Το Διάστημα, μέσα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι ένας χώρος που αυξάνει την δημιουργικότητα, εξάπτει την φαντασία και οδηγεί όλα τα παιδιά σε μονοπάτια περιπέτειας και μυστηρίου. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Χρήστος (Chris) Habachy, ο General Partner και ιδρυτής της Charge Ventures, ένα early stage venture capital fund με έδρα την Νέα Υόρκη.

Η αγάπη του για το Διάστημα τον οδήγησε να δημιουργήσει, μαζί με τον συνέταιρό του, ένα backup του ανθρώπινου πολιτισμού και της γνώσης, το οποίο «έστειλε» στη Σελήνη, με σκοπό να διασωθεί, εάν ποτέ εκλείψει το ανθρώπινο είδος.

1

Όπως λέει σε συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο κ. Chris Habachy, μέσα σε ένα disc σε αναλογική μορφή, φυλάσσονται έργα Τέχνης, παγκόσμια μουσικά δρώμενα, «γεύση» Ελλάδας και πολλά πολλά άλλα…

Κύριε Habachy πώς ξεκίνησαν όλα;

Η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι ατέλειωτη και ένα παιδί μπορεί να ονειρευτεί και να εμπνευστεί από την χαώδη και άγνωστη ύπαρξή του. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους, ότι το άπειρο που εκπροσωπεί, όταν συνειδητοποιηθεί, σε γειώνει, όπως λέμε, σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι πόσο μικροί και μη σημαντικοί είμαστε όλοι μας. Και αυτό, όσο νωρίτερα το αποδεχτούμε, τόσο καλύτερα θα ζήσουμε, τόσο περισσότερα θα απολαύσουμε.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Chris Habachy: Ο Έλληνας που «πήγε» τη Γη στη Σελήνη μιλάει στο Mononews
Ο «δίσκος» Lunaprise με το υλικό από τη Γη βρίσκεται, πλέον, στη Σελήνη

Η ιδέα προέκυψε το 2020, όταν και γνώρισα τον μετέπειτα συνέταιρό μου, Νόβα Σπίβακ, και μου μίλησε για την προσπάθεια που είχε αναπτύξει με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Arch Mission Foundation, στην οποία και μου ζήτησε να συμμετάσχω ως σύμβουλος.

Ο σκοπός του Arch Mission ήταν να δημιουργήσει ένα backup του ανθρώπινου πολιτισμού και της γνώσης και να τοποθετηθεί τόσο μέσα στη Γη, όσο και στο Ηλιακό σύστημα, αρχής γενομένης από τη Σελήνη.

Του πρότεινα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε την Galactic Legacy Labs, που σκοπό θα είχε να μεταφέρει την «Κιβωτό» του AMF καθώς και άλλη πληροφορία στη Σελήνη.

Ήταν η εποχή που οι πρώτες ιδιωτικές εταιρείες στον χώρο του Space Tech άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Εμείς, λοιπόν, αφού στήσαμε την ομάδα, έπρεπε να βρούμε πώς θα πάμε στη Σελήνη.

Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο εταιρειών. Να θυμίσω εδώ ότι η όποια προσπάθεια προσελήνωσης στο παρελθόν, από το 1972 και έπειτα, είχε αποτύχει, για διαφορετικούς λόγους. Οπότε έπρεπε να μελετήσουμε και να πάρουμε την απόφαση, με ποιον vendor (lunar lander) θα προχωρήσουμε.

Επιλέξαμε την Intuitive Machines για δύο λόγους. Ο πρώτος επειδή είχε προγραμματισμένη εκτόξευση σχεδόν δύο χρόνια μετά, μας έδινε, δηλαδή, τη δυνατότητα να ετοιμαστούμε.

Και ο δεύτερος γιατί είχε διαφορετική τεχνολογία στην διαδικασία προσελήνωσης. Η πλειοψηφία αυτών των οχημάτων εκρήγνυνται κατά την διάρκεια του touchdown, όταν, δηλαδή, βρίσκονται περίπου δέκα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και ετοιμάζονται για την προσελήνωση.

Μία από τις σημαντικές διαφορές στη διαδικασία προσγείωσης περιελάμβανε τη χρήση της τεχνολογίας ακριβούς προσγείωσης με laser. Βασικά, αν κατά τη διάρκεια προσγείωσης στην Σελήνη πέσει σε βραχώδη επιφάνεια, για παράδειγμα, αντί να ανυψωθεί πάλι και να προσπαθήσει να βρει λεία επιφάνεια για την προσγείωσή του, καταναλώνοντας επιπλέον καύσιμα, πάει στο αμέσως καλύτερο σημείο, που βρίσκεται δίπλα.

Ακούγεται κάτι απλό, αλλά μόνο απλό δεν είναι, αφού πολλές αποστολές στο παρελθόν έχουν αποτύχει, καθώς ξεμένουν από καύσιμα, στην προσπάθειά τους να βρουν την κατάλληλη επιφάνεια προσελήνωσης.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι κάναμε τη σωστή επιλογή.

Το NOVA – C της Intuitive Machines, με την ονομασία «Οδυσσέας», μετά από έξι ημέρες ταξιδιού προς το φεγγάρι, και αφού πέρασε κάποιον χρόνο σε τροχιά, προσεληνώθηκε επιτυχώς, σηματοδοτώντας την πρώτη προσελήνωση από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 50 χρόνια και το Apollo το 1972.

Πόσος καιρός χρειάστηκε να συγκεντρωθεί το υλικό;

To υλικό πήρε πολλά χρόνια να συγκεντρωθεί. Μέχρι την τελευταία στιγμή είχαμε αιτήματα για περισσότερο υλικό από  διαφορετικούς Οργανισμούς.

Τι περιλαμβάνει; Δώστε μας παρακαλώ κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κάποια από τα αξιοσημείωτα περιεχόμενα περιλαμβάνουν:

– Τη Wikipedia. Ολόκληρη η αγγλική Wikipedia, που περιέχει πάνω από 6 εκατομμύρια άρθρα για κάθε κλάδο της γνώσης.

– Το Project Gutenberg. Τμήματα της βιβλιοθήκης του Project Gutenberg με πάνω από 70.000 δωρεάν eBooks, που περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα λογοτεχνικά έργα μας.

– Το αρχείο του έργου Rosetta του Ιδρύματος Long Now, που περιέχει πάνω από 1.500 ανθρώπινες γλώσσες και τα σύνολα δεδομένων PanLex.

– Επιλογές από τις συλλογές του Internet Archive βιβλίων και σημαντικών εγγράφων και συνόλων δεδομένων.

Chris Habachy: Ο Έλληνας που «πήγε» τη Γη στη Σελήνη μιλάει στο Mononews
Με τον Scott Page του ιστορικού συγκροτήματος Pink Floyd

– Το έργο Earthling του Ινστιτούτου SETI, που παρουσιάζει μια μουσική συλλογή 10.000 φωνητικών υποβολών, που αντιπροσωπεύουν την ενότητα της ανθρωπότητας.

– Το Arch Lunar Art Archive, που περιέχει μια συλλογή έργων από παγκόσμιους σύγχρονους και ψηφιακούς καλλιτέχνες το 2022, καταγραμμένα ως NFTs.

– Τα «μαγικά» μυστικά του David Copperfield, τα μυστικά για όλα τα μεγαλύτερα κόλπα του, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα κάνει τη Σελήνη να εξαφανιστεί στο άμεσο μέλλον, όπως ισχυρίζεται.

– Το Arch Mission Primer, που διδάσκει ένα εκατομμύριο έννοιες με εικόνες και λέξεις σε 5 γλώσσες.

– Σε συνεργασία με την Space Blue και την Beverly Hills Production του Nash, εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα original ηχογραφήσεων, στείλαμε ψηφιακές ηχογραφήσεις μερικών από τους σπουδαιότερους μουσικoύς όλων των εποχών, μεταξύ άλλων των Pink Floyd, Elvis Presley, Jimmy Hendrix, Bob Marley, Janis Joplin, Marvin Gaye και άλλων.

– Επίσης φωτογραφίες από μουσικά φεστιβάλ σαν το Woodstock, εξώφυλλα δίσκων όπως το Dark Side of the Moon των Pink Floyd, καθώς και αρκετά ακυκλοφόρητα τραγούδια από τους Pink Floyd, Michael Jackson και άλλους.

– Ολόκληρο το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Climate Refugees του Michale Nash, για την κλιματική αλλαγή.

– Έργα 222 καλλιτεχνών. Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος. Κάναμε curate από 222 καλλιτέχνες προς τιμήν της ημερομηνίας προσελήνωσης. που ήταν προγραμματισμένη για τις 22/2, όπως κι έγινε.

Και πολλά άλλα που θα αποκαλυφθούν εν καιρώ, να μην τα μαρτυρήσουμε όλα τώρα…

Συνοψίζοντας, αν υπάρχει ένα σημαντικό πρόσωπο, Οργανισμός, γεγονός, ιδέα, βιβλίο, ηχογράφηση, ταινία, έργο τέχνης, meme ή θέμα, είναι τώρα στη Σελήνη, και μαζί με αυτό υπάρχουν περιεχόμενα και πληροφορίες για εκατομμύρια άλλους επίσης.

Για ποιον λόγο το κάνατε κύριε Habachy; Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την ενέργεια;

Chris Habachy: Ο Έλληνας που «πήγε» τη Γη στη Σελήνη μιλάει στο Mononews
O προσεληνωτής

Η Lunaprise (το όνομα της αρχειοθήκης/κιβωτoύ) φιλοξενεί ένα αντίτυπο ασφαλείας της ανθρώπινης γνώσης, το οποίο πλέον θα παραμείνει ανέγγιχτο στη Σελήνη για τα αιώνια χρόνια.

Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ότι οι επιτυχίες, η ιστορία, η λογοτεχνία, οι γλώσσες, οι επιστήμες, οι τέχνες, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι φιλοσοφικές αντιλήψεις και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της ανθρωπότητας θα παραμείνουν διασωθείσες, ανεξαρτήτως των συμβάντων στη Γη.

Σκοπός μας ήταν να διατηρήσουμε την κληρονομιά του ανθρώπινου πολιτισμού αναλλοίωτη στη Σελήνη.

Πώς νιώθετε τώρα, που ο στόχος επετεύχθη;

Είναι γεγονός ότι τα συναισθήματα είναι ανεπανάληπτα. Θυμάμαι εκείνο το ξημέρωμα της 23ης Φεβρουαρίου, όταν μέσα από το δωμάτιο ελέγχου της Intuitive Machines ανακοινώθηκε ότι η προσγείωση στη Σελήνη ήταν επιτυχημένη, πώς όλοι μας στην GLL, στην SpaceBlue και στην Arch Mission γιορτάζαμε μέσα από ένα zoom call, ξεχειλίζοντας από συγκίνηση.

Το συναίσθημα είναι μοναδικό, όταν κοιτάς το φεγγάρι και γνωρίζεις ότι η ιστορία και η γνώση της ανθρωπότητας, μαζί με φωτογραφίες της οικογένειάς σου και των φίλων σου, βρίσκονται πλέον εκεί επάνω, και ότι εσύ έχεις συμβάλει σε αυτό, είτε λίγο είτε πολύ, δεν έχει καμία σημασία..

Έχετε κάποια σχέση με τον Έλον Μασκ;

Δεν υπάρχει σχέση προσωπική με τον Έλον Μασκ… δυστυχώς. Είμαστε πελάτες της SpaceX, τόσο απλά. Έχουμε την ίδια σχέση με τον Μασκ, όσο έχει και κάποιος που έχει αγοράσει ένα Tesla.

Chris Habachy: Ο Έλληνας που «πήγε» τη Γη στη Σελήνη μιλάει στο Mononews
Η ομάδα της GLL

Εκ μέρους της Arch Mission, αλλά και της Galactic Legacy Labs, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δούλεψαν αφιλοκερδώς για αυτή την προσπάθεια, τους επιστήμονες και μηχανικούς στην Intuitive Machines και την SpaceX, καθώς και όλους αυτούς που στήριξαν την πρωτοβουλία, όσο τρελή και αν φαινόταν αρχικά.

Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ στους επενδυτές μας, που πίστεψαν στο εγχείρημα και το στήριξαν οικονομικά. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την στήριξή τους. Αυτό είναι δικό τους, όσο είναι και δικό μας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ας κρατήσουμε και κάτι για κάποια άλλη στιγμή. Θα πω απλά, ότι έχουμε και άλλα ωραία πράγματα στα σκαριά, τώρα που μας άνοιξε η όρεξη και είδαμε ότι είναι εφικτό, όσο τρελό και αν ακουγόταν αρχικά.

Η βασική ασχολία σας ποια είναι;

Είμαι συν-ιδρυτής και General Partner στην Charge Ventures (charge.vc), ένα early stage venture capital fund με έδρα την Νέα Υόρκη. Μαζί με τον συνέταιρό μου Brett Martin επενδύουμε από το 2015 σε νεουφυείς επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μέχρι σήμερα έχουμε ένα portfolio σχεδόν 80 εταιρειών, που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στους χώρους του AI, της υγείας, creator economy, logistics, blockchain και enterprise SaaS. Μας αρέσει να επενδύουμε αρκετά νωρίς, πολλές φορές από την πολύ αρχή.

Πες μας για μερικές από τις επενδύσεις που έχετε κάνει τον τελευταίο χρόνο…

Βεβαίως. Έχουμε επενδύσει σε ένα new foundation model για Video AI, για το οποί είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Ο ιδρυτής, αφού πούλησε την εταιρεία του στην Snapchat για αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια, έτρεχε το GenAI  στην Snapchat εδώ και αρκετά χρόνια.

Είναι ο κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για τα φίλτρα, που μας γερνάνε ή μας κάνουν να κλαίμε, που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε παίξει με αυτά. Συνειδητοποίησε, λοιπόν, ότι τα text to video GenAI μοντέλα είναι πολύ μικρά σε διάρκεια και δεν έχουν την απαιτούμενη ποιότητα. Βρήκε ένα κενό στην τεράστια αγορά για text to video AGI για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έφυγε από την Snap, για να δημιουργήσει αυτήν την νέα εταιρεία.

Επενδύσαμε, επίσης, στην πρώτη εταιρεία BNPL (Buy now pay later) για peer to peer συναλλαγές. Φανταστείτε μία Klarna για αγοραπωλησίες μεταξύ ανθρώπων, όχι εταιρειών.

Επίσης στην ελληνική εταιρεία Harbor Lab, σε μία εταιρεία που φτιάχνει παιχνίδια για το Fortnite, και σε πολλές πολλές άλλες.

Διαβάστε επίσης:

Αγαπηδάκη στο mononews: Το σχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό και οι προτεραιότητες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Καρκινογόνες ουσίες σε καλλυντικά (βενζόλιο): Πού εντοπίζεται ο κίνδυνος

Πένυ Ρέτσα: Δεν έχει νόημα να περιμένουμε τις ευκαιρίες, πρέπει εμείς να δημιουργούμε τις συνθήκες