Γυναίκα δυναμική και ανεξάρτητη, σκληρά εργαζόμενη, πολύτεκνη μητέρα και πολλά άλλα.

Όπως όλες οι σύγχρονες γυναίκες, η νέα αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, Χριστίνα Κεφαλογιάννη, καθημερινά προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλους τις ρόλους και σε όλες τις νέες προκλήσεις. Κι όλα αυτά πάντα με όρεξη, πείσμα και αστραφτερό χαμόγελο.

Έχει DNA βαθιά πολιτικό. Μεταξύ άλλων ο γιατρός Νικόλας Κεφαλογιάννης, από την πλευρά του πατέρα της, εξελέγη βουλευτής το μακρινό 1895 και συμμετείχε στην κρητική Βουλή το 1907, πριν από την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η γιαγιά της Χρυσή Βαρδινογιάννη ήταν η πρώτη γυναίκα, που συμμετείχε στα κοινά ως εκλεγμένη κοινοτική σύμβουλος το 1958.

Η ίδια «σηκώνει μανίκια», θέλοντας να λύσει προβλήματα που χρονίζουν στην Περιφέρεια και σκεπτόμενη πάντα το κοινό καλό. Μιλάει με μεγάλο σεβασμό για τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, που την εμπιστεύτηκε για να δουλέψουν μαζί με μια φρέσκια ματιά απέναντι στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται καθημερινά, μακριά από στερεοτυπικές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Μεγάλωσε σε μια αγαπημένη οικογένεια και μαζί με τις δύο αδελφές της, την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Δανάη – Μαρία, είναι αχώριστες. Ακόμη και τώρα βρίσκονται μια φορά τον μήνα μόνο οι τρεις τους, για να πουν «τα δικά τους».

Η οικογένεια, άλλωστε, είναι πάρα πολύ σημαντική για την Χριστίνα Κεφαλογιάννη και από όταν ήταν μικρή ακόμη, ονειρευόταν να αποκτήσει τη δική της. Καθημερινά βρίσκει τον τρόπο να περνά ποιοτικό χρόνο με τα τέσσερα παιδιά της.

Στον λιγοστό προσωπικό της ελεύθερο χρόνο διαβάζει λογοτεχνία, ονειρεύεται και σχεδιάζει ταξίδια και βάζει στόχο να ξεκινήσει ενεργά τοξοβολία, που της αρέσει πολύ.

Ακολουθεί η συνέντευξη, που μας παραχώρησε, η αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, Χριστίνα Κεφαλογιάννη.

Πείτε μας κάποια πράγματα για σας. πού γεννηθήκατε, τι σπουδάσατε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, δίπλα στη Δεξαμενή. Τελείωσα το Κολλέγιο Αθηνών και μπήκα με πανελλήνιες στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ).

Πήρα πτυχίο στην κατεύθυνση Δημόσιας Διοίκησης. Στη συνέχεια πήγα στο Λονδίνο για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Πήρα το μεταπτυχιακό μου στη Διαχείριση Επενδύσεων από το Πανεπιστήμιο City με διάκριση.

Με τι έχετε ασχοληθεί επαγγελματικά;

Εργάστηκα στην Τράπεζα Πειραιώς, αρχικά στη Διεύθυνση Προσωπικού και αργότερα στη, νέα τότε, Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων. Έφυγα από τον τραπεζικό κλάδο, για να ασχοληθώ με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κρήτη, ως μέλος αρχικά και κατόπιν ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Στα οκτώ αυτά χρόνια ασχολήθηκα με την πλήρη ανακαίνιση, την επανατοποθέτηση στην αγορά μίας μεγάλης τουριστικής μονάδας, καθώς και με την διαχείριση όλων των ειδών ζητημάτων που άπτονται της διοίκησης μίας επιχείρησης (εργασιακά, νομικά, τεχνικά, οικονομικά κ.ά.).

Από το 2019 ασχολούμαι με την ανεύρεση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών γύρω από τον τουριστικό κλάδο και την επένδυση σε νεοφυείς εταιρείες, ειδικά στον χώρο των νέων τεχνολογιών.

Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια; Η σχέση με τις αδελφές σας;

Μεγάλωσα σε μία παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον. Είμαι πολύ τυχερή, που μεγάλωσα με αυτές τις δύο αδερφές. Είναι η πυξίδα μου, το στήριγμά μου και οι δύο άνθρωποι που εμπιστεύομαι περισσότερο. Μου λείπει η καθημερινή τριβή μαζί τους (όπως ήταν όταν μέναμε και οι τρεις μαζί στο πατρικό μας σπίτι).

Είναι αρκετά βεβαρημένο το πρόγραμμα και των τριών μας και γι΄αυτό προσπαθούμε να καθιερώνουμε μία μέρα τον μήνα, που την αφιερώνουμε στο να βρισκόμαστε αυστηρά οι τρεις μας, για να μοιραστούμε όλα όσα μας απασχολούν και να τα συζητάμε, να θυμόμαστε τις εποχές που ήμασταν πιο ανέμελες και γενικά να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Ευγνωμονούμε τους γονείς μας, που μας «χάρισαν» αυτή τη σχέση. Όπως έλεγε ο πατέρας μας, «η δύναμή μας θα είναι η μεταξύ μας σχέση».

Ως παιδί τι ονειρευόσασταν να κάνετε μεγαλώνοντας;

Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να γίνω δασκάλα ή γιατρός (ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα μου) ή κάποια δουλειά που να έχει να κάνει με ζώα. Το σίγουρο ήταν ότι ήθελα να κάνω οικογένεια.

Ήταν, λοιπόν, «αναμενόμενο» να γίνω μητέρα τεσσάρων παιδιών. Τα παιδιά μου είναι το νόημα της ζωής μου. Είναι η αφορμή για να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, καλύτερη μητέρα.

Ακόμη και η πρόσφατη ενασχόλησή μου με την ενεργό πολιτική είχε να κάνει και με εκείνα. Να τους δείξω με το παράδειγμά μου, ότι στη ζωή αξίζει να προσπαθείς, για να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου μέσα από την ενεργή ενασχόληση με τα κοινά. Με οποιαδήποτε έκφρασή τους.

Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης, λοιπόν. Πρώτη φορά δημιουργήθηκε τέτοια θέση. Πώς σας κάνει αυτό να αισθάνεστε;

Οι αλλαγές, που έχουν γίνει από τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά αυτό το διάστημα, σηματοδοτούν έναν νέο τρόπο διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, είτε λόγω αντικειμενικών προβλημάτων είτε ολιγωρίας προηγούμενων διοικήσεων.

Υπάρχει μία διάχυση αρμοδιοτήτων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και τελικά απόδοση ευθυνών στις τυχόν αστοχίες και έχει φανεί ότι η μέχρι σήμερα δομή της μεγαλύτερης σε πληθυσμό και συμμετοχή στο ΑΕΠ Περιφέρειας δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των κατοίκων της.

Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα, όπως έχω αναφέρει ήδη, η επιλογή του να με ορίσει αναπληρώτρια Περιφερειάρχη.

Πιστεύω ότι ακόμη και αυτή η επιλογή καταδεικνύει έναν άνθρωπο, που δεν ορίζεται από στερεότυπα (μία γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο) και αναγνωρίζει τους ανθρώπους, που ειλικρινά ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις δυνάμεις τους, για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Αττικής.

Σε αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι ο πατέρας μας, ο οποίος είχε μεγαλώσει σε άλλες εποχές, ουδέποτε μας έκανε να σκεφτούμε ότι υπήρχε περιορισμός στο τι μπορούμε να κάνουμε λόγω φύλου. Ποτέ δεν έκανε διάκριση και θα έλεγα ότι έδειχνε την περηφάνεια του για όσα είχαμε καταφέρει να επιτύχουμε η κάθε μία στον τομέα της μέχρι τέλους.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην Περιφέρεια;

Προτεραιότητα, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, είναι να λυθούν τα χρόνια προβλήματα, κυρίως στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, σε θέματα ασφάλειας και σε θέματα εξισορρόπησης της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Περιφέρειας (π.χ. η δημιουργία αποχετευτικού συστήματος σε όλους τους δήμους).

Πολλοί οι ρόλοι, πολλές οι προκλήσεις, πολλές οι δυσκολίες. Πώς τις αντιμετωπίζετε;

Στις δυσκολίες, που έχω κληθεί να αντιμετωπίσω, προσπαθώ να βάζω τη λογική, να σπάω το όποιο πρόβλημα σε βήματα και να βάζω προτεραιότητες, ώστε, απλοποιώντας το, να βρίσκω τον τρόπο να το αντιμετωπίζω.

Σε όλα αυτά έχω μάθει να ζητάω βοήθεια από τους κοντινούς μου ανθρώπους (σε θέματα οικογενειακά/συναισθηματικά) και από ειδικούς (για όλα τα υπόλοιπα).

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Μου αρέσει το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, η τοξοβολία (που θα ήθελα κάποια στιγμή να ξεκινήσω ενεργά), καθώς και τα ταξίδια.

Υπάρχει κάποια ρήση, που σας αντιπροσωπεύει;

Θα επαναλάβω τη μαντινάδα, που είχα αναφέρει και παλαιότερα «Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς και στση τιμής το χρέος, εκειά θα στέκω, θα πατώ κι ας είμ’ ο τελευταίος».

Διαβάστε επίσης:

Μάρω Δούκα: «Το καλό και το κακό συνυπάρχουν»

Τσακλόγλου στο Mononews: Δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία

Ανατολή Παταρίδου: Η Ιατρική, η προσφορά, ο χορός και το θαλάσσιο σκι