ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη προσβολή προς τους θεσμούς και υπόθεση η οποία ενδεχομένως να σχετίζεται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης χαρακτηρίζει η κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, βουλευτής της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την υπόθεση «Qatar Gate- Καϊλή», υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα, καθώς «τον χορό των μιζών που παρουσιάζεται από κάποιους, ειλικρινά ουδέποτε τον συνάντησα».
Παρόλα αυτά, η κορυφαία εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητά να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αλλά υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα έρθουν όλα στο φως, για να μην λειτουργήσει αυτή η υπόθεση ως δηλητήριο. Ενώ, παράλληλα, δεν διστάζει να παραθέσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, σχεδόν το 50% όσων διετέλεσαν Ευρωπαίοι Επίτροποι έως το 2014, εν συνεχεία προσελήφθησαν από εταιρείες, τράπεζες και ομάδες συμφερόντων.
Ευρύτερα, και με απόλυτη ειλικρίνεια, η κα. Βόζεμπεργκ διαμηνύει ότι ο ευρωσκεπτικισμός καλλιεργείται και αναπτύσσεται από την αναποτελεσματικότητα της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στις απειλές Ερντογάν, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, εκτιμά ότι υπάρχει μεταστροφή από τις «ίσες αποστάσεις» του παρελθόντος, για την οποία καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και η ενεργητική διπλωματία της ελληνικής κυβέρνησης, οι προσωπικές παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε οι ελληνοτουρκικές διαφορές να μετατραπούν σε ευρωτουρκικές.
Η κα. Βόζεμπεργκ, σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάνει λόγο για μίζερη και καταστροφολογική κριτική που δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. Εκτιμά δε ότι ο ελληνικός λαός, που πλήρωσε ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού, δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη
- Τι σηματοδοτούν για σας, ως έμπειρη βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το λεγόμενο QatarGate με την εμπλοκή και της κας. Καϊλή; Χωρίς να καταφεύγει κανείς σε γενικεύσεις και με απόλυτο σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και αυτά που πιθανολογείται ότι υποκρύπτονται, δεν διευρύνουν το ρήγμα στην εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους θεσμούς και την πολιτική; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς όλες και όλους αυτούς οι οποίοι πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη και στη διαφάνεια, ως πυλώνα της σύγχρονης πολιτικής;
Η υπόθεση Καϊλή μας σόκαρε, μας απογοήτευσε και προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Ήταν μία μεγάλη προσβολή εις βάρος των θεσμών. Στο πρόσωπο της Αντιπροέδρου – εάν βέβαια αποδειχθεί η ενοχή της – επλήγη το κύρος και η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου, του πιο δημοκρατικού θεσμού της ΕΕ, για το οποίο ψηφίζονται 705 ευρωβουλευτές από 27 κράτη μέλη εκπροσωπώντας 450 εκ ευρωπαίους πολίτες.
Υπήρξε θυμός, οργή, θλίψη και αγανάκτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό είναι μία απάντηση σε αυτούς που πιστεύουν ότι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν συχνά.
Έχω την τιμή να εκλέγομαι από το 2014 με την ψήφο του ελληνικού λαού και δεν έχω αντιληφθεί εκτεταμένη διαφθορά. Και δεν την έχω αντιληφθεί, γιατί δεν είναι εκτεταμένη. Τον χορό των μιζών που παρουσιάζεται από κάποιους, ειλικρινά ουδέποτε τον συνάντησα.
Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή και ενδεχομένως έχει να κάνει με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Όμως δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το τονίζω, γιατί δεν πρέπει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ύψιστο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ. Είναι μία εξαίρεση και δεν χαρακτηρίζει τον κανόνα.
Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών δουλεύουν υπό σκληρές συνθήκες και σε πολλές επιτροπές προσπαθώντας να προσπορίσουν οφέλη στην πατρίδα τους.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αλλά υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα έρθουν όλα στο φως, για να μην λειτουργήσει η αυτή η υπόθεση ως δηλητήριο που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς. Δυστυχώς υπάρχει νοοτροπία ισοπέδωσης και διεύρυνσης ενός σκανδάλου, ενώ πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.
Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε το μεγάλο ζητούμενο είναι οι πρόσφατες εξελίξεις να μην γίνουν αφορμή για να ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός. Όμως πρόβλημα θα υπήρχε εάν τα γνωρίζαμε και τα συγκαλύπταμε.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο ευρωσκεπτικισμός καλλιεργείται και αναπτύσσεται από την αναποτελεσματικότητα της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.
- Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια, σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν θεσπιστεί κανόνες διαφάνειας, για παράδειγμα αναφορικά με τους όρους του lobbying, με το σχετικό μητρώο κλπ. Παρόλα αυτά, αν κάποιος εξετάσει λεπτομερώς ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, διαπιστώνει ότι πολλά από τα μέτρα αποκλίνουν από την ίδια την πραγματικότητα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, για παράδειγμα, Ελληνίδες και Έλληνες ευρωβουλευτές, σε σχετικό πίνακα, εμφανίζονται από τους τελευταίους στη λίστα με τις δηλωμένες συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών lobbying. Τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιστραφεί αυτή η νεφελώδης κατάσταση και να ανακτηθεί το κύρος των θεσμών και η εμπιστοσύνη των πολιτών; Γιατί, έρχονται και εκλογές και ενυπάρχει ο κίνδυνος πολιτικής ενδυνάμωσης της ψήφου διαμαρτυρίας, ακόμα και επανεμφάνισης ναζιστικών μορφωμάτων στη Βουλή.
Ένα από τα ζητήματα που εύλογα ήλθαν στην επιφάνεια με αφορμή το “Qatar Gate” ήταν ο ρόλος και η δράση των λόμπι στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι αλήθεια ότι ο όρος λόμπι για πολύ κόσμο έχει μία αρνητική χροιά, όμως δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με ένα ευρύ φάσμα ομάδων και οργανώσεων, που ασχολούνται με εξειδικευμένους τομείς. Από εκεί και πέρα οι ευρωβουλευτές καλούνται να αποφασίσουν με βάση το εθνικό συμφέρον της χώρας τους και τις θέσεις της πολιτικής τους ομάδας.
Προφανώς είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα οι επαφές με λομπίστες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ και υποστηρίζουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν με νόμιμο τρόπο και άλλο τα απολύτως καταδικαστέα φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς.
Όμως η αδιαμφισβήτητη ανάγκη που αναδείχθηκε με αφορμή τις πρόσφατες θλιβερές εξελίξεις είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία των λόμπι.
Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δια στόματος της Προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα προανήγγειλε την έναρξη μιας διαδικασίας εσωτερικής μεταρρύθμισης προκειμένου να ενισχυθούν η διαφάνεια και η λογοδοσία και να δημιουργηθούν τα απαραίτητα «στεγανά».
Επίσης θα πρέπει η χρηματοδότηση οργανισμών και προσώπων που έχουν πρόσβαση στο Κοινοβούλιο να είναι απόλυτα διαφανής και να παρακολουθείται ενδελεχώς.
Παράλληλα απαιτείται η αυστηροποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του, τις συναντήσεις που γίνονται σε αυτό και τις επαφές ευρωβουλευτών με τις ομάδες εκπροσώπησης συμφερόντων.
Περαιτέρω δίνεται αφορμή για αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Μητρώου Διαφάνειας, της διαδικτυακής βάσης δεδομένων όπου παρατίθενται όλες οι ομάδες και οι οργανισμοί που προσπαθούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ.
Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί σε επίπεδο δεοντολογίας είναι η συνεργασία πρώην επιτρόπων και ευρωβουλευτών με τα λόμπι.
Αναμφίβολα προκαλεί εύλογη αμηχανία και προβληματισμό η διαπίστωση του διεθνούς οργανισμού Transparency ότι σχεδόν το 50% όσων διετέλεσαν Ευρωπαίοι Επίτροποι έως το 2014, εν συνεχεία προσελήφθησαν από εταιρείες, τράπεζες και ομάδες συμφερόντων.
- Με την έλευση του νέου έτους, εξ ορισμού, εισερχόμαστε σε εκλογική χρονιά, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ακόμα και τον Απρίλιο και τον Πρωθυπουργό να μην τα αποκλείει, το αντίθετο. Με δεδομένα τα δημοσκοπικά ποσοστά αλλά και τις καθημερινές απειλές της Άγκυρας, πιστεύετε ότι οι κάλπες στην Ελλάδα πρέπει να στηθούν πριν ή μετά από τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία; Και σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, εκτιμάτε ότι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας πρέπει να παραμείνουν τα εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα;
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας το σεβασμό του στους θεσμούς τήρησε τη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, παρά την ευρεία και παγιωμένη δημοσκοπική του υπεροχή καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, που θα του επέτρεπε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οποιαδήποτε ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
Οι εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου, όμως υπάρχουν σενάρια για διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση η δική μας πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται.
Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και τριάμισι χρόνια έχει συνάψει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, έχει θωρακίσει πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με επιτυχία σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Σε ό, τι αφορά στην παραμονή των εν ενεργεία Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να συζητηθεί με τα κόμματα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
- Επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και ως μέλος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, γιατί δεν έχει προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας; Σε αποφάσεις προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, οι 27 είχαν θέσει όρους και προϋποθέσεις στον Ερντογάν, καλώντας τον, ουσιαστικά, να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Και αντί αυτού, έκτοτε, σε καθημερινή βάση, ακούμε και διαπιστώνουμε επί του πεδίου, ευθείες απειλές εναντίον της χώρας μας, δημόσια αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναφορές σε πυραύλους που θα πλήξουν ακόμα και την Ακρόπολη, πεποιθήσεις ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα «δεν μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα» κλπ. Τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου η Ευρώπη να ανακρούσει πρύμναν;
Επί σειρά ετών τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συνέδεαν ορισμένα ισχυρά κράτη μέλη με την Τουρκία οδηγούσαν σε ανοχή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, σε απροθυμία επιβολής κυρώσεων και σε λογική ίσων αποστάσεων.
Όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε απόλυτη μεταστροφή ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόσο σε επίπεδο πολιτικών ομάδων όσο και σε επίπεδο χωρών.
Πολλοί συνάδελφοι που κρατούσαν ίσες αποστάσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία στη λογική του “βρείτε τα”, τώρα υπερθεματίζουν στα καταδικαστικά ψηφίσματα.
Ταυτόχρονα οι ετήσιες εκθέσεις για την πορεία της Τουρκίας είναι χαστούκια και καταπέλτες εις βάρος της γείτονος.
Καταλυτικό ρόλο για την εν λόγω μεταστροφή διαδραμάτισε η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και η ενεργητική διπλωματία της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά προσωπικών του παρεμβάσεων κατάφερε οι ελληνοτουρκικές διαφορές να μετατραπούν σε ευρωτουρκικές.
Ο πρόεδρος Ερντογάν αυτό το λαμβάνει σοβαρά υπόψη, γι’ αυτό και μέμφεται τόσο έντονα την Ευρώπη. Μπορεί ο ίδιος και οι αξιωματούχοι του να κάνουν δηλώσεις εμπρηστικού περιεχομένου ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, αλλά προκαλούν μέχρι ενός σημείου.
Οι σοβαροί αναλυτές που ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά θεωρούν ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να παρασύρει την Ελλάδα προκειμένου αυτή να φανεί αρξάμενη χειρών αδίκων, κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί.
- Έχετε πλήρη εικόνα για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που έχουν υιοθετήσει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση η οποία εκτιμά ότι «υπάρχει αισχροκέρδεια, υπερκέρδη των λίγων, ταπείνωση των πολλών μέσω διαφόρων pass ελεημοσύνης, με την Ελλάδα να κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος» κλπ;
Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι μίζερη και καταστροφολογική, γι’ αυτό δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού και δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος.
Προτείνουν μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη και μείωση Ειδικού Φόρου Καυσίμων, αυτοί που ως κυβέρνηση τους αύξησαν.
Καταθέτουν τροπολογία με δημοσιονομικό κόστος 3,5 δις ευρώ, χωρίς να εξηγούν πως θα καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια έσοδα.
Μέμφονται για “υπερκέρδη των λίγων”, την κυβέρνηση που επέβαλε την υψηλότερη φορολόγηση στην ΕΕ για τα υπερέσοδα στον τομέα της ενέργειας με ποσοστό 90%.
Επικαλούνται μέτρα που λαμβάνουν κράτη μέλη που δεν βγήκαν από δεκαετή οικονομική κρίση και διαθέτουν μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια και εντελώς διαφορετικό παραγωγικό και φορολογικό μοντέλο.
Προβάλλουν την υψηλή χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, αποκρύπτοντας ότι μετά την κρατική επιδότηση η τιμή λιανικής που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ασκούν κριτικοί αυτοί που επί 4,5 χρόνια δεν έφεραν ούτε μία νέα σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα.
Η μεγάλη και παγιωμένη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ οφείλεται στο ότι παρά τις πολυεπίπεδες κρίσεις της τελευταίας τριετίας, που κλόνισαν ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες, η πατρίδα μας στάθηκε όρθια.
Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται τόσο στις συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους οίκους αξιολόγησης όσο και στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων από κολοσσούς όπως η Amazon, η Google, η Pfizer, η Volkswagen, η Microsoft, η JP Morgan και η Cisco.
Μάλιστα η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά και φέτος θα εμφανίσει σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ανάλογη αναμένεται η εικόνα, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις και για το 2023.
Πετύχαμε εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, που έφθασαν το 40% του ΑΕΠ, ρεκόρ εικοσαετίας των άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιρετικές επιδόσεις στον τουρισμό, ψηφιακά άλματα με πάνω από 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, μεγάλη μείωση της ανεργίας από το 17,5% που την παραλάβαμε στο 11,6% και τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη.
Ας μην ξεχνάμε επίσης την αύξηση στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, τη μείωση φόρων και εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το πρόγραμμα στέγασης για νέους και τα συνεχιζόμενα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα των υποκλοπών πολιτικών προσώπων; Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες; Μπορεί να υλοποιηθεί η διακήρυξη «όλα στο φως» με τις ισχύουσες διατάξεις περί απορρήτου;
Από την πρώτη στιγμή κατέστη σαφές ότι καμία ελληνική κρατική Αρχή Ασφάλειας δεν διαθέτει ούτε το Predator, ούτε άλλο αντίστοιχο κακόβουλο λογισμικό.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και από όλες τις έως τώρα σχετικές διαδικασίες. Οι ισχυρισμοί για κακόβουλα λογισμικά έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά, από την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, από υπηρεσιακούς παράγοντες και από την ηγεσία της ΕΥΠ κατά την έρευνα που διεξήχθη στην Εξεταστική Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει σύνδεση του Predator με κρατικές υπηρεσίες και πολύ περισσότερο με την ΕΥΠ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επικαλείται ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα και παρουσιάζει ανυπόστατους ισχυρισμούς ως πραγματικά δεδομένα χωρίς καμία απόδειξη και χωρίς κανένα στοιχείο.
Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση των ισχυρισμών και των εξιστορήσεων που έχουν δει όλο αυτό το διάστημα το φως της δημοσιότητας είναι έργο της Δικαιοσύνης, η οποία θα δώσει και τις οριστικές απαντήσεις.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Βουλή για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων προχώρησε στην περαιτέρω θεσμική οχύρωση της Πολιτείας και του πολιτικού συστήματος.
Με την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση εξασφαλίζει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφάλειας, εντός του συνταγματικού πλαισίου και στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.
Παράλληλα ενισχύει τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στις απειλές που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη, εκσυγχρονίζοντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν πρόσφατα.
- Γνωρίζουμε την ευαισθησία και την ενασχόλησή σας με τα θέματα ισότητας φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πως σχολιάζετε την εκδήλωση «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα» στη Θεσσαλονίκη και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν;
Οι καιροί αλλάζουν. Οι κοινωνίες εκπαιδεύονται. Ό, τι στο παρελθόν θα φάνταζε αδιανόητο, σήμερα θα μπορούσε να είναι αποδεκτό.
Διαβάστε επίσης
Θεόδωρος Ρουσόπουλος στο mononews: Ο Ερντογάν έχει επιλέξει συγκρουσιακή πορεία με την Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία – επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Η κυβέρνηση Σολτς στόχος έντονων επικρίσεων
- Τουρκία: Συνετρίβη ελικόπτερο-ασθενοφόρο – 4 νεκροί
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής, καθώς και μία κοινή προτεραιότητα