Για τον Σεπτέμβριο «κλείδωσε» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank –Παγκρήτιας και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα προχωρήσει και η διάθεση του υπολοίπου 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα που αποκαλύπτει σήμερα το mononews.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το υπουργείο Οικονομικών εστιάζουν στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

1

Και όπως λεει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: «Έχουμε απόλυτη συναντίληψη με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, χρειαζόμαστε τον 5ο πυλώνα» και συμπληρώνει:

«Θέλουμε να εγχύσουμε ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και αυτό γίνεται κυρίως με νέες και ενδυναμωμένες τράπεζες που θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα εξειδικεύονται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο 5ος πυλώνας περιλαμβάνει όλες τις μικρές, τις μη συστημικές τράπεζες, όπως και τις συνεταιριστικές. Η Attica με την Παγκρήτια θα αποτελούν το ισχυρό σχήμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα».

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στη σκληρή δουλειά της CEO της Attica Bank Ελένης Βρεττού για την ανάταξη της τράπεζας και υπογραμμίζει πως: «Η Attica θα είναι μία clean up τράπεζα». Μία τράπεζα «καθαρή» από την υποχρέωση του αναβαλλόμενου φόρου και με χαμηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα στόχος είναι το ποσοστό των NPEs να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό και να βρεθεί στην περιοχή του 5%.

Τα βήματα μέχρι την αύξηση κεφαλαίου

Οπως αποκαλύπτει το mononews, υπάρχει μια ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα για Attica και Εθνική καθώς η διαδικασία είναι η εξής:

Για την Attica Bank, πρώτα αναμένεται η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων από την DBRS, μετά η ένταξη των τιτλοποιημένων δανείων στον «Ηρακλή 3», θα ακολουθήσει η έγκριση της συγχώνευσης από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –όπως όλα δείχνουν- τον Σεπτέμβριο.

Τόσο η Attica Bank, όπως και η Παγκρήτια έχουν ήδη αποστείλει τα στοιχεία των δανείων που θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις στον οίκο αξιολόγησης DBRS και αναμένεται η έκθεση, που θα ορίσει το ύψος του senior ομολόγου της τιτλοποίησης, και τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών.

 

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Ελένη Βρεττού (Attica Bank)
Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Ελένη Βρεττού (Attica Bank)

 

Η αξιολόγηση της DBRS θα δώσει και το σήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης, καθώς έχει καθοριστεί το περίγραμμα των τιτλοποιήσεων και έχει ολοκληρωθεί το due diligence που διενήργησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Παγκρήτια και η Thrivest (ο μέτοχος δηλαδή της Παγκρήτιας) στην Attica Bank.

Αμέσως μετά η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα υποβάλει το αίτημα της για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3».

Στη συνέχεια θα κατατεθεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συγχώνευσης όπω και και το business plan της νέας τράπεζας –σε ορίζοντα δεκαετίας 2025-2034-, που εκπόνησε η Oliver Wyman.

Και στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου θα δοθεί το σήμα για να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι ύστερα από χρόνια ζημιών, η Attica Bank κατάφερε το 2023 να επιστρέψει σε καθεστώς κερδοφορίας, με καθαρά κέρδη 27,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 386,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Ο στόχος τώρα είναι η δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης, ισχυρής αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική.

Μόλις ολοκληρωθούν τα βήματα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα με την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, θα ξεκινήσει από το ΤΧΣ η διαδικασία για την πώληση του ποσοστού 18% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Αποφάσεις για το αν θα δοθεί ολόκληρο το ποσοστό ή το Δημόσιο θα κρατήσει κάποιο, θα ληφθούν από την κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η πώληση του ποσοστού της Εθνικής από το ΤΧΣ δεν πρόκειται να γίνει τον Μάιο ή στις αρχές καλοκαιριού, όταν θα περάσει και το 6μηνο από το πρώτο placement. Η διαδικασία οδηγείται προς το τέλος του 2024 και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την Attica Bank.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο έγινε η πώληση του 22% της Εθνικής, μια εξαιρετικά πετυχημένη διαδικασία που συγκέντρωσε μεγάλους ξένους κι Ελληνες θεσμικούς επενδυτές, η υπερκάλυψη ξεπέρασε τις 8 φορές, με τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή.

  • Συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, την Τρίτη αποκλειστικά στο mononews

 

Διαβάστε επίσης:

EURO 2024: Με κόσμο η Εθνική Ελλάδας στον τελικό της Τιφλίδας με τη Γεωργία

ΕΕ: Κυρώσεις σε 33 Ρώσους δικαστές και αξιωματούχους για τον θάνατο του Ναβάλνι

ΥΠΕΘΟ: Έως την Τετάρτη 27 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για την «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»