Το σκεπτικό πίσω από την απόφασή της να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΕΒ αναλύει, με αποκλειστική της συνέντευξη στο Mononews, η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ Ιουλία Τσέτη.

Η κα Τσέτη εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισε να κατέβει στις επικείμενες εκλογές του Συνδέσμου τον Ιούνιο, αλλά και τις προτεραιότητές της, εφόσον εκλεγεί.

Η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ δεν μασάει τα λόγια της και μιλάει ανοικτά για τις στρεβλώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Παράλληλα διαμηνύει ότι θα συμβάλει, ώστε να ακουστεί και η φωνή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η κα Ιουλία Τσέτη τονίζει ότι το όραμά της είναι να λάβει η βιομηχανία τη θέση που της αξίζει, «ώστε να δούμε τα βιομηχανικά φουγάρα να πολλαπλασιάζονται και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν μεγάλες».

Όπως μας λέει με χαμόγελο: «Με γοητεύει να αντιρροπώ αμφίδρομες δυνάμεις! Πρώτα από όλα είμαι επιστήμονας και στη συνέχεια βιομήχανος. Ξέρετε, η σκέψη και η τόλμη οδηγούν στο επιχειρείν, ενώ ο συνδυασμός της επιχειρηματικότητας με την επιστήμη οδηγεί στην επιτομή της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ακολουθεί η συνέντευξη, που μας παραχώρησε η κα Τσέτη.

Κυρία Τσέτη, τι συνέβαλε στην απόφασή σας να διεκδικήσετε το τιμόνι του ΣΕΒ;

Η απόφασή μου βασίζεται στην ανάγκη ενασχόλησής μου στα θεσμικά όργανα της υγείας και του επιχειρείν – όπως αντιπρόεδρος και από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Γενική Γραμματέας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μέλος της Ένωσης Φαρμακοποιών, καθώς και πρώτη πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του UN Global Compact Network Greece – έχοντας αποδείξει ότι μόνο με συμμετοχή μπορούμε να πάμε παραπέρα και να συμβάλλουμε σε δημιουργικούς και γόνιμους στόχους.

Σε μία εποχή τόσο απαιτητική, ρευστή και απρόβλεπτη, οφείλουμε να παρακινήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας στην κοινή συνδιαμόρφωση ισχυρών πολιτικών για το σύγχρονο επιχειρείν.

Και μην ξεχνάτε κυρία Καρατζαφέρη, ότι είμαι β΄ γενιά βιομηχάνων, γέννημα θρέμμα της βιομηχανίας, πρεσβεύοντας με θέρμη το υγιές και ηθικό επιχειρείν, επιθυμώντας και εγώ να συμβάλω από την πλευρά μου στη μετεξέλιξη του ΣΕΒ, με προτεραιοποίηση τη βιομηχανία και την υποστήριξη των ΜΜΕ (μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) για την προοδευτική αλλαγή τους σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα οφείλω να είμαι παρούσα στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΒ, για ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποδοτικό για τα μέλη του και την κοινωνία Σύνδεσμο, συμμετέχοντας και εγώ στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι είστε πρώτα και πάνω από όλα φαρμακοποιός. Αυτό πώς σχετίζεται με τη φιλοδοξία ανάληψης της προεδρίας του ΣΕΒ;     

Δεν πρόκειται για φιλοδοξία, αλλά για ανάγκη συνέχειας της ενασχόλησής μου με το επιχειρείν και του οράματός μου η βιομηχανία να λάβει τη θέση που της αξίζει, ώστε να δούμε τα βιομηχανικά φουγάρα να πολλαπλασιάζονται και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν μεγάλες.

Και να σας πω και κάτι; Με γοητεύει να αντιρροπώ αμφίδρομες δυνάμεις! Πρώτα από όλα είμαι επιστήμονας και στη συνέχεια βιομήχανος. Ξέρετε, η σκέψη και η τόλμη οδηγούν στο επιχειρείν, ενώ ο συνδυασμός της επιχειρηματικότητας με την επιστήμη οδηγεί στην επιτομή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι άνθρωποι, που έχουν σπουδάσει και ασχολούνται με την καινοτομία και τις βιοεπιστήμες και επιθυμούν να συμμετέχουν στα κοινά, έχουν τεκμηριωμένη άποψη, καθώς έχουν εντρυφήσει σε βάθος στο αντικείμενό τους. Επομένως μπορούν να συμμετέχουν με ενάργεια και αντικειμενικότητα στη χάραξη πολιτικών για το επιχειρείν, τη βιομηχανία και την κοινωνία.

Τονίζω ιδιαίτερα τις βιοεπιστήμες, καθώς ο τίτλος μου ως καθηγήτρια – Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ – στέλνει και ένα μήνυμα mentoring στον χώρο της βιομηχανίας και του σύγχρονου επιχειρείν, αφού τα δυο αυτά πεδία μπορούν να συνεργαστούν, να διαδράσουν και να μετασχηματιστούν.

Η κ. Τσέτη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουν φωνή; Τι θα κάνετε εσείς για αυτό, εάν εκλεγείτε;

Ο ΣΕΒ είναι ένας θεσμικός Οργανισμός άρτια οργανωμένος, που υποστηρίζει ενεργά τις ΜΜΕ, και εγώ από την πλευρά μου θέλω να ενισχύσω ακόμη περισσότερο το πεδίο αυτό.

Σήμερα, μάλιστα, που τα τεχνολογικά επιτεύγματα και η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οφείλουμε να σταθούμε ακόμη πιο κοντά και συνεργατικά στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα.

Οι ΜΜΕ έχουν φωνή, δεν είναι αόρατες και αποτελούν το παραγωγικό θεμέλιο της οικονομίας μας.

Οι μικρομεσαίες, δε, επιχειρήσεις, που επιβίωσαν από τις πολλαπλές κρίσεις, είναι οι πρωταθλητές της χώρας μας και οι αυριανοί πρωταγωνιστές της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ είναι βέβαιον πως θα κατακτήσουν το αύριο.

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΣΕΒ είναι άριστα οργανωμένος, όσον αφορά στο πεδίο του reskilling & upskilling και μέσα από την κατεύθυνση αυτή, αλλά και την υποστήριξή μας – μέσα από διασύνδεση με δίκτυα, με διεθνείς πλατφόρμες, διαρκή εκπαίδευση και επαφές – οι ΜΜΕ μπορούν να μετεξελιχθούν σε πραγματικά μεγάλες επιχειρήσεις, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην ανθεκτικότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγικότητα και στην εξωστρέφεια της χώρας.

Ο ΣΕΒ οφείλει πλέον να έρθει πιο κοντά με τα μέλη του, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάδραση και άρα μεγαλύτερη σύμπνοια, συμμετοχικότητα και συνεργασία, για την ισχυροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομική προσαρμογή, αποκρατικοποιήσεις, «κόκκινα» δάνεια, τι θεωρείτε ότι είναι πιο σημαντικό για τις επιχειρήσεις, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στην οικονομία;

Είναι άκρως σοβαρά, όπως τα αναφέρετε κυρία Καρατζαφέρη, όλα τα παραπάνω ζητήματα και, μάλιστα, με τη σειρά που τα αναφέρετε.

Ως επιχειρήσεις, η επανένταξή μας σε τροχιά ισχυρότερης ανταγωνιστικότητας συνδέεται με μία σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων και γενναίων παρεμβάσεων από πλευράς Πολιτείας.

Ένα σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ένα προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον, η απομείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολογίας της εργασίας, το κόστος της ενέργειας, είναι ορισμένες από τις τομές, οι οποίες έχουν κατά τη γνώμη μου προτεραιότητα.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, θα σας έλεγα ότι αποτελούν ευκαιρία για τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, η διττή μετάβαση – ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη ανάπτυξη –  αποτελεί πρόκληση για τον κόσμο του επιχειρείν, ενώ οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δημιουργούν προβλήματα, τόσο στην καθημερινότητα της λειτουργίας μας, όσο και στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα.

Θα σας έλεγα, πάντως, ότι η κυβέρνηση μέσα από μία σειρά νομοσχεδίων και νομοθετικών παρεμβάσεων για τα παραπάνω ζητήματα, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Είστε αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων;

Φυσικά και είμαι αισιόδοξη, ιδιαίτερα εάν υπάρξει σύγκλιση, συγχρονιστούμε και συνεργαστούμε με τις χώρες – μέλη της ΕΕ, θα μπορέσει να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα και η συμπεριληπτική ανάπτυξη, ενώ μέσα από συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, τα παραγωγικά μοντέλα θα είναι βιώσιμα.

Υπάρχουν στρεβλώσεις στο επιχειρησιακό περιβάλλον; Αν ναι, πώς μπορούν να διορθωθούν;

Οι στρεβλώσεις στο επιχειρηματικό πεδίο έχουν διάρκεια ετών και ήρθε η ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις κυρία Καρατζαφέρη.

Μία άμεση προτεραιότητα είναι ότι ο επιχειρηματίας δε νοιώθει ελεύθερος, καθώς είναι δέσμιος τεράστιων γραφειοκρατικών εμπλοκών, που δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και φυσικά στην καθημερινότητά του.

Οι αδειοδοτήσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα με μεγάλες και ζημιογόνες καθυστερήσεις, ενώ η σχέση με τη δημόσια διοίκηση παραμένει προβληματική. Επίσης, η κουλτούρα πληρωμών του Δημοσίου παραμένει αναχρονιστική, χρηματοδοτούμε σε πολλές περιπτώσεις το κράτος, ενώ, όπως καλά γνωρίζετε, οι υποχρεωτικές επιστροφές στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι δυσθεώρητες και αποτελούν, εκτός από ξεκάθαρη στρέβλωση, και εξόφθαλμη πρόκληση.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η διττή μετάβαση μετασχηματίζουν το εργασιακό καθεστώς και την παραγωγή, ωστόσο μετά λύπης μου διαπιστώνω, ότι λίγες εταιρείες επενδύουν στο μοντέλο αυτό.

Και ενώ όλοι μιλάμε για την έλλειψη εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα εξειδικευμένου, κωφεύουμε στο να βελτιώσουμε τις οικονομικές απολαβές, ώστε και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στο εργατικό δυναμικό, και σε καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Το μεγάλο ζητούμενο με όλα αυτά είναι να δημιουργήσουμε μία χώρα, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσει σε αυτή, με συνθήκες συμπεριληπτικής ανάπτυξης, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.

Έχετε πει επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα φύλου και ότι είναι λάθος να λέμε η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Ζούμε σε μία συμπεριληπτική κοινωνία και συμπεριληπτική οικονομία, η οποία αφήνει σταδιακά πίσω μας τα στερεότυπα.

Ζούμε στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, έχουμε όλοι μας ίσα δικαιώματα και προσωπικά εκτιμώ ότι είναι ρατσιστικό να θέτουμε ακόμη και σήμερα στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ζητήματα φύλου και άλλων διακρίσεων.

Από τις επαφές σας με μέλη του ΣΕΒ από την Περιφέρεια, ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή;

Ευχαριστώ γι’ αυτή την ερώτηση που μου κάνετε κυρία Καρατζαφέρη.

Φιλοδοξία μου είναι να φέρω όλη την Περιφέρεια στο κέντρο σήμερα, με τα μέσα της τεχνολογίας που διαθέτουμε και μέσα από όλη τη διάδραση που πραγματοποιείται, με απώτερο στόχο η «φωνή» της Περιφέρειας να ακούγεται δυνατά στα κεντρικά της Ξενοφώντος.

Μιλώντας για προβλήματα, να πούμε πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές, τα δίκτυα και οι δρόμοι, ενώ ειδικότερα τα έργα υποδομής έπρεπε να ήταν εδώ και καιρό ολοκληρωμένα.

Επίσης το θέμα των Βιομηχανικών Πάρκων αποτελεί μείζον ζήτημα, το οποίο έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αμφισβητείται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Η υστέρηση, δε, υλοποίησης, εκ μέρους και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης, είναι γεγονός ότι κοστίζει καθημερινά και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον!

Η χώρα μας διαθέτει ικανότατους και χαλκέντερους επιχειρηματίες, ξακουστούς στο διεθνές περιβάλλον, και είναι κρίμα να παρεμβάλλονται εμπόδια στον δρόμο τους.

Η στιγμή που πρέπει να ξεφύγουμε από το Αθηνοκεντρικό μοντέλο και η στροφή για την ουσιαστική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια έχει, ήδη, ξεκινήσει!

Διαβάστε επίσης:

Citi για Tιτάν: Το 8ο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης στα EBITDA επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές

Απόστολος Βακάκης: Γιατί έκανα το placement, ποιοι πήραν τα «χαρτιά»

Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για Viohalco, Elvalhalcor, ΕΤΕ και Πειραιώς