Περιεχόμενα
Η Γιάννα Αγγελοπούλου βρίσκεται μπροστά σε σταυροδρόμι της ζωής της, όπως παρατηρεί μπροστά στην κάμερα του Μononews.
Δηλαδή κοιτάζει πίσω στην Ελλάδα του 2021, και κοιτάζει μπροστά στο 2023, που μόλις ξεκίνησε.
Η εμπειρία της ως προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» της επιτρέπει σήμερα να δηλώνει αισιόδοξη για τη χώρα.
Παρακαταθήκη για το μέλλον
Και να επιμένει ότι το έργο της αφορούσε περισσότερο την παρακαταθήκη για το μέλλον, παρά την αναθεώρηση του παρελθόντος.
Κατατέθηκαν συνολικά 1827 προτάσεις εκδηλώσεων από την Ελλάδα, 319 προτάσεις από την Ομογένεια και αρκετές από 46 χώρες του πλανήτη.
«Μιλάω και για τους πόρους που μαζέψαμε από τα νομίσματα, από τους χορηγούς και από τους δωρητές, που πήγαν όλα σε προγράμματα για το μέλλον», παρατηρεί η Γιάννα Αγγελοπούλου.
«Δηλαδή, όχι σε πράγματα που γίνονται μια μέρα και ξεχνιούνται την επομένη».
Η Μονάδα Αρχιμήδης
Πρόσφατα, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος της Μονάδας Αρχιμήδης. Ανήκει στο εκπαιδευτικό κέντρο «Αθηνά» και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της επιτροπής «Ελλάδα 2021» με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους.
«Ένα τεράστιο πρόγραμμα που αλλάζει τη ζωή όλων μας. Όπου ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Τίμος Σελλής, ο Χρίστος Παπαδημητρίου ήρθαν με μια ιδέα τότε και εμείς ως Επιτροπή τούς ακούσαμε», εξηγεί η Γιάννα Αγγελοπούλου.
«Θα μπορούσαμε να πούμε: “Έλα παιδιά, όλα είναι να γλεντήσουμε ότι είμαστε ζωντανοί”. Μα δεν αρκεί αυτό. Σημασία έχει αν μπορούμε να δώσουμε κάτι στον κόσμο για το μέλλον που έρχεται. Από το να γίνει μια μεγάλη έρευνα υγείας, να αγοραστεί ένα τηλεσκόπιο, να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές να μάθουν περισσότερο, να βοηθήσουμε το στρατό μας, την κοινή ανάγκη όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, πλημμύρες ή φωτιές…».
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» εξηγεί ότι «μπορεί να μην υπήρχε στο δρόμο το πανηγύρι, αλλά υπήρχε η γενική αφύπνιση. Θα μου επιτρέψετε να το πω, γιατί έζησα και είδα στις 84 επισκέψεις, τη διάθεση να δημιουργήσουμε αυτή τη χρονιά, να την πάρουμε σαν εφαλτήριο και καύσιμη ύλη για το μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».
2004, 2021
Η συνάντηση με τη Γιάννα Αγγελοπούλου πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα συσκέψεων στα γραφεία της στο Μαρούσι.
Η βίντεο συζήτηση δεν δύναται χρονικά να συμπεριλάβει τα επιτεύγματά της. Και το γραπτό παραμένει μόνο συμπληρωματικό του λόγου της στο βίντεο.
Τη θλίβουν τα «μεθεόρτια» των Ολυμπιακών Αγώνων. «Είχαμε ανέβει δέκα σκαλοπάτια και ξαφνικά μόνοι μας πηδήσαμε από τη σκάλα και βρεθήκαμε πιο κάτω».
Αλλά συμφωνεί ότι το 2004 αποτέλεσε έναν δείκτη των ικανοτήτων του μέσου Έλληνα.
Σφυρηλατήθηκε μία ασύλληπτη κουλτούρα συνεργασίας ενώ ο κόσμος έμαθε να δίνει τον καλύτερό του εαυτό χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα… διορισμού. Εδραιώθηκε έτσι ένα πνεύμα δυτικοευρωπαϊκό, «από το να μην καπνίζεις στα στάδια -μιλάμε τώρα για το 2004-, μέχρι το να περιμένεις στη σειρά».
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» επανέφερε το πολυπόθητο αίσθημα περηφάνειας «κάθε Έλληνα από όποιο μέρος και αν είναι γιατί ο τόπος του κάτι σημαίνει».
Άνθρωπος χωρίς συμπλέγματα
Όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου αναλύει στο βίντεο, σε όλες τις σημαντικές στιγμές της καριέρας της ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε συνοδοιπόρος της.
«Με αυτά που γίνονται και γύρω μας πολλές φορές -πόσο υποτιμούν τις γυναίκες-, αισθάνομαι ότι έχω τύχη που ο Θόδωρος είναι ένας άνθρωπος χωρίς συμπλέγματα, δηλαδή που του αρέσει το μυαλό μου», παραδέχεται η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Το πρωτοποριακό τρικ της ελιάς
Ο κόσμος έχει αλλάξει εκατόν ογδόντα μοίρες από τότε που εκείνη ξεκινούσε την πολιτική καριέρα της με το περίφημο τρικ της ελιάς στις δημοτικές εκλογές του 1986.
Το πώς οραματιζόταν τη νέα σελίδα της Αθήνας συμπυκνώθηκε τότε με την αποστολή «σπόρων βασιλικού» ως προεκλογικό υλικό σε εν δυνάμει ψηφοφόρους της. Μια πρωτοποριακή σκέψη για μια πιο πράσινη και αισιόδοξη πόλη, που έπεισε τον κόσμο να την ψηφίσει.
Έλαβε πάνω από τεσσεράμισι χιλιάδες σταυρούς.
«Ο κόσμος θυμόταν εκείνη την νέα γυναίκα, που γύριζε όλη την Αθήνα με το μηχανάκι».
Εσύ που είσαι ωραία κοπέλα
Ο τότε δήμαρχος Μιλτιάδης Έβερτ όμως αποφάσισε να της δώσει θέση γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου («εσύ που είσαι ωραία κοπέλα, να σε βάλουμε στη γραμματεία για να φαίνεσαι» ήταν το σχόλιό του σε εκείνη την άλλη πολιτική εποχή).
«Του απαντώ, καλά αυτό είναι που μετράει;».
Η νεαρή δικηγόρος όμως αναζητούσε να λύνει πραγματικά προβλήματα. Ανέπτυξε ιδία βουλήσει εθελοντική δράση σε θέματα παιδείας, που έφερε αποτέλεσμα σε εκείνη την παλιά Αθήνα του νέφους.
«Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ», δηλώνει σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ενδιαφέρομαι, βοηθάω, δίνω
Δηλώνει πάντα παρούσα στην Πολιτική με την ευρεία έννοια «ότι ενδιαφέρομαι, βοηθάω, δίνω», υπογραμμίζει η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Τα 68 κεράκια
«Οι νέοι άνθρωποι μου μιλάνε και μου ζητάνε συμβουλή και πολλές φορές αισθάνομαι περηφάνια και χαρά. Δεν το κρύβω. Και τους λέω, παιδιά βλέπετε έναν κανονικό άνθρωπο, μια γυναίκα που έχω περάσει πολλά στη ζωή μου», ομολογεί.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου προτρέπει τους νέους να μην διστάζουν να πλασάρουν τον εαυτό τους. Να απαιτήσουν περισσότερα πράγματα από τους εργοδότες τους και από την Πολιτεία.
Αναλύει επί μακρόν το πώς μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τα εμπόδια της ζωής ως ευκαιρίες για το μέλλον.
Πρόσφατα έκλεισε τα 68 και έσβησε τα κεράκια με τα εγγόνια της.
«Αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη που πέρασες ό,τι πέρασες και η ζωή σου δίνει τόσα πολλά για να συνεχίζεις», κατέληξε η μεγάλη κυρία, που άφησε το σημάδι της στη σύγχρονη Ελλάδα.
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος