• Συνεντεύξεις

    Κυρανάκης στο mononews: Ετοιμάζουμε πλατφόρμα Price Map για τις πραγματικές τιμές ακινήτων

    Κωνσταντίνος Κυρανάκης - υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Κωνσταντίνος Κυρανάκης – υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Από τις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμο ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, το price map με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στις πραγματικές τιμές συναλλαγής για όλη την κτηματογραφημένη επικράτεια, αποκαλύπτει μέσω της συνέντευξης του στο mononews ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

    Για την κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης υποστηρίζει ότι θα έχει ολοκληρωθεί εως το τέλος του 2025. Αυτή την στιγμή το Κτηματολόγιο είναι ανοιχτό για 13 περιοχές σε όλη τη χώρα  με την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης να είναι έως τις 30 Νοεμβρίου.

    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται ακόμα στις ψηφιακές αγοροπωλησίες, για το data center που σχεδιάζει να επενδύσει η google στην χώρα μας ενώ απαντάει και για την κριτική που ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και τις ομαδικές ερωτήσεις που καταθέτουν οι γαλάζιοι βουλευτές.

     

    Πότε θα ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο; Θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις κτηματογράφησης σε κάποιες περιοχές;

    Στο τέλος του 2025, η χώρα θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει και αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, επιτέλους θα ολοκληρωθεί, ώστε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα να λειτουργεί με ενιαίους κανόνες. Αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα το πετύχουμε και δική μας δουλειά είναι να το φέρουμε εις πέρας.

    Αυτή τη στιγμή, οι δηλώσεις κτηματογράφησης είναι ανοιχτές σε 13 περιοχές οι οποίες είναι η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Βόρειο Ηράκλειο, ο νομός Χανίων, ο νομός Ρεθύμνου, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, οι Παξοί, οι Αντίπαξοι, η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Η καταληκτική προθεσμία είναι στις 30 Νοεμβρίου και όχι, δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Οι πολίτες με ακίνητη περιουσία στις συγκεκριμένες περιοχές μπορούν εύκολα και γρήγορα να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους μέσα από το dilosi.ktimatologio.gr. Είναι μια εφαρμογή πολύ εύχρηστη, δεν θα πάρει σε κανέναν πάνω από 1 ώρα να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα και να εξασφαλίσει την περιουσία του.

    Δεν λειτουργούμε τιμωρητικά με τους πολίτες. Ακόμη κι αν λείπει κάποιο δικαιολογητικό ή κάποια δήλωση είναι ελλιπής, θα μπορεί να συμπληρωθεί αργότερα. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας dilosi.ktimatologio.gr, αλλά και από το Γραφείο Κτηματογράφησης.

    Εάν μπουν οι ενδιαφερόμενοι στον ψηφιακό χάρτη maps.ktimatologio.gr μπορούν να δουν την υπάρχουσα οριοθέτηση των ακινήτων τους και εάν συμφωνούν με την αποτύπωση που βλέπουν, μπορούν να το δηλώσουν όπως είναι, χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα και χωρίς περιττά έξοδα. Και αν αντίστοιχα, υπάρχει μια εύλογη μικρή απόκλιση της καταγραφής που υπάρχει στον ψηφιακό χάρτη, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διόρθωση και με το πέρας της προθεσμίας.

    Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να δείξουν όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να προστατέψουν, να κατοχυρώσουν, να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, ότι δεν είναι αδιάφοροι. Για τον πολύ απλό λόγο ότι αν δεν το κάνουν οι ίδιοι για το κομμάτι γης που τους αφορά, θα βρεθεί κάποιος κακόβουλος να το κάνει.

    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης
    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

    Ψηφιακές αγοραπωλησίες ακινήτων πραγματοποιούνται;  

    Όταν ανακοινώσαμε ότι με τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης, οι πολίτες θα παίρνουν πιστοποιητικό μεταγραφής μέσα σε 1 ημέρα, κανείς δεν μας πίστευε. Αισθάνομαι δικαιωμένος διότι τηρήσαμε τη δέσμευσή μας και όντως το 100% των αγοραπωλησιών που υποβλήθηκαν μέσω του akinita.gov.gr, μετεγράφησαν σε ένα 24ωρο.

    Προφανώς αυτό δεν ισχύει για πράξεις που υποβάλλονται μέσω άλλων πλατφορμών ή δια ζώσης, εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις που με πολύ προσπάθεια μειώνονται κάθε μήνα.

    Όμως τα καλά νέα είναι ότι το akinita.gov.gr επεκτείνεται από την επόμενη εβδομάδα και στα νομικά πρόσωπα, και καλούμε όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες που θέλουν ταχύτητα στην αγοραπωλησία τους να ζητήσουν από τον συμβολαιογράφο τους να υποβάλλει μέσω αυτής της πλατφόρμας.

     

    Τι είναι η πλατφόρμα price map που ανακοινώσατε;

     Από τις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμο ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, το price map. Μέσα από αυτό, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στις πραγματικές τιμές συναλλαγής για όλη την κτηματογραφημένη επικράτεια. Μέχρι σήμερα, η εκτίμηση της αξίας για ένα ακίνητο γίνεται κυρίως μέσα από τις σχετικές αγγελίες, οι οποίες ενδεχομένως αφορούν τιμές προσδοκίας.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ αγγελίας και πραγματικής τιμής, κάτι που στρεβλώνει την αγορά εις βάρος των αγοραστών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχει ο πολίτης μια τάξη μεγέθους, να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, η πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου ανά περιοχή. Aλλά και οι μεγαλύτεροι χρήστες αυτής της εφαρμογής όπως Τράπεζες και μεσιτικά γραφεία θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα τιμών ανά γεωγραφική περιοχή και ανά χρονολογία.

     

    Πρόσφατα βρεθήκατε στις ΗΠΑ. Η google θα προχωρήσει τελικά στην επένδυση data center στην χώρα μας;

    Πράγματι, την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα την Ουάσινγκτον, όπου έλαβε χώρα το Public Sector Summit της Google. Είναι ένα ετήσιο συνέδριο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων από όλα τα κράτη του κόσμου. Φέτος συμμετείχαν εκπρόσωποι από 40 κυβερνήσεις. Εκεί, πράγματι, ο κολοσσός της τεχνολογίας επιβεβαίωσε τη δέσμευση προϋπολογισμού για να προχωρήσει η επένδυση στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Data Center στην Ελλάδα.

    Εκεί είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε από πρώτο χέρι και τις νέες εντυπωσιακές δυνατότητες που θα έχουν εφαρμογές AI σε τομείς όπως είναι η υγεία, ευρύτερα η εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο, αλλά και η αστυνομική και εγκληματολογική έρευνα. Βλέπουμε όλες αυτές τις δυνατότητες πάντα με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να καταλήγουμε στις κατάλληλες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν χρόνους, κόστη και αποδοτικότητα για το Δημόσιο.

    Για να το πω απλά, μια δουλειά που για έναν υπάλληλο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, με αυτές τις εφαρμογές μπορεί να γίνει σε λεπτά. Άρα η συνεργασία μας τόσο με τη Google, όσο και με τη Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που επενδύουν στην Ελλάδα, θα είναι πολύ στενή σε αυτόν τον τομέα.

     

    Πάντως το τελευταίο διάστημα συνάδελφοι σας βουλευτές από τη ΝΔ προχωρούν ακόμα και σε ομαδικές ερωτήσεις για μια σειρά από ζητήματα ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική για εθνικά θέματα. Καποιοι υποστηρίζουν πως η αντιπολίτευση γίνεται από τους γαλάζιους; Τι λέτε;

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ασκούν –όπως οφείλουν– τα συνταγματικά τους καθήκοντα και αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της Κυβέρνησης ακόμα και όταν αυτή προέρχεται από το ίδιο κόμμα. Το ίδιο έκανα κι εγώ στην προηγούμενή μου θητεία και το θεωρώ απόλυτα υγιές για την παράταξή μας.

    Και είμαι πραγματικά χαρούμενος που στο πρόσφατο νομοσχέδιο που εισηγηθήκαμε ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πολλές από τις ευεργετικές διατάξεις για τους πολίτες προήλθαν από προτάσεις συναδέλφων μου βουλευτών, από πολλές περιφέρειες της Ελλάδας. Όταν ένα νομοσχέδιο γράφεται και ψηφίζεται με ενεργή συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι σίγουρο ότι λύνει περισσότερα προβλήματα για την κοινωνία. Προβλήματα που είναι αδύνατον να σκεφτεί ένας υπουργός μόνος του αν έχει κλειστές πόρτες.

    Ο ρόλος του βουλευτή με βάση το Σύνταγμα είναι να νομοθετεί και αυτό πρέπει να το σεβόμαστε όλοι όσοι έχουμε κυβερνητική θέση, άλλωστε αυτήν την εντολή έχουμε λάβει και από τον Πρωθυπουργό. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις που έχουν εκφράσει οι πρώην Πρωθυπουργοί, επί θητείας των οποίων έχω γαλουχηθεί πολιτικά, τόσο στην ΟΝΝΕΔ όσο και στα πρώτα μου βήματα στη Νέα Δημοκρατία, σέβομαι απόλυτα κάθε πολιτική θέση την οποία νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν.

    Ωστόσο θεωρώ ότι περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν. Μας ενώνει το κοινό όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρή οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά. Αυτό θέλει από όλους μας ο απλός ψηφοφόρος που μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε, αυτό θέλει ο απλός Νεοδημοκράτης που στήριξε και τον νυν και τους πρώην Πρωθυπουργούς στα εύκολα και στα δύσκολα, αυτό θέλει και η νέα γενιά για να πιστέψει ξανά στην πολιτική.

    Διαβάστε επίσης

    Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου βάζει τέλος σε μια παθογένεια αιώνων

    Κυρανάκης: Eίμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο – Τέλος της κτηματογράφησης το 2025

    Κ. Κυρανάκης: Ξεμπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων – Κτηματογράφηση στο 85% της χώρας μέχρι Ιανουάριο 2025



    ΣΧΟΛΙΑ