ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Self test για καρκίνο παχέος εντέρου: Τι ακριβώς σημαίνει το «θετικό»; – Το υπουργείο Υγείας βάζει τέλος στις ανακρίβειες
Ο γενικός χειρουργός, συντονιστής διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού με εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου, Χρήστος Κοντοβουνήσιος, μετράει μόλις λίγους μήνες στην Ελλάδα.
Είναι ένας νέος επιστήμονας, που άφησε τη θέση του καθηγητή και μια λαμπρή καριέρα στο Imperial College London, για να επιστρέψει στην πατρίδα και να υλοποιήσει το όραμά του για ένα Κέντρο εξειδικευμένο στον καρκίνο στο παχύ έντερο.
Εμπνεύστηκε το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το οποίο υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες του, με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει πολύ για τον εαυτό του. Επαναλαμβάνει συνέχεια ότι το νέο σελφ τεστ για την πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου είναι ομαδική δουλειά και προέκυψε μετά την πρόταση να συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας.
Και όπως σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων, που παθιάζονται με κάτι και το υπηρετούν με ζέση, ο κ. Κοντοβουνήσιος ασχολήθηκε με τη γενική χειρουργική, εστιάζοντας στον καρκίνο του παχέος εντέρου, λόγω κάποιων οικογενειακών βιωμάτων…
Κύριε Κοντοβουνήσιε γιατί επιλέξατε τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Έχω χάσει και τον πατέρα μου και τον αδελφό μου από καρκίνο παχέος εντέρου – ο πατέρας μου διαγνώστηκε πολύ νέος και ο αδελφός μου έφυγε πολύ νέος. Αυτό ασυνείδητα μάλλον με οδήγησε στο να ασχοληθώ με αυτό το νόσημα. Και ήμουν τυχερός, γιατί με αγκάλιασε ο Κύπριος καθηγητής Χειρουργικής στο Imperial College London, Πάρης Τέκκης. Είναι ο μέντοράς μου.
Πότε φύγατε από την Ελλάδα;
Έφυγα το 2011 και εργάστηκα ως καθηγητής στο Imperial College London. Εξειδικεύομαι σε τοπικά προχωρημένους καρκίνους και σε υποτροπές της νόσου, που χρειάζονται εξεντερώσεις.
Τι είναι οι εξεντερώσεις;
Αφαιρείς πολλά όργανα, τα οποία έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως το έντερο, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη, τα γυναικολογικά όργανα και μέρος της σπονδυλικής στήλης, το ιερό οστό. Είναι βαριά χειρουργεία, που κρατάνε μέχρι και 20 ώρες.
Εξειδικεύθηκα στην λεγόμενη πυελική εξεντέρωση για τοπικά προχωρημένους καρκίνους και υποτροπές και η δεύτερη εξειδίκευσή μου είναι στη Ρομποτική Χειρουργική για το παχύ έντερο, έχω, μάλιστα, εργαστεί και ως εκπαιδευτής σε αυτό το κομμάτι.
Πώς αποφασίσατε να γυρίσετε;
Με τη σύζυγό μου (σ. σ. τη χειρουργό μαστού Δρ. Χλόη Κωνσταντίνου) έχουμε τρία παιδιά ηλικίας 12, 10 και 6 ετών και πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, για να τα μεγαλώσουμε, όπως μεγαλώσαμε κι εμείς.
Βγήκαν προκηρύξεις για το δημόσιο και έκανα τα χαρτιά μου για τη θέση του διευθυντή. Επέλεξα το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, που έχει τις υποδομές να υποστηρίξει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Σκοπεύω να δημιουργήσω με τους συνεργάτες μου ένα εξειδικευμένο Κέντρο αντίστοιχο με της Βρετανίας. Έχουμε κάνει, ήδη, πέντε χειρουργεία από τον Απρίλιο, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Φτιάξαμε και εξωτερικά πρωινά ιατρεία και δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν ραντεβού και τους βλέπω ο ίδιος.
Το σελφ τεστ για το Πρόγραμμα Πρόληψης πώς προέκυψε;
Στο Λονδίνο από το 2016 ήμουν μέλος ΔΕΠ ως μόνιμος ακαδημαϊκός και μέσω της έρευνάς μου ψάχναμε τρόπους, με τους οποίους να ανιχνεύουμε πρώιμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Βιοδείκτες ψάχναμε, ουσιαστικά, που ανιχνεύουν στο αίμα την ύπαρξη της νόσου πριν εμφανιστεί σαν σύμπτωμα ή να κάνουμε μοντέλα για το πώς να εξετάζονται κλινικά καλύτερα οι πολίτες με συμπτώματα από το παχύ έντερο πριν, καν, φτάσουν να κάνουν κολονοσκόπηση.
Όταν ήρθα στην Ελλάδα, μου ζητήθηκε να συνεργαστώ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα μου ζητήθηκε να προτείνω ιδέες, για το πώς πρέπει να είναι δομημένο σε εθνικό επίπεδο το Σχέδιο Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με βάση το παράδειγμα της Αγγλίας και άλλων χωρών και με το τι υπάρχει στη βιβλιογραφία για τα πιθανά εμπόδια στην εφαρμογή ενός τέτοιου Προγράμματος.
Ξέρετε, κυρία Καρατζαφέρη, η μεγαλύτερη επιτυχία ενός Προγράμματος είναι η αποδοχή του από τον κόσμο.
Το νέο σελφ τεστ χαρτογραφεί ένα μεγάλο μέρος του ασυμπτωματικού πληθυσμού, τη συχνότητα και την εμφάνιση του νοσήματος. Και οι πολίτες ήταν εξοικειωμένοι με τη χρήση των σελφ τεστ λόγω της COVID-19.
Δώστε μας τα SOS για τη χρήση του…
Καταρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τεστ, που πληρούν τις προϋποθέσεις του ΕΟΦ και είναι εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Είναι τεστ για την ανίχνευση αίματος, που είναι το πιο κοινό εύρημα στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η θετικότητα δεν σημαίνει καρκίνο. Είναι ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ένα πρώτο φιλτράρισμα για το ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν κολονοσκόπηση. Αν το τεστ βγει θετικό, πρέπει ο πολίτης να πάει στον γαστρεντερολόγο, για να τον εξετάσει, να πάρει το ιατρικό του ιστορικό και να τον κατευθύνει αρμοδίως.
Το τεστ είναι δύσκολο στη χρήση του;
Ο τρόπος, που προτείνουμε, είναι ο πιο εύκολος και καινοτόμος αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, καθώς στις περισσότερες χώρες, ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να στείλει δείγμα κοπράνων σε ειδικό εργαστήριο ταχυδρομικά. Αυτή η διαδικασία, όμως, είναι δύσκολή και για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, αλλά και για όσους ζουν στα νησιά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Θέλαμε, λοιπόν, έναν εύκολο τρόπο και για αυτό επιλέξαμε το σελφ τεστ. Σίγουρα ο σχεδιασμός έχει μία δυναμική, οπότε, αν αναλύσουμε τα στοιχεία σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να αλλάξουμε κάποια πράγματα.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση