023, με πληθωρισμό περίπου 3%. Αυτά τα παραπάνω χρήματα προέρχονται τόσο από την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και από την προώθηση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές.

Και συνεχίζουμε: Με το MyDATA,  στο οποίο από το τέλος του χρόνου θα μηδενιστεί η απόκλιση του 30% στη δήλωση που υπήρχε μέχρι τώρα.

Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής από αρχές Δεκεμβρίου σε πιλοτική βάση. Με την καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση, αφού πάρουμε τη σχετική άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της ΕΕ. Αλλά και την ευρύτερη προσπάθεια για μία ψηφιακή ΑΑΔΕ. Ενώ, βεβαίως, προχωρούμε και τη μάχη με το λαθρεμπόριο των καυσίμων, για το οποίο ψηφίσαμε την αυστηρότερη νομοθεσία που πέρασε ποτέ.

Όλα όσα σας περιγράφω δεν γίνονται μόνο στο πλαίσιο μίας πολιτικής που ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλά και επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καλύπτουμε μία σειρά από αναγκαίες δαπάνες όπως για την Υγεία και την Παιδεία. Ακόμα περισσότερο όμως τα μέτρα αυτά είναι που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε οριζόντιες μειώσεις φόρων αλλά και σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, όπως θα είναι οι μειώσεις εισφορών που θα αναγγελθούν στη Θεσσαλονίκη.

 

Σε σχέση με το στεγαστικό τι παρεμβάσεις ετοιμάζετε; Μπορεί να υπαρξουν για παράδειγμα φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες των κλειστών ακινήτων ώστε να τα ανοίξουν;

Αυτό που μπορώ να σας πω -τα υπόλοιπα θα τον μάθετε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ- είναι ότι ο βασικός άξονας των παρεμβάσεών μας θα είναι τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να ρίξουν περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά, ιδιαίτερα μικρά και μεσαία διαμερίσματα, ώστε να υπάρξει ένα αντίβαρο στην άνοδο των τιμών, αλλά και να καλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι πραγματικές ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν μεγαλύτερη στεγαστική πίεση.

Σε αυτή την κατεύθυνση παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στα Airbnb;

Προχωρήσαμε ήδη πέρυσι σε μία σειρά ισορροπημένων και δίκαιων παρεμβάσεων, όπως η επιβολή ΦΠΑ σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει τρία και πάνω Airbnb. Συνεχίζουμε ωστόσο να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και θα προχωρήσουμε με ένα πνεύμα δικαιοσύνης, στηρίζοντας έναν κλάδο που έχει ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας και έχει δημιουργήσει εισόδημα για πολλούς συμπολίτες μας, μην αγνοώντας, όμως, παράλληλα τις ανισορροπίες που προκαλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, ειδικά σε περιοχές όπως η Αθήνα.

 

Αν και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό της είναι πιο χαμηλό σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών. Τι λέτε;

Βρισκόμαστε στην αρχή του έκτου χρόνου θητείας αυτής της κυβέρνησης με έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα τριών ετών μέχρι τις επόμενες εκλογές. Καθώς, λοιπόν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο εκλογικό διακύβευμα, θα έλεγα ότι είναι αναμενόμενες oi διαφορετικές συσπειρώσεις. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, όπως και εσείς επισημαίνετε, παραμένει το πρώτο κόμμα και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Εν πάση περιπτώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι ακούει τα μηνύματα της κοινωνίας. Όπως επίσης έχει αποδείξει ότι όταν κάνει λάθη- διότι εμείς τουλάχιστον δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε αλάθητοι- προσπαθεί και συνήθως καταφέρνει να τα διορθώσει.

Επομένως θα έλεγα ότι τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε ακόμη πιο αποφασιστικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζουμε. Θα ήταν τεράστιο λάθος να θεωρήσουμε ότι αυτό που περιμένουν οι πολίτες από την κυβέρνηση είναι η ακινησία ή η επιστροφή στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Οι πολίτες θέλουν πιστεύω ακόμη περισσότερη αποτελεσματικότητα, ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μίας πολιτικής, η οποία ανεβάζει την Ελλάδα πιο ψηλά. Μίας πολιτικής που θα φέρει την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας και, στο τέλος της τετραετίας, οι Έλληνες θα μας αξιολογήσουν με βάση τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής. Υποχρέωσή μας είναι να συνεχίσουμε μπροστά, ακούγοντας σταθερά τα μηνύματα της κοινής γνώμης, αλλά και γνωρίζοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει, αν αποτύχουμε στο βασικό στόχο: Στον στόχο δηλαδή, η Ελλάδα να ανέβει ψηλότερα σε όλους τους τομείς!

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έως αύριο η προθεσμία εγγραφής στο IRIS – Βήμα βήμα η εγγραφή
Κτηματολόγιο 30 χρόνια μετά: Πόσο κοντά στην ολοκλήρωσή του μας φέρνει το νέο νομοσχέδιο;
Έτοιμες για ράλι; Ποια μετοχή είναι έτοιμη για απογείωση και ποια είναι τώρα χρυσή ευκαρία