Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Συνεντεύξεις

Κώστας Τσιάρας στο mononews: Αναχρηματοδότηση, απομείωση και διαγραφή οφειλών για κόκκινα αγροτικά δάνεια 3,8 δις

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θα παρέχεται η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα ενώ θα γίνει και απομείωση ή διαγραφή οφειλών λέει μέσω της συνέντευξης του στο Mononews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια που ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ και το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Κώστας Τσιάρας «δεν είναι μόνο οι 21.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που είναι εγκλωβισμένοι στα κόκκινα δάνεια, αλλά και όσοι μετέχουν στους 760 Συνεταιρισμούς που αφορά η ρύθμιση που θα γίνει».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται στον σχεδιασμό του υπουργείου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το πρόγραμμα εξυγίανσης του αλλά και στις αποζημιώσεις των αγροτών.

Ο Κώστας Τσιάρας περιγράφει το χρονοδιάγραμμα ενώ μιλάει και για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και την πορεία των αρδευτικών έργων στην περιοχή.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια; Πέρα από τους παραγωγούς κόκκινα δάνεια έχουν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τη βούληση να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες κι εκ των πραγμάτων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αγροτική ανάπτυξη. Γιατί δεν είναι μόνο οι 21.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που είναι εγκλωβισμένοι στα κόκκινα δάνεια, αλλά και όσοι μετέχουν στους 760 Συνεταιρισμούς που αφορά η ρύθμιση που θα γίνει.

Τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ και αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα. Πολύ σύντομα θα παρουσιασθεί  στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για οριστική επίλυση του προβλήματος.

Θα παρέχεται η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να απαλλαγεί ο αγροτικός κόσμος απ’ αυτόν τον βραχνά.

Δεν είναι μικροί αριθμοί. Θα γίνει επίσης απομείωση ή διαγραφή οφειλών, που θα επιτρέπει στους παραγωγούς μας ουσιαστικά να επιβιώσουν επαγγελματικά, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους.

Στόχος μας είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση των βιώσιμων συνεταιρισμών και φυσικά η προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα, κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να γίνει σε ένα θολό και αβέβαιο τοπίο.

 

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την εμπλοκή ευρωπαϊκών οργάνων ποιες είναι οι εξελίξεις; Θα αποκατασταθούν οι πληρωμές;

Με απόφαση που έλαβα πριν από δύο εβδομάδες και προκειμένου να υλοποιηθεί μια σειρά διορθωτικών μέτρων του Σχεδίου Δράσης, που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης -όπως αυτές έχουν διαπιστωθεί σχετικά με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ- έθεσα τον Οργανισμό σε επιτήρηση για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.

Στο διάστημα του επόμενου έτους θα υπάρξει υλοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΥΠΑΑΤ και έχει αποδεχθεί με επιστολή της η DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Διευκρινίζω ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα επιτηρείται από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποτελεί το θεσμικό εποπτικό όργανο του Οργανισμού.

Στην ουσία με την απόφαση που έλαβα χαράσσεται ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.

Τέλος θέλω να πω στους παραγωγούς μας ότι η απόφαση επιτήρησης δεν διαταράσσει και δεν έχει καμία επίπτωση ή αρνητική συνέπεια στην λειτουργία του Οργανισμού, που συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα τις πληρωμές όλων των καθεστώτων, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.

 

Στον ΕΛΓΑ, αγρότες, όχι μόνο από τη Θεσσαλία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο κομμάτι των αποζημιώσεων. Τι λέτε;

Ο ΕΛ.Γ.Α. κινητοποίησε το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεών του σε ανθρώπινο δυναμικό, αμέσως μετά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ με στόχο τον προσδιορισμό των ζημιών σε καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, γεωργοτεχνολογικό εξοπλισμό και έγγειο κεφάλαιο. Με την αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων από το σύστημα Copernicus, αλλά και επιτόπιους ελέγχους, εντός μηνός είχαν προσδιοριστεί σε πρώτο επίπεδο οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας υπεβλήθησαν 33.000 δηλώσεις ζημιάς για την καταστροφή φυτικής παραγωγής και 2.500 δηλώσεις ζημίας για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατεβλήθησαν προκαταβολές 254,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά για τον Daniel και τον Elias έχουν καταβληθεί, μέχρι χθες, 292 εκατ. €. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε εκκρεμότητα  εκκαθάρισης σε περιορισμένο αριθμό πορισμάτων, ο οποίος δεν υπερέβαινε μέχρι προχθές το 6%, με εξαίρεση την Π.Ε.Λάρισας, όπου εκκρεμούσε το 25%. Ωστόσο με τις καταβολές της Πέμπτης (21,7 εκατ. €) απομένουν 18 εκατ. ευρώ για την εξόφληση πορισμάτων ζωικής παραγωγής, τα οποία θα καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου. Συνολικά οι καταβολές αποζημιώσεων για τον Daniel και τον Elia φθάνουν στα 310 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προσθέσουμε τα περίπου 14 εκατ. του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 που δόθηκαν σε μη ασφαλισμένους παραγωγούς, τα περίπου 41 εκατ. για τη στήριξη των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές για δύο έτη, τα 2,5 εκατ. ευρώ για τους αλιείς αλλά και τα 45 εκατ. ευρώ που διαθέτει το Μέτρο 5.2 για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων εντελώς δωρεάν.

Ακόμη εντάχθηκε το σύνολο των επιλαχόντων της τελευταίας προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο προϋπολογισμός ανέβηκε κατά 20 εκατ.  στα 36,5 εκ. € για τη Θεσσαλία. Επί πλέον προβλέφθηκε η ενεργοποίηση δύο προγραμμάτων απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Βόρειας Φθιώτιδας κι Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης για ένα έτος με εφαρμογή σε όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε υπερδέσμευση επί πλέον πόρων της τάξης των 53 εκατ ευρώ. Συνεπώς οι διαθέσιμοι πόροι για τα δύο προγράμματα ανέρχονται πλέον στα 203 εκατ. ευρώ.

Επίσης θέλω να σημειώσω ότι αυτά τα περίπου 310 εκατ. ευρώ που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ υπό την μορφή αποζημίωσης είναι χρήματα που μετά από άδεια της ΕΕ εκταμιεύθηκαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφού οι εισφορές των ασφαλισμένων στον Οργανισμό δεν επαρκούσαν για να δοθούν αποζημιώσεις.

Τέλος, το πρόγραμμα αποκατάστασης και αναγέννησης της Θεσσαλίας, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φθάσει τα 3,5 δις ευρώ. Με όλα αυτά θέλω να καταδείξω ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής και ξεκάθαρη: Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

 

Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά στην Θεσσαλία προχωράει ο σχεδιασμός;

Μέσα από το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» που προβλέπει έργα με ΣΔΙΤ και τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, προγραμματίζονται αρδευτικά που θα ξεπεράσουν τα 4 δις σε όλη τη χώρα. Στην Θεσσαλία ήδη χρηματοδοτούνται δύο μεγάλα έργα ταμίευσης νερού.

Το πρώτο αφορά το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Λαρίσης – Ορφανών Καρδίτσας ύψους 131.244.507 € και το δεύτερο την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού (ύψους 139.600.000 €). Και στα δύο υπάρχουν ανάδοχοι.

Επίσης, χρηματοδοτούνται έργα που αφορούν στην «κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος Λάρισας» με προϋπολογισμό 21.789.974 € (το έργο έχει ξεκινήσει)  και το δεύτερο «Κατασκευή ταμιευτήρα Λάρισας στη θέση Πουρναρίου – Αμπελακίων- Λιβαδότοπος», με συνολικό προϋπολογισμό 11.504.584 €, η συμβασιοποίηση του οποίου αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, μέσω του ΠΑΑ,  χρηματοδοτούνται τα έργα μεταφοράς νερού από την Κάρλα (10,8 εκατ. €), εξορθολογισμού του υφισταμένου δικτύου άρδευσης Τρικάλων (13,1 εκατ. €) και υπογειοποίησης των γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Σελλανών Καρδίτσας (4,3 εκατ €).

Τέλος, έχουν δοθεί επί πλέον 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αμέσων αναγκών των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας.

 

Γιατί δίνετε βάρος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες;

Με δεδομένη την κλιματική κρίση είναι εύλογο να αναζητούνται τρόποι για ασφαλέστερες και αποδοτικότερες καλλιέργειες. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες εντάσσονται σε αυτό το πεδίο. Επισημαίνω ότι η χώρα μας διαθέτει  49.000 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ η Ολλανδία διαθέτει 120.000 στρέμματα θερμοκηπίων.

Η παραγωγή, μέσα από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορεί να τετραπλασιασθεί. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της τομάτας που ενώ καλλιέργεια υπαίθριας π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα, δίνει 3 τόνους το στρέμμα, αν καλλιεργηθεί σε θερμοκήπιο ξεπερνά τους 13,5 τόνους. Ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση του αρδεύσιμου νερού, αλλά και ενέργειας, ενώ προστατεύεται το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα για ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Θα καταληφθεί  50%  από το ΠΑΑ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το 15% από ίδια κεφάλαια. Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Βόρειο Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%. Η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο κάθε πλεονέκτημα που έχει. Και ανάμεσα σε αυτά είναι η δυνατότητα για ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Θα δώσουν νέα προοπτική στον πρωτογενή τομέα και θα τον καταστήσουν βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης:

Το άνοιγμα του Μινιόν το επόμενο στοίχημα της Dimand για το 2024
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί ξενοδοχείο «φιλέτο» στις Σπέτσες
Όλγα Κεφαλογιάννη και Μίνως Μάτσας – Μια αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι